Sulkhan Tsintsadze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSulkhan Tsintsadze

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ka) სულხან ცინცაძე Modifica el valor a Wikidata
23 agost 1925 Modifica el valor a Wikidata
Gori (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 setembre 1991 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Tbilisi (Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaPanteó de Didube Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
Activitat1953 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVioloncel Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0875034 TMDB.org: 1307265
Spotify: 40oTSOfnmt4TGh7HyUNxTd Musicbrainz: 78cb49b3-b465-4372-b8a5-c1179fde2edf Discogs: 1700636 Allmusic: mn0002250558 Modifica el valor a Wikidata

Sulkhan Tsintsadze (georgià: სულხან ცინცაძე) (Gori, 23 d'agost de 1925 - Tbilisi, 15 de setembre de 1991) va ser un dels compositors més importants de Geòrgia.[1][2]

Educació[modifica]

Tsintsadze va estudiar el violoncel fins al 1942 amb E. N. Kapelniski a Tbilisi al Gimnàs de la Música. Va continuar els seus estudis de violoncel al Conservatori de Tbilisi amb K. Minjar. Entre els anys 1945 i 1953 va anar al Conservatori de Moscou per estudiar el violoncel amb Matveyevich Kozolupov i composició amb Semyonovich Bogatyryov.

Carrera[modifica]

Va començar la seva carrera musical a la dècada de 1940 com a violoncel·lista al quartet de corda d'Estats de Geòrgia. La seva primera composició, basada en cançons populars de Geòrgia i sent una col·lecció de miniatures per a quartet de corda, va tenir un èxit immediat. També va escriure diverses òperes, ballets, simfonies i concerts, però van ser les seves composicions per a quartet de corda les que es van enorgullir de les seves obres i que van contribuir notablement a la música de Geòrgia. Les composicions de Tsintsadze es basen en les formes tradicionals, així com en els estils i característiques utilitzades per compositors com Xostakóvitx i Shebalin. El folklore georgià sempre està present en la seva música.

Sulkhan Tsintsadze va ser un dels compositors més importants de Geòrgia. Va ser guardonat amb els títols d'Artista Popular de Geòrgia (1961) i Artista popular de la URSS (1987) i va ser titular del Premi Stalin de l'URSS (1950), Premi Zakharia Paliashvili (1977) i Premi Shota Rustaveli (1981).

Obra més coneguda[modifica]

El seu sisè quartet constitueix una de les millors creacions de Tsintsadze: d'una banda, que culmina en el desenvolupament i la maduració de l'estil individual del compositor; per l'altra, reflecteix la seva recerca continuada de nous mitjans d'expressió. Una composició formada per un moviment encara dividida en cinc seccions estructuralment obertes, amb el seu desenvolupament basat en tècniques monotemàtiques que serveixen per integrar les parts en un tot, aquest quartet està escrit d'una forma pròxima a la de rondo-sonata, amb un paper destacat donant-se a la continuació variacional. La primera secció, marcada Andante sostenuto, en la qual s'exposa el tema, està formada per emoció; en el següent Allegro molto el desenvolupament musical és d'una intensitat dramàtica que culmina en el fugato; a la tercera secció, també marcada Andante sostenuto, el tema, ple de dol oculta, passa dels sospirs de lament a una acceleració rítmica; a Allegro scherzando, que no sembla diferent a un ball grotesc i fantàstic, el tema està sotmès a diversos dispositius contra puntals; finalment, a lAndante molto sostenuto, el tema torna amb la seva tràgica coloració, com si es plantegés una pregunta a la qual no hi ha cap resposta.

Referències[modifica]

  1. «Sulkhan F’odorovic Tsintsadze». Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Sulkhan Tsintsadze (1925 - 1992)». Best Georgian Music Online. Arxivat de l'original el 4 de maig 2007. [Consulta: 7 agost 2020].