Ryszard Sielicki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRyszard Sielicki
Biografia
Naixement3 març 1916 Modifica el valor a Wikidata
Varsòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 desembre 2005 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Varsòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri jueu del carrer Okopowa Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Música Fryderyk Chopin
Conservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsEdward Sielicki (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm3356793 Musicbrainz: b119ca0e-9471-4a31-9243-e4746f97d3c7 Discogs: 588568 Modifica el valor a Wikidata

Ryszard Sielicki, originalment Ryszard Berlinson (Varsòvia 3 de març de 1916 - Varsòvia, 21 de desembre de 2005) fou un compositor polonès d'origen jueu.

Biografia[modifica]

Durant els anys 1937–1939 va estudiar teoria musical amb Kazimierz Sikorski al Conservatori de Varsòvia. Els seus estudis es van veure interromputs per l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Mentrestant, va treballar com a ajudant de Jerzy Gert, el director musical del segell discogràfic Odeon. Després de l'esclat de la guerra, va marxar a la Unió Soviètica, on va començar a estudiar composició a Minsk amb Nikolai Zolotaryov. El 1943, va començar a estudiar composició amb Anatol Aleksandrov, Yuri Shaporin i Dmitri Xostakóvitx al Conservatori Estatal Piotr Txaikovski a Moscou, i es va graduar el 1948. El 1956, va tornar a Polònia i s'instal·là definitivament a Varsòvia, on va esdevenir el director artístic de Polskie Nagrania Muza -allà va crear sèries editorials com Musica Antiqua Polonica i Polish Jazz. Va ocupar aquest càrrec fins a la campanya antisemita que va seguir als fets de març de 1968. Va morir a Varsòvia. Està enterrat al cementiri jueu del carrer Okopowa (parcel·la 2).[1]

Ryszard Sielicki va ser un compositor de música simfònica i de cambra, música de cinema, música per a representacions teatrals, cançons i música per a contes de fades infantils (per exemple, Stoliczek, nałam się i O krasnoludkach i sierotce Marysi publicat per Muza) i cançons escèniques. Va compondre música per a cançons com "Na Francuska" de Sława Przybylska, "16 lat" de Violetta Villas, "Ach Franka, Franka" de No To Co i "Warszawa w Różów" d'Anna German.

Família[modifica]

La seva dona era Maria Sielicka, de soltera Warschauer (1918–1999),[2] amb qui va tenir un fill, Edward (nascut el 1956).

Referències[modifica]

  1. Grób Ryszarda Sielickiego w bazie danych Cmentarza Żydowskiego przy ul. Okopowej w Warszawie
  2. Grób Marii Sielickiej w bazie danych Cmentarza Żydowskiego przy ul. Okopowej w Warszawie