Projecte negre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Als Estats Units i el Regne Unit, un projecte negre (de l'anglès: black project), és un projecte de defensa militar secret, no reconegut pel govern, ni pel personal militar ni pels contractistes de defensa. Exemples similars d'avions militars dels Estats Units desenvolupats com a projectes negres són el caça de sigil F-117 i el bombarder de sigil B-2, que van ser classificats com a secret i negats al públic.

Publicacions legals[modifica]

Els programes negres han estat criticats per violar els ingressos i la clàusula de despeses de la Constitució dels Estats Units. L'Article 1 de la Constitució dels Estats Units d'Amèrica de la Secció 9 i la clàusula 7 requereix que el govern publiqui "una Declaració regular i el Compte dels Ingressos de les Despeses de tots els Diners públics".

Publicacions del pressupost[modifica]

Com a part d'aquests programes negres, no són revelats en la part oficial del pressupost dels Estats Units, els crítics afirmen que això viola la Constitució dels Estats Units. Parcialment per dissuadir als crítics, el Departament de Defensa dels Estats Units deixa de costat una part gran del seu pressupost anual com el "pressupost negre". Aquests diners, com es diu, és dividit en parts sense revelar entre tots els projectes negres de manera que un registre d'aquests diners públics es gasti sense estar totalment i prèviament disponible. Hi ha alguna reclamació, no tots aquests projectes són finançats d'aquesta manera; per exemple, el Projecte Montauk— considerat per tots, excepte pels teòrics de la conspiració, com a fictici— com es deia, era finançat per mil milions de dòlars en l'or confiscat nazi.

Exemples[modifica]

Estats Units[modifica]

Anteriorment classificats[modifica]

Actualment classificat, però especulat[modifica]

  • Stealth Blimp Reconnaissance platform[4][5][6]

Xina[modifica]

  • Xian H-20 — aeronau de bombardeig de sigil subsònic

Sud-àfrica[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Greenwald, Glenn. «Dangerous Travels». Dangeroustravel.blogspot.com. [Consulta: 9 setembre 2013].
  2. «An SR-72 in the works?». Airforcetimes.com. [Consulta: 9 setembre 2013].
  3. «Meet the SR-72». Lockheed Martin Corporation. [Consulta: 17 juny 2015].
  4. «Investigation Casts Light on the Mysterious Flying Black Triangle». space.com. Arxivat de l'original el February 6, 2009. [Consulta: 9 setembre 2013].
  5. «Mystery - Blimp». Fas.org. [Consulta: 9 setembre 2013].
  6. «The stealth blimp dot com». Thestealthblimp.com. [Consulta: 9 setembre 2013].