Tanzila Khan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTanzila Khan

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1986 Modifica el valor a Wikidata (37/38 anys)
Sialkot (Pakistan) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófundadora, inversora Modifica el valor a Wikidata

Facebook: optimismexpert Twitter (X): Tanzila__Khan Modifica el valor a Wikidata

Tanzila Khan (Sialkot, 1986) és una activista pakistanesa pels drets de les persones discapacitades, autora, oradora motivacional i fundadora de Girlythings,[1] una aplicació mòbil que proporciona compreses a dones amb discapacitat. Khan se centra en la sensibilització i l’accés a la salut reproductiva i l'educació, especialment per a les persones amb discapacitat. Ha escrit diversos llibres sobre el tema, a més de fer discursos públics i seminaris.[2] També treballa per desestigmatitzar les persones discapacitades al Pakistan.

Khan va néixer amb una discapacitat funcional que l'ha fet créixer en una cadira de rodes. Durant la seva joventut, va dirigir una producció de La Família Addams Rendezvous.[1] Posteriorment, va treballar per a un campament juvenil per a canvis mundials i per a una Cimera sobre Activisme Juvenil, dissenyant diversos tallers. Posteriorment, tornaria a visitar el teatre "Teatre del tabú", un mòdul de formació sobre salut i drets sexuals i reproductius i qüestions relacionades.

Khan va publicar el seu primer llibre amb només 16 anys, utilitzant els ingressos per finançar projectes comunitaris a la seva àrea. Ha escrit les següents obres:[3]

  • Una història de Mèxic
  • La situació perfecta: Dolços setze

A causa del tabú menstrual endèmic, l'accés a productes d'higiene femenina no és fiable al Pakistan. Khan va crear l'empresa de compreses Girly Things PK per posar a disposició de totes les dones del Pakistan, lliurant-ne a les dones a casa i en situació urgent, a mode de banc d'aliments. Els kits inclouen "roba interior d'un sol ús, tres compreses i un lleva-taques". Khan explica una experiència personal mentre feia encàrrecs: les botigues no eren accessibles per a usuaris de cadires de rodes com ella mentre li baixava la regla. La companyia també té com a objectiu expandir-se fins a oferir anticonceptius[4] i altres productes que les dones podrien trobar incòmodes de comprar a les botigues, incloses les fundes de seients del vàter i les cremes depilatòries.[5]

Reconeixements[modifica]

Khan ha guanyat els següents premis pel seu activisme:[1]

  • Young Connector of the Future (Institut Suec)
  • Líder jove (Women Delivery)
  • Premi Khadija tul Kubra (premi nacional)
  • Campió juvenil a Rise Up (Fundació Packard)
  • Six-two 35 Under 35 Changemaker del 2018 [6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Tanzila Khan Is On A Mission To Inspire Young People With Disabilities» (en anglès britànic), 24-04-2018. Arxivat de l'original el 2021-03-13. [Consulta: 13 març 2021].
  2. «Tanzila Khan» (en anglès americà). [Consulta: 16 març 2021].
  3. «Tanzila Khan | WSA» (en anglès). [Consulta: 16 març 2021].
  4. Ashraf, Sonia. «'Girly Things' is an app that wants to make menstrual products accessible to every woman» (en anglès), 06-05-2019. [Consulta: 16 març 2021].
  5. S, Dhwani. «In Conversation With Tanzila Khan: Author, Disability Rights Activist, And The Founder Of Girlythings» (en anglès britànic), 21-04-2019. [Consulta: 16 març 2021].
  6. «Tanzila Khan Is On A Mission To Inspire Young People With Disabilities» (en anglès britànic). six-two by Contiki, 24-04-2018. Arxivat de l'original el 2021-03-13. [Consulta: 13 març 2021].