Silver Lode

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaSilver Lode
Fitxa
DireccióAllan Dwan Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBenedict Bogeaus Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióVan Nest Polglase Modifica el valor a Wikidata
GuióKaren DeWolf Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLouis Forbes i Howard Jackson Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJohn Alton Modifica el valor a Wikidata
VestuariGwen Wakeling Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRKO Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorRKO Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1954 Modifica el valor a Wikidata
Durada81 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerewestern Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0047495 Filmaffinity: 314358 Allocine: 50801 Letterboxd: silver-lode Allmovie: v44746 TCM: 90185 AFI: 51355 TMDB.org: 27443 Modifica el valor a Wikidata

Silver Lode és una pel·lícula dels Estats Units d'Allan Dwan estrenada el 1954. Ha estat doblada al català.[1]

Argument[2][modifica]

A la petita ciutat de Silver Lode, el dia del seu matrimoni, Ballard està acusat d'homicidi per quatre cavallers desconeguts, un dels quals, anomenat Ned Mac Carthy es fa dir «federal marshall». Progressivament, Ballard, amb un ampli suport de la població de Silver Lode, veu com els seus suports es desfan, els seus amics dubten i després es giren contra ell. A continuació té lloc una persecució. Ballard aconsegueix establir la seva innocència i Mac Carthy és mort per un tret que rebota en la campana de la llibertat. Però, amargament, Ballard indica que es parapetarà amb la seva esposa en un enclaustrament conjugal, lligat estretament a una retirada voluntària de la vida social de Silver Lode.

Repartiment[modifica]

Anàlisi[modifica]

Aquest western de 1954, avui gairebé oblidat, va formar molt de temps part del panteó de la crítica europea basant-se en el fet que posa manifestament en qüestió el maccarthisme. Un dels acusadors de Ballard es diu precisament Mac Carthy i morirà simbòlicament d'un tret que rebota en la campana de la llibertat. La pel·lícula evoca Sol davant el perill però en difereix pel seu final, clarament més pessimista. A Sol davant el perill, Gary Cooper i Grace Kelly deixen la ciutat que els ha rebutjat, però la pel·lícula els obre la possibilitat de construir i de refer-se en un altre lloc. A Silver Lode la tria de Ballard de quedar-se a la ciutat que estava a punt de linxar-lo, en un replegament conjugal amarg, representa una retirada voluntària de la comunitat de la qual ha pogut provar el caràcter factici. Res no serà mai com abans i és fins i tot lícit pensar que una part de la població de Silver Lode guardarà la sospita nascuda aquell dia.

Allan Dwan té el suport d'un repartiment sòlid on, entre nombrosos secundaris, emergeix la figura de Dan Duryea (Mac Carthy), malparit amb cara d'àngel acostumat als papers de cràpules cínics (Fritz Lang el va utilitzar a Ministry of Fear, Perversitat i La dona del quadre, per exemple). En un petit paper, es troba Harry Carey Jr., ros malhumorat que John Ford va dirigir moltes vegades.

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. Silver Lode. esadir.cat. 
  2. «Silver Lode». The New York Times.