Sant Martí de Canavelles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Canavelles
Imatge
L'església, dins del poble
Dades
TipusEsglésia parroquial
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSant Martí de Tours Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud937,4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCanavelles (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCanavelles
Map
 42° 32′ N, 2° 15′ E / 42.54°N,2.25°E / 42.54; 2.25

Sant Martí de Canavelles és l'església parroquial del poble nord-català de Canavelles, a la comuna del mateix nom, de la comarca del Conflent.

Està situada[1] a l'extrem nord del nucli urbà de Canavelles, a prop al nord de la Casa de la Vila.

Història[modifica]

Tot el terme de Canavelles està documentat des del segle IX primer com a possessió de Sant Andreu d'Eixalada i després del 878, any de la destrucció d'aquell monestir, de Sant Miquel de Cuixà. Pertanyia al cambrer del monestir. Es tenen poques notícies de l'església, però: una a començaments del segle xi, i una altra del XIII, quan apareix entre les esglésies del deganat del Conflent.

L'edifici[modifica]

És una església de nau única capçada a llevant per un absis semicircular, coberta amb volta de canó apuntada. Entre la nau i la capçalera hi ha un tram de cor curt, cobert amb volta de punt rodó. Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada. N'hi havia una altra a la façana meridional, que fou tapiada quan van construir un porxo damunt de la porta, que és d'arc de mig punt, amb dues arquivoltes i sense timpà.

L'aparell de la nau és d'esquist, llevat d'una part superior de maçoneria que fa veure que l'església es construí en dues etapes, inicialment del segle xi, amb una reconstrucció del XII, quan se substituí la coberta primitiva de fusta per la de pedra que es conserva actualment. A migdia, al lloc d'unió de la nau amb l'absis, hi ha un campanar de planta quadrada, que correspon a la darrera etaa constructiva, del segle xiii.

A l'interior es conserva una pica baptismal de granit, amb una decoració senzilla, possiblement del segle xiii. En aquesta església hi havia hagut una marededéu romànica, ara desapareguda, de la qual es conserven fotografies del 1970, any en què estava en molt mal estat.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «28 - Canavelles i Llar». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 9. Sant Martí de Canavelles». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Canavelles». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere. «Canavelles: Sant Martí de Canavelles». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995, p. 545-546 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]