Vés al contingut

Regne de Niya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Niya.

Niya era un principat de Síria, situat al sud d'Alep, generalment identificat amb Qalat al-Mudiq, a la vora de l'Orontes i fronterer amb Alalakh.

Se sap que va ser vassall dels reis de Iamkhad (Alep). Cap a l'any 1500 aC el regne de Mitanni el va sotmetre, en unes batalles on es va imposar a Iamkhad. Pocs anys després, potser el 1485 aC, Tuthmosis III, faraó d'Egipte, va ocupar el regne.

Subiluliuma I, rei hitita, va fer la seva primera expedició a Síria cap al 1340 aC. Addu-Nirari príncep de Nuhase occidental, vassall egipci, es va oposar al rei hitita i va formar una coalició amb Itur-Addu rei de Mukish (Alalakh) i Aki-Tesup rei de Niya i junts van atacar Ugarit. Niqm-Addu II, rei d'Ugarit, no havia volgut participar en la lluita contra els hitites. Els atacs continuats d'Alalakh-Mukish, Niya i Nuhase sobre Ugarit van obligar el rei Niqm-Addu II a declarar-se vassall del rei hitita al que va pagar un tribut. Subiluliuma va enviar tropes que van expulsar els atacants i al mateix temps va capturar Alalakh. Poc després se li va sotmetre Takuwa, que els hitites anomenaven "rei de Niya", germà d'Aki-Tesup de Niya, que probablement governava algun districte com a vassall de son germà. Al seu retorn, Aki-Tesup, fidel als egipcis, li va confiscar els territoris que posseïa i els capitosts del regne, Hesmiya, Habahi, Birriya i Nirwabi, van mobilitzar les seves forces i es van unir a les de l'anomenat rei d'Arahati, Akiya, probablement destronat i en guerra, i junts van conquerir la ciutat d'Arahati i després van utilitzar les forces combinades per formar una coalició contra els hitites. Però Subiluliuma els va derrotar i els va fer presoners a tots i se'ls va emportar ca a Hatti quan va tornar.

Després de la victòria sobre Niya, Subiluliuma es va dirigir al sud, en direcció a Qatna. Niya es va incorporar al regne de Khalap creat per a un fill del rei hitita, Telepinus I de Khalap.[1]

Referències[modifica]

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 58-59. ISBN 8446022532.