Rolf Stein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRolf Stein
Biografia
Naixement13 juny 1911 Modifica el valor a Wikidata
Świecie (Polònia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort9 octubre 1999 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Humboldt de Berlín Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballSinologia i tibetologia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióTibetologist (en) Tradueix, traductor, catedràtic, sinòleg, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorCollège de France, catedràtic (1966–1981)
École pratique des hautes études Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAnne-Marie Blondeau Modifica el valor a Wikidata

Rolf Stein (Świecie, 13 de juny de 1911 - París, 9 d'octubre de 1999) fou un reconegut sinòleg i tibetòleg del segle xx. Les seves obres concerneixen principalment l'estudi de l'èpica de El rei Gesar, sobre la qual va escriure dos llibres i l'ús de fonts xineses en la història tibetana. Va ser el primer investigador que va reconèixer al Minyag de fonts tibetanes la "Xixia" (Imperi tangut) de fonts xineses.

Biografia[modifica]

Stein va néixer el 1911 a Schwetz (a Alemanya, actualment Świecie a Polònia), en una família d'origen jueu. De jove, va desenvolupar una passió per l'ocult, cosa que el va portar a interessar-se pel Tibet.

Va obtenir una llicència en xinès al "Seminar für Orientalische Sprachen" de la Universitat de Berlín el 1933. Es va refugiar a França el mateix any.[1] A París, va obtenir una llicència en xinès el 1934 i una llicència en japonès el 1936 a l'Escola Nacional d'Idiomes Orientals Vius. Va estudiar tibetà amb Jacques Bacot i Marcelle Lalou[2] com a professors.

Després de convertir-se en ciutadà francès el 30 d'agost de 1939, Stein va passar la Segona Guerra Mundial com a traductor a Indoxina, on va ser fet presoner pels japonesos. Va defensar el seu doctorat estatal en l'epopeia del rei Gesar el 1960.

Aquell mateix any va fundar el Centre d'Estudis sobre Religions Tibetanes a l'"École Pratique des Hautes Etudes" (Cinquena Secció, Ciències Religioses, avinguda del Président-Wilson a París), que dirigí fins al 1975.[3] El 1960, ell va portar Dagpo Rinpoche a França perquè els seus estudiants poguessin familiaritzar-se amb el tibetà parlat i escrit. [4]

Després d'ensenyar breument el xinès a l'Escola Nacional d'Idiomes Moderns Oriental del 1949 al 1951, va ser nomenat a l'Escola Pràctica d'Estudis Avançats el 1951.[5] Va ser professora al "College de France" de 1966 a 1982. Va morir el 1999 deixant la seva única filla Michèle Stein.

Entre els seus estudiants més destacats es troben Anne-Marie Blondeau, Mireille Helffer, Ariane Macdonald-Spanien, Samten Karmay, Michel Peissel, Yamaguchi Zuiho i Yoshiro Imaeda.

Obre de Stein a[modifica]

Referències[modifica]

  1. Matthew Kapstein i Charles Ramble, "The Many Faces of Ling Gesar", La lettre du Collège de France, 25 de setembre de 2015, URL: http://journals.openedition.org/lettre-cdf/2172 [arxiu]
  2. Biografia [arxiu]
  3. Graham Coleman, Un manual de cultura tibetana [arxiu], pàg. 81
  4. (in) Arthur P. McKeown, prefaci a l'antiguitat tibetica de Rolf Stein: amb materials addicionals [arxiu], pàg. 17
  5. Anne-Marie Blondeau, Rolf Alfred Stein [arxiu], Directoris de l'Escola Pràctica d'Estudis Superiors, 1999, 108 pp. 29-31