Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Amadalvarez (discussiócontribucions)

S'anuncia als benvolguts editors d'aquesta magnífica VP que ha nascut la nova {{infotaula eina}} per poder il·lustrar articles d'estris, eines, instruments i altres andromines.

És una infotaula genèrica i per tant, aquells articles referits a elements amb infotaula més específica, com ara vehicles ({{Infotaula vehicle espacial}}, {{Motocicleta}}), equipaments ({{Infotaula equipament informàtic}}, {{Infotaula càmera}}, etc. han de fer servir aquestes.

Pels que sou perfeccionistes, us animo a mirar la llista d'articles que potencialment podrien tenir-la (disculpeu els falsos positius).

La feina, com veureu, no només consisteix a posar {{infotaula eina}}, ja que molt sovint a WD hi ha poc contingut. Us animo també a millorar WD amb l'ajuda de la llista de propietats que aquesta infotaula sap tractar.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fil relacionat: Tema:Uu4zc03cioj4rlzw. Fa un mes hi parlàvem sobre si convenia fer infotaules per elements genèrics, com un element geològic (articles com muntanya o cova) o una eina genèrica (articles com forquilla o guillotina), i més aviat la conclusió és que no millorava els articles.

Aquesta infotaula és una aplicació del que allà no tenia gaire consens, però em sembla que pot servir d'experiment per veure'n el resultat. Als articles genèrics on es fa no servir no li veig gaire més millora que l'estètica, de moment, però tot podria ser que algú posés alguna propietat interessant a Wikidata. O no.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord amb tu. Millora, bàsicament, de forma estètica.

Els continguts interessants a WD haurien d'estar relacionats amb dades històriques (inventor, època, reemplaça/reemplaçat) o bé tècnics (soroll, consum, etc..), però aquests dubtosament estaran i els fàcils de posar diuen coses òbvies.

Al tema que m'indiques es descarta posar infotaula als genèrics en uns temes que sí tenen infotaula pels casos específics. Com que molts dels estris o màquines -específiques-no tenien infotaula, ja que ho feia per aquests, ja ho he fet per a tota la resta.

Merci,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb tu per les eines específiques (com els models d'electrodomèstics o els exemplars de guillotina que hi pugui haver en un museu). El dubte és pels articles genèrics.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo crec que estic d'acord amb en Pere, tal com vàrem comentar a Tema:Uu4zc03cioj4rlzw. El company Manlleus està posant la infotaula a tots els estris genèrics i jo l'usaria només per als models concrets. Exemple: la posaria a AY-3-8910 però no a Circuit integrat. I això, per coherència amb l'ús que feim de totes les altres infotaules: la posam a Castell de Bellver però no a Castell, la posam a Afrodita però no a Déu de l'amor, la posam a Greenpeace però no a Organització no governamental, la posam a Palma però no a municipi, etc.

Manlleus (discussiócontribucions)

Sí que es pot posar infotaula a generics si hi ha camps i dades suficients, que no s'hagi aplicat en altres exemples no és motiu. Lo que falta és afegir informació a WD però mica en mica.

Paucabot (discussiócontribucions)

Home, posar-la-hi està clar que la podem posar: precisament això és el que has fet tu, però jo xerr de coherència de l'enciclopèdia i no és només que no s'hagi fet fins ara, és que és no posar-la als genèrics és la política que hem aplicat fins ara a totes les altres infotaules.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A llarg termini, més que dir que falta afegir informació a Wikidata, diria que falta afegir a Wikidata informació que sigui interessant mostrar en una infotaula de l'article. Segur que hi ha excepcions, i segur que a mi em falta imaginació, però no veig què es pot posar en infotaules d'articles genèrics (per exemple d'eines) que no sigui trivial i que sigui correcte.

I a curt termini, posar una infotaula absolutament buida a articles com ara Dau (circuit integrat), Unitat de control o Unitat de disc per que s'omplí sola si mai se li ocorre a algú posar alguna cosa interessant a Wikidata, em sembla fer un nyap innecessari a l'article.

Si totes aquests infotaules buides (i més que n'hi ha) són perquè algú les està omplint, aleshores estaria bé tenir algun exemple d'infotaula plena per tal de veure què aporta a l'article.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord amb en Pere.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Buscant a les contribucions d'en Manlleus a Wikidata he trobat algun cas una mica més ple. El millor dels que he trobat és Sextant (instrument de mesura), i el que surt a la infotaula o bé és redundant (com la il·lustració, que més avall ja es fa servir d'esquema per il·lustrar com funciona) o bé contradiu el que diu l'article (com l'inventor). De fet, la resposta a Wikidata a preguntes com "qui va inventar el sextant" difícilment serà una resposta gaire bona.

Bastó de Jacob està menys ple però està en un cas semblant, i l'única dada (la de la invenció) no lliga amb el que diu l'article.

Kamal només té una fórmula que, si és correcta, hauria de ser contextualitzada dins de l'article, perquè a la infotaula no aporta res.

I els casos més freqüents són com Nocturlabi o Cercle de reflexió, on la infotaula no dóna més informació que el "tipus" instrument astronòmic.

Manlleus (discussiócontribucions)

Cal millorar la informació WD, adequar-la perquè sigui correcta i correspongui a l'article, però primer la feina és afegir valors a WD i que les plantilles locals agafin correctament la informació. Els articles que tinguin infotaules sense informació o massa poca, cal posar-hi remei, es clar, no llueixen però eliminar-les per això és lo mateix que tenir milers esborranys inacabats, és quasi el mateix. Almenys, les que hi ha poques dades o sense les completo o decideixo si finalment no és possible tenir infotaula. WD és el projecte Wikimedia més gran i amb més futur a totes direccions, doneu-li temps, quan els enwiki, eswiki, ... es despertin en el tema, anirà llavors sobre rodes.

