Sala d'operacions conjuntes palestines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarSala d'operacions conjuntes palestines

Bandera de Palestina
Tipuscentre d'informació de combat i aliança militar Modifica el valor a Wikidata
SeuFranja de Gaza Modifica el valor a Wikidata
Fundació23 juliol 2018 Modifica el valor a Wikidata
Quarter generalFranja de Gaza Modifica el valor a Wikidata

La Sala d'operacions conjuntes palestines (en àrab: غرقة العمليات المزترتة), també coneguda pel seu nom complet Sala conjunta per a les faccions de la resistència palestina (àrab: الغرفة المشتركة لفصائل المقاومة الفلسطينية ), és una sala d'operacions militars conjuntes que inclou les branques militars de les faccions armades palestines a la Franja de Gaza, inclosos grups islamistes i d'esquerra.[1]

Història[modifica]

El 1996 es va formar per primera vegada per unir-se contra les hostilitats de les Forces de Defensa d'Israel durant diversos enfrontaments, en la qual incloïa a Hamàs i Gihad Islàmic palestí, però va caure en la foscor. Després, el 23 de juliol de 2018, es va desenvolupar, ampliar i formar amb el seu nom actual entre 12 ales militars, després de les violacions d'Israel a Jerusalem i la Mesquita d'Al-Aqsa, la més destacada de les quals va ser la instal·lació de portes electròniques.  Actualment, consta de 12 grups armats diferents i ha coordinat una gran quantitat d'atacs contra Israel, inclosos els atacs del 7 d'octubre, i també ha coordinat la defensa i les represàlies contra l'agressió israeliana.  El maig de 2023, Ayman Nofal va explicar els objectius i l'organització de la sala, que va dir era crear una aliança interorganizacional per a coordinar operacions i augmentar el potencial de la "Resistència Palestina", i perquè "es converteixi en un marc integral per a totes les organitzacions, xarxes i combatents, sense excepció". També va donar una llista de les 9 faccions de 12 que, segons va dir, estaven "completament unificades sota la sala".

Membres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Tollast, Robert. «Who are Hamas's allies in Gaza? From Islamic Jihad to Marxist militants» (en anglès). The National, 15-11-2023. [Consulta: 26 novembre 2023].
  2. «Hamas terrorist Ayman Nofal explains the workings of the Palestinian organizations’ joint operations room in the Gaza Strip» (en anglès). Terrorism-Info.org.il. [Consulta: 16 maig 2024].
  3. موسى, رائد. «برا وبحرا وجوا.. المقاومة تنفذ أكبر مناورة عسكرية في غزة» (en àrab). الجزيرة نت. [Consulta: 24 desembre 2023].
  4. Inbari, Pinhas. «A “Joint Operations Room” in Gaza – the New Factor in the Balance of Power in Gaza» (en anglès americà). Jerusalem Center for Public Affairs, 15-11-2018. [Consulta: 24 desembre 2023].