Scolecomorphus kirkii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuScolecomorphus kirkii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN59651 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAmphibia
OrdreGymnophiona
FamíliaScolecomorphidae
GènereScolecomorphus
EspècieScolecomorphus kirkii Modifica el valor a Wikidata
Boulenger, 1883
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Scolecomorphus kirkii és una espècie d'amfibis gimnofions de la família Caeciliidae. Habita a Malaui, Tanzània i Moçambic.[1] Com altres espècies de la família, per la pèrdua secundària de les potes s'assemblen a serps, tot i que no hi estan pas emparentades.

És l'espècie més gran del gènere Scolecomorphus. Els adults tenen una longitud de 215 a 463 mm. Tenen 130-152 anells primaris. Dorsalment, són de color gris lavanda; aquesta coloració s'estén a les parts laterals de l'abdomen. Les superfícies centrals són de color carn o crema. La part superior i els laterals del cap són foscos, però es veu una zona clara al llarg al tracte dels tentacle. Els ulls es troben als tentacles i poden projectar-los fora del crani. La retina negra és visible a través de la pell i els ossos del crani.[2]

Són bons excavadors eficients. La dieta consisteix en artròpodes, també s'ha trobat terra també a les entranyes. És vivípara.[2]

Els seus hàbitats naturals inclouen boscos secs tropicals o subtropicals, montans secs, plantacions, jardins rurals, àrees urbanes i zones prèviament boscoses ara molt degradades.

Va rebre l'epítet kirkii en honor del metge, explorador i naturalista escossès John Kirk (1832-1922).[3]

Referències[modifica]

  1. Morgadinho Farooq, Harith Omar; Conradi, Werner «A second record of Scolecomorphus kirkii Boulenger, 1883 (Gymnophiona: Scolecomorphidae) for Mozambique» (pdf) (en anglès). Herpetology Notes, 8, 2015.
  2. 2,0 2,1 «Scolecomorphus kirkii» (en anglès). AmphibiaWeb. University of California. [Consulta: 6 juliol 2021].
  3. Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael. The Eponym Dictionary of Amphibians (en anglès). Exeter: Pelagic Publishing, 2013, p. 1-262. ISBN 9781907807411. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Scolecomorphus kirkii