Richard Dindo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRichard Dindo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juny 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0227544 Allocine: 8342 Allmovie: p87836 TMDB.org: 1090943 Modifica el valor a Wikidata

Richard Dindo (Zúric, 5 de juny de 1944) és un documentalista suís d'origen italià. Viu a Zúric i a París. A causa de la seva investigació meticulosa i emocionalment compromesa, també se l'anomena "cineasta de defensa".[1][2]

Carrera[modifica]

Criat com a fill d'un obrer de la construcció d'origen italià que va néixer a Zúric, va treballar en una oficina després de l'escola primària i secundària. El 1966 es va traslladar a París, on dos anys més tard es va enfrontar al Maig de París. Aquesta trobada va tenir un fort impacte en ell.

Com a autodidacte, va començar la seva tasca de documental i va debutar l'any 1970 amb Die Wiederholung, on dos joves s'assabenten del moviment obrer i sindical suís de la mà d'un vell company. Die Erschiessung des Landesverräters Ernst S. va provocar un escàndol sobre un seguidor nazi condemnat, una acusació provocativa contra l'estat i la justícia del passat i del present. En tres pel·lícules (Schweizer im Spanischen Bürgerkrieg, Raimon – Lieder gegen die Angst i El suizo - un amour en Espagne) Dindo va tractar el franquisme a part. A Max Haufler, "Der Stumme" va investigar el suïcidi de l'actor i director Max Haufler.

Juntament amb Fredi M. Murer i Alexander J. Seiler, és un dels cineastes més influents del cinema suís d'aquesta època. Destaca per una recerca intensiva i una reconstrucció acurada, així com un compromís polític clar.

Premis[modifica]

El seu documental Grüninger's Fall (1997) sobre el policia suís i ajudant de fugida Paul Grüninger va ser nominat al Swiss Film Award el 1998.

Filmografia[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Presence through Absence: Three films by Richard Dindo by Gary Morris, at Bright Lights Film Journal, April 2000
  2. «SWISS FILMS: Richard Dindo» (en alemany estàndard suís). Arxivat de l'original el 2017-10-28. [Consulta: 27 octubre 2017].

Enllaços externs[modifica]