Polèmica sobre la llei musulmana entre Ibn Hazm i al-Baxí

Plantilla:Infotaula esdevenimentPolèmica sobre la llei musulmana entre Ibn Hazm i al-Baxí
Map
 39° 37′ 00″ N, 2° 59′ 00″ E / 39.616666666667°N,2.9833333333333°E / 39.616666666667; 2.9833333333333
Tipuspolèmica Modifica el valor a Wikidata
Data1047 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMallorca (Balears) Modifica el valor a Wikidata
EstatEmirat de Dàniyya Modifica el valor a Wikidata
Participant

La polèmica sobre la llei musulmana entre Ibn Hazm i al-Baxí és el conjunt de debats teològics que es produïren a Mallorca entre aquests dos personatges durant el govern d'Abu-l-Abbàs ibn Raixiq, cap a l'any 1047. És el principal esdeveniment cultural de la Mallorca musulmana per la transcendència que va tenir en l'àmbit islàmic.

Antecedents[modifica]

Ibn Hazm era un eminent polític (fou visir del califa Abd ar-Rahman V), escriptor, filòsof, jurista i teòleg andalusí, que evolucionà des dels posicionaments de l'escola jurídica tradicional malikita als de l'escola zahirita. Mantingué un dur enfrontament amb l'escola tradicional que el portà a una vida itinerant per distintes taifes peninsulars, d'on, malgrat la protecció dels governants, havia de fugir pels greus conflictes que provocava amb l'escola jurídica, i per tant religiosa, dominant.

El 1038 el valí de Mayurqa, de la Taifa de Dàniya, acollí ibn Hazm. Poc després, al pati de l'Almudaina s'enfrontà dialècticament a l'eminent jurista mayurqí Abu-l-Walid ibn Bariya al qual derrotà clamorosament fins al punt que el valí l'empresonà, i després l'exilià.

També el jurista mayurqí Abu-Abd-Al·lah ibn Awf es veié perjudicat per l'abassegadora personalitat i dialèctica d'Ibn Hazam. Les fonts islàmiques parlen que ibn Hazm arribà a dominar Mallorca des d'un punt de vista jurídic i religiós.

Un altre jurisconsult mallorquí, Muhàmmad ibn Saïd, requerí la presència a Mallorca d'Al-Baxí, el més important representant del malikisme andalusí, que havia estat tretze anys peregrinant per Orient.

La polèmica[modifica]

Finalment, cap al 1047, es produí l'enfrontament entre ibn Hazm i al-Baxí, que considerava el primer imbatible per la resta de malikites.

Novament la disputa va tenir lloc en presència del valí i durant una sèrie de sessions al-Baixí, acabà per posar de manifest l'heterodòxia d'ibn Hazm i el derrotà.

Després de la polèmica, ibn Hazm s'hagué d'exiliar de Mallorca i deixà d'influir en el camp jurídic. S'instal·là a la Taifa de Niebla on morí en l'anonimat cap al 1063.

Fonts[modifica]

  • Abdel Magid Turki. Una Importante polémica musulmana en la Mallorca del siglo XI. Revista Mayurqa, núm. 16.