Port-Gentil

Plantilla:Infotaula geografia políticaPort-Gentil
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 0° 43′ 00″ S, 8° 47′ 00″ E / 0.7167°S,8.7833°E / -0.7167; 8.7833
PaísGabon
ProvínciesOgooué-Maritime Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població136.462 (2013) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Wenzhou (2010–) Modifica el valor a Wikidata

Port-Gentil és una ciutat del Gabon[1] i la capital de la província de la Ogooué-Marítima. És la segona població del país en nombre d'habitants i la capital econòmica del Gabon. Situada a l'illa Mandji, a 144 km al sud-oest de Libreville, fou anomenada en honor d'Émile Gentil.

La divisa llatina de Port-Gentil és : « Olim arena, hodie, urbs » : « una platja de sorra antany, avui una ciutat ».

Els portgentillesos són un poc menys de 137.000.

Geografia[modifica]

Port-Gentil beneficia d'un clima tropical, amb una estació « seca » i una altra « de pluges ». La ciutat és vorejant de platges (Cap Lopez i el sector Sogara Port-Gentil).

Administrativament, comprèn quatre districtes.

Transports i comunicacions[modifica]

L'avinguda Léon-Mba és l'eix principal de la ciutat. La travessa totalment i la divideix en dues parts. D'un costat, la « ciutat » on es pot trobar els comerços, els bancs, els mercats, els serveis postals, o encara les clíniques i els hospitals… I de l'altre els « barris residencials » i els barris barraquers, on viuen la major part dels habitants.

No existia cap eix viari que connectés Libreville a Port-Gentil fins al 2016. Els desplaçaments entra les dues més grans ciutats del país s'efectuaven sigui per avió, sigui per via marítima. Els proveïments alimentaris i materials són duts el més sovint per vaixell a partir de Libreville. Aquest sistema ha estès el desenvolupament de les infraestructures portuàries ja obertes al món i a la indústria petroliera, creant així encara més activitat econòmica.

Economia[modifica]

Port-Gentil és també la capital econòmica del Gabon i produeix aproximadament els tres-quarts de la riquesa del Gabon amb l'activitat petroliera però també gràcies a la indústria de la fusta.

La sola refineria de petroli del Gabon, la SOGARA (Societat GAbonaise de RAffinage), se situa a Port-Gentil i es destina en gran part al consum local.

També és la seu de la principal base naval de la marina nacional gabonesa, que hi aplega totes les seves unitats navegants.

Religió[modifica]

Port-Gentil és la seu d'un bisbat catòlic creat el 19 de març de 2003.

Personalitats nascudes a Port-Gentil[modifica]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]