Tatiana Birxtein

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTatiana Birxtein
Biografia
Naixement20 desembre 1928 Modifica el valor a Wikidata
Leningrad Modifica el valor a Wikidata
Mort23 febrer 2022 Modifica el valor a Wikidata (93 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat de Física de la Universitat de Sant Petersburg
Universitat Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiMikhail Volkenshtein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perContribució significativa a l'estudi de les estadístiques conformacionals de macromolècules
Activitat
Camp de treballPolymer physics (en) Tradueix i ciència de polímers Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísica, química Modifica el valor a Wikidata
OcupadorInstitute of Macromolecular Compounds (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsMikhail Volkenshtein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmacro.ru… Modifica el valor a Wikidata

Tatiana Maksímovna Birxtein,[1] rus: Татьяна Максимовна Бирштейн (20 de desembre de 1928, Leningrad23 de febrer de 2022) va ser una física russa i soviètica, doctora en Ciències Físiques i Matemàtiques, coneguda per les seves contribucions a la física estadística de polímers.

Vida[modifica]

Nasqué en una família de metges - el terapeuta Max (Mordukh) Mirónavitx Birstein (1885, Brest-Litovsk - 1949, Leningrad), un graduat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Tartu (1913), i la fisiatra Marïi Izraïlevni Babinoi (1897, Moguilev - 1987, Leningrad).[2][3] El seu pare era l'encarregat del departament de teràpia a l'hospital Volodarski, la seva mare va treballar en dispensaris de tuberculosos.

Es va graduar al Departament de Física de la Universitat Estatal de Leningrad el 1951 i va fer un postgrau a la Universitat Pedagògica Estatal Herzen de Leningrad (1954-1958, amb Mikhaïl Volkenstein com a supervisor).[2] Des de 1991 és professora i des de 1998 és científica d'honor de la Federació de Rússia.

És professora del Departament de Biofísica Molecular de la Facultat de Física de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, i investigadora associada de l'Institut de Compostos Macromoleculars de l'Acadèmia Russa de les Ciències (des de 1986).

Àrea d'interès: sistemes física estadística de polímer: transicions de fase, adsorció, i sistemes de polielectròlits polimèrics, d'autoorganització de copolímers de bloc, estructures cristal·lines en els sistemes polimèrics, raspall polimèric.

Àrees d'interès científic: física estadística de sistemes de polímers: transicions de fase, adsorció, sistemes de polímers i polielectròlits, autoorganització de copolímers de bloc, estructures cristal·lines en els sistemes polimèrics, raspalls polimèrics.

El 22 de febrer de 2007 fou guardonada amb el Premi L'Oréal UNESCO per a Dones en Ciència. El premi li fou atorgat per la seva "contribució a la comprensió de les formes, mides i moviments de les molècules grans."[4]

Premis i reconeixements[modifica]

Família[modifica]

  • Marit - David Naúmovitx Mirlin, físic, (1925-2013), doctor en Ciències Físiques i Matemàtiques, professor.
    • Fill - Aleksandr Davídovitx Mirlin, físic (nascut el 1962), Candidat de Ciències Físiques i Matemàtiques (1992), professor de la Universitat de Karlsruhe.
    • Filla - Ielena Davídovna Mirlin, programadora.

Referències[modifica]

  1. El seu cognom sol aparèixer transcrit com Birshtein o Birstein
  2. 2,0 2,1 (rus) Tatiana Maksímovna Birxtein Arxivat 2018-04-05 a Wayback Machine., www.imc.macro.ru, Consultat el 16 de novembre del 2015
  3. No només sobre el bloqueig (rus)
  4. «Five outstanding women scientists receive L'Oréal-UNESCO Awards for Women in Science 2007». UNESCOPRESS, 02-03-2007. [Consulta: 16 novembre 2015].