Spencer Tunick

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSpencer Tunick

Spencer Tunick a Mèxic el 2007. (2007) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r gener 1967 Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Middletown (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióEmerson College
Acadèmia Militar de Nova York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFotografia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófotògraf Modifica el valor a Wikidata
ArtFotografia

Lloc webspencertunick.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): SpencerTunick LinkedIn: spencer-tunick-aa137318 Discogs: 3767529 Modifica el valor a Wikidata

Spencer Tunick (Middletown, Comtat d'Aurenja, Nova York, 1 de gener de 1967) és un fotògraf estatunidenc. Va obtenir una titulació en Ciències per l'Emerson College en 1988.

Característiques del seu art[modifica]

És molt conegut per les seves fotografies de grans masses de persones nues disposades en artístiques formacions sovint situades en localitzacions urbanes i conegudes com a Instal·lacions. Sorgeixen d'aquestes imatges una sèrie de tensions entre els conceptes del públic i el privat, el tolerat i el prohibit o l'individual i el col·lectiu.

Expansió de la seua obra[modifica]

Tunick començà l'any 1992 fotografiant persones nues pels carrers de Nova York. Les seves fotos ràpidament es van fer populars i va decidir ampliar el seu treball per altres estats d'Amèrica del Nord, en el seu projecte denominat Naked States (Estats nus). Més tard va fer una gira internacional, a la qual va denominar Nude Adrift (Nu a la deriva) prenent fotografies per ciutats com Bruges, Londres, Lió, Melbourne, Montreal, Caracas, Santiago (5.000 assistents),[1] São Paulo, Newcastle o Viena.

Fou arrestat en 1994 amb una model femenina quan ella posava nua en el Rockefeller Center de Manhattan (Nova York). Al juny del 2003 va arribar a fotografiar a 7000 persones nues en Barcelona.[2] Al maig de 2007, en la Ciutat de Mèxic va trencar el seu propi rècord assolint ajuntar en la Plaza de la Constitución (Zócalo) d'aquesta ciutat a prop de 20.000 participants que es van despullar sense prejudicis.[3] Els seus models són voluntaris que únicament reben una foto signada per la seua col·laboració.

Polèmica[modifica]

Una de les instal·lacions de Tunick.

En molts dels llocs on Tunick ha realitzat el seu projecte artístic ha sorgit un debat sobre si aquestes instal·lacions són realment un art o no. Diversos grups qualifiquen aquests actes com meres manifestacions socials, en suport a la llibertat d'expressió. A Xile, per exemple, el debat entorn del treball del fotògraf va durar quasi 4 mesos.

Referències[modifica]

  1. «Performance de Spencer Tunick en Santiago, Chile». Museo de Arte Contemporáneo (Chile), 08-06-2003 [Consulta: 15 maig 2007]. Arxivat 2007-05-09 a Wayback Machine.
  2. «Spencer Tunick consigue en Barcelona la instantánea con más cuerpos desnudos del mundo». El Mundo, 08-06-2003 [Consulta: 7 maig 2007].
  3. «México muestra cómo un país puede ser libre: Spencer Tunick». La Jornada, 07-05-2007 [Consulta: 7 maig 2007].

Enllaços externs[modifica]