Pern d'ancoratge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
A l'esquerra cargols cap martell. a la dreta cargols cap quadrada

Els perns d'ancoratge s'utilitzen per connectar elements estructurals i no estructurals al formigó.[1] La connexió es realitza mitjançant l'acoblament de diferents components, com ara: perns d'ancoratge (també anomenats sostenidors), plaques d'acer, reforços. Els perns d'ancoratge transfereixen diferents tipus de càrrega: forces de tensió i forces de tall.[2] Una connexió entre elements estructurals pot representar-se mitjançant una columna d'acer unida a una base de formigó armat.[3] Mentre que un cas comú d'un element no estructural unit a un d'estructural es pot representar per la connexió entre una façana i un mur de formigó armat.[4]

Tipus[modifica]

La forma més simple, i més forta, de pern d'ancoratge té el seu extrem incrustat que consisteix en un pern i volandera de cap hexagonal estàndard, una corba de 90° o algun tipus de brida forjada o soldada. Els últims s'utilitzen en estructures compostes de formigó i acer com a connectors de tall. [5] Altres usos inclouen màquines d'ancoratge per abocar formigó als seus fonaments de concret.[6] Es fabriquen diversos tipus normalment d'un sol ús, usualment de plàstic, per assegurar i alinear els ancoratges de fosa en el seu lloc abans de col·locar el concret.[2] A més, la seva posició també s'ha de coordinar amb el disseny del reforç. Es poden distingir diferents tipus de perns d'ancoratge: [2]

  • Insercions d'elevació: utilitzades per a operacions d'elevació de bigues RC planes o pretensades. El inserit pot ser una vareta roscada.
  • Canals d'ancoratge: utilitzats en connexions de formigó prefabricat. El canal pot ser una forma d'acer laminat en calent o conformat en fred en el qual es col·loca un cargol en forma de T per transferir la càrrega al material base.
  • Pern amb cap: consisteix en una placa d'acer amb perns amb cap soldats (vegeu també Vareta roscada).
  • Mànigues roscades: consisteixen en un tub amb una rosca interna que es pot ancorar de nou en el concret.

Perns amb cap[modifica]

Dins dels perns amb cap dels anomenats cargols de ganxo i de cap de martell, que s'utilitzen per a la fixació a rails d'ancoratge o rails de muntatge. Hi ha altres formes perns amb cap de martell (per exemple, segons DIN 7992 o DIN 261), que també s'utilitzen en dimensions més grans i ancoratges de placa, que s'incrusten directament al formigó.

Els cargols amb cap de ganxo tenen dos ganxos amb els quals els cargols pengen després d'un gir de 90° respecte les potes del perfil de l'àncora o els rails de muntatge.

Els cargols de cap en T funcionen segons el mateix principi. El cap, però, té forma de Martell (eina). Els cargols de cap de martell no es poden girar cap enrere després d'inserir-los, girar-los 90 ° i inserir-los dins la ranura del rail, ja que estan proveïts d'un cap quadrat que ho impedeix.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hoehler, Matthew S.; Eligehausen, Rolf «Behavior and testing of anchors in simulated seismic cracks». ACI Structural Journal, 105, 3, 2008, pàg. 348–357. ISSN: 0889-3241.
  2. 2,0 2,1 2,2 Mallèe, Rainer; Eligehausen, Rolf; Silva, John F. Anchors In Concrete Structures. Ernst&Shon, 2006. ISBN 978-3433011430. 
  3. Fisher, James M. Base Plate and Anchor Rod Design, 2006. 
  4. IStructE. Aspects of Cladding, 1988. 
  5. Standard Handbook of Engineering Calculations. McGraw-Hill, 2004. 
  6. Bhantia, K.G.. Foundations for Industrial Machines - Handbook for practising engineering. New Delhi: D-CAD, 2008. ISBN 978-81-906032-0-1. 

Bibliografia[modifica]

  • P. Gerlach (Hrsg.), M. Coenen, E. Lupberger, A. Schmidt, G. Unold, Fr Wicke, C. Zietemann: Freytags Hilfsbuch für den Maschinenbau. Achte Auflage, Verlag von Julius Springer, Berlin 1930.
  • Rolf Kindmann, Michael Stracke: Verbindungen im Stahl- und Verbundbau. Verlag Ernst & Sohn, Berlin 2012, ISBN 978-3-433-03020-2.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pern d'ancoratge
  • spit.com Empresa Francesa fabricant d'ancoratges químics i mecànics
  • www.hilti.es Productor d'ancoratges i martells perforadors
  • www.fischer.es Productor d'ancoratges plàstics i metàl·lics per a bricolatge
  • www.mungo.it Productor d'ancoratges professionals (empresa suïssa, lloc en italià)