Predeal

Plantilla:Infotaula geografia políticaPredeal
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 45° 30′ 17″ N, 25° 34′ 43″ E / 45.5047°N,25.5786°E / 45.5047; 25.5786
EstatRomania
JudețProvíncia de Brașov Modifica el valor a Wikidata
CapitalPredeal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població4.020 (2021) Modifica el valor a Wikidata (68,84 hab./km²)
Geografia
Superfície58,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.059 m Modifica el valor a Wikidata
Creació26 febrer 1705 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Mayor of Predeal (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataSorin-Ioan Ciobanu (en) Tradueix (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal505300 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0268 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webprimaria-predeal.ro Modifica el valor a Wikidata


Predeal (pronunciat en romanès [preˈde̯al]) és una ciutat del comtat de Brașov, Transsilvània (Romania). Predeal, una ciutat turística de muntanya, és la ciutat més alta de Romania. Es troba a la vall de Prahova a una altitud superior a 1000 metres.

La ciutat administra tres pobles: Pârâul Rece, Timișu de Jos i Timișu de Sus. Predeal està agermanada amb Macugnaga, Itàlia.[1]

A partir dels anys 2000, la zona va experimentar un boom en la construcció i ara moltes famílies riques posseeixen refugis de muntanya a Predeal.

Durant el Festival Olímpic d'Hivern de la Joventut Europea de 2013, va acollir les competicions d'esquí a travessia pel país i surf de neu.

Nom[modifica]

El nom Predeal deriva de la paraula eslava predel, que significa "frontera".[2]

Història[modifica]

La ciutat va resultar greument malmesa durant la batalla del pas de Predeal durant la Primera Guerra Mundial. Tot i que la ciutat es va perdre davant les forces atacants de les potències centrals, la batalla va resultar en una victòria defensiva romanesa.

Geografia[modifica]

Predeal està situat a la regió de desenvolupament Centru de Romania, a la vall de Prahova, a la part sud del comtat de Brașov. Les ciutats veïnes inclouen Azuga al sud, Bușteni al sud-oest, Râșnov al nord-oest i Brașov al nord.

La ciutat és muntanyosa, amb les muntanyes Piatra Mare al nord, les muntanyes Bucegi al sud-oest i el massís Postăvarul al nord-oest. Els boscos al voltant de Predeal tenen una fauna rica i diversificada, que inclou un gran nombre de senglars, martes europees, óssos, guineus, llops grisos, cérvols, esquirols, conills, teixons i galls de bruc.

Clima[modifica]

Predeal té un clima continental càlid i estiu humit (Dfb a la classificació climàtica de Köppen).

Turisme[modifica]

La ciutat de Predeal és una destinació turística molt coneguda a Romania, especialment a l'hivern.

Predeal té cinc grans pistes d'esquí, cadascuna amb un nivell de dificultat. La majoria tenen armes de neu i algunes estan equipades amb projectors i remuntadors. Les pistes oscil·len entre els 790 metres (2,590 ft) (Clăbucet variantă) fins a 2,243 metres (7,359 ft) (Cocoșul).[3]

Alguns dels atractius turístics de la ciutat inclouen el xalet 3 Brazi, el xalet Susai i el xalet Poiana Secuilor. Molt a prop de Predeal hi ha diverses destinacions turístiques, com el castell de Peleş, la ciutadella de Râșnov, el castell de Bran, el nucli antic de Brașov, Biserica Neagră i el canó de les set escales.

La ciutat ha estat certificada com a estació climàtica per decret governamental (HG 226/1992) a causa de l'aire fortament ionitzat ric en radiació ultraviolada i la baixa pressió atmosfèrica. Per això, Predeal és popular dins de la comunitat de curació holística.

Infraestructures[modifica]

La ciutat la travessen dues carreteres nacionals (DN73A i DN1) i un ferrocarril nacional (Línia 300, una de les principals línies de Romania). Predeal és una de les ciutats que travessarà la futura autopista Bucarest - Brașov.

Referències[modifica]

  1. docstoc.com. «Lista municipiilor infratite din Romania». [Consulta: 7 agost 2011].
  2. Iordan, Iorgu. Toponimia romînească. Bucharest: Editura Academiei Republicii Populare Romîne, 1963, p. 75. OCLC 460710897. 
  3. forum.wintersports.ro. «*Predeal – partii». Arxivat de l'original el 12 juliol 2012. [Consulta: 7 agost 2011].

Enllaços externs[modifica]