Paucabot (discussiócontribucions)

Una de les coses que hem comentat és que moltes infotaules no tenien res. Aquesta és la que has contestat.

L'altra, que no posam infotaules a articles genèrics. D'aquest problema no n'has comentat res, més enllà de dir que no és un problema. Si tens raó, obrim la porta a posar infotaules a Castell, Déu de l'amor, Organització no governamental i municipi o aquest nou criteri només val per les eines?

Manlleus (discussiócontribucions)

@Paucabot És que amb articles tan generalistes que comentes és més difícil, però hi ha molts altres articles que són genèrics que sí són viables, sobretot en aspectes més tècnics (tecnologies de tot tipus; elèctrica, electrònica, informàtica, invents i artilugis...), és qüestió de posar-s'hi i una mica d'imaginació ;-) La norma aquesta balla una mica d'un context o altre, jo proposo donar un temps per desenvolupar-ho i si efectivament no hi ha millores possibles doncs farem el pensament d'eliminar-les o qualsevol altre cosa.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo precisament faria el contrari per coherència amb els criteris que teníem fins ara i pel que ha opinat la majoria en aquest fil. Vist que la majoria d'infotaules que has posat estan buides, si de cas, només deixaria aquelles com Sextant (instrument de mesura) que puguin usar-se per reprendre un debat més endavant. La resta, les eliminaria i, evidentment, no n'afegiria més.

Manlleus (discussiócontribucions)

revertir sempre és via fàcil, deixa'm posar informació a WD i adequar plantilles, hi ha que no necessiten "infotaula eina" sinó una específica i permet agafar més camps. Com a "sextant", algú li ha afegit informació bàsica. És a dir, tots els articles amb infotaula eina, equip informàtic i relacionats són susceptibles d'afegir informació a WD, els que no són possibles ho retiro però no ara pel dret.

Paucabot (discussiócontribucions)

La feina fàcil és anar cadascú pel seu vent. El que jo mir d'explicar és que no té sentit que ningú no posi infotaules a coses genèriques i que només siguis tu que en posis i només a {{Infotaula eina}}.

Abans de posar informació a WD, adequar plantilles, etc, ho podem consensuar?

Manlleus (discussiócontribucions)

d'acord, és lògic que millor no actuar en solitari i interpretar de diferents maneres les normes (que no existeixen en aquest cas), però segons el que et comento més amunt, sí hi ha casos que estaria bé posar plantilla a genèrics, sigui infotaula eina o altres, el problema és la feinada de posar informació a WD perquè tingui sentit el resultat final a l'article. Consensuar-ho? diguem què vols consensuar concretament, el límit, perquè si n'hi ha, només és tècnic.

Paucabot (discussiócontribucions)

Diria que hi ha consens en que no volem infotaules com Unitat de control o Cavall de pal. Podríem començar per eliminar aquestes, idò.

Crec que del podem xerrar és de si volem infotaules com Sextant (instrument de mesura), cosa que seria una excepció a la norma general de no posar infotaules a coses genèriques. L'excepció es circumscriuria a que la infotaula presentàs un mínim de dades rellevants.

Manlleus (discussiócontribucions)

Estic en part d'acord amb el que dius, un mínim de camps o dades rellevants per mantenir la infotaula, en nombre o alguns específics. En unitat de control i cavall de pal és clar que li falten camps però no seran tan abundants com articles tècnics més específics com astrolabi o sextant. Hauríem de definir quin és el mínim/concreció i si la falta d'informació a WD temporalment és motiu per no posar infotaula. També cal dir que la falta de definició de camps a WD també influeix i és extern de cawiki.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una mica d'acord i una mica en desacord amb tots dos.

D'acord amb en Manlleus que si en algun article genèric hi hagués informació interessant a la infotaula, seria interessant deixar la infotaula. I tot i que no crec que la millor manera d'omplir-les sigui posar primer les infotaules buides i omplir després Wikidata, per les que hi ha posades no vindrà d'aquí si ens esperem un parell de dies a veure què s'hi posa.

En desacord amb en Pau sobre que la infotaula de Sextant (instrument de mesura) es pugui quedar amb el que hi ha. Em sembla que és un cas prototípic del que no ha de ser una infotaula. La infotaula fa goig a menys que en llegim el contingut, que el que no és evident és contradictori amb l'article i té poc sentit fora de context. Astrolabi no està gaire millor, sobretot per l'esquema geomètric que és l'element més destacat de la infotaula però que sense context no s'entén.

O sigui, d'acord que podria ser que existís una eina genèrica on la infotaula fos interessant, tot i que és un cas que de moment encara no s'ha donat, i aquestes infotaules s'haurien de treure si no s'hi posa res que afegeixi alguna cosa a l'article.

Paucabot (discussiócontribucions)

Bé. Només em volia acostar una mica més als plantejaments de Manlleus. Deixem-ho en discutir si volem infotaules que tenguin com a mínim la informació de Sextant (instrument de mesura) però que aquesta informació sigui significativa.

Manlleus (discussiócontribucions)

@Paucabot potser és el punt intermig que més gent suposadament estaria d'acord, com a mínim tipus l'exemple del Sextant. @Pere prlpz Sobre el Sextant, quin/s camps en concret és necessari millorar? L'astrolabi entenc que la representació esquemàtica no té sentit sense text i cal fer-ho en el cos de l'article, més que res és un croquis del seu funcionament i cal explicació, igual que les fórmules matemàtiques, vegeu Filtre pinta que aplica els dos camps, també cal destacar que certs components electrònics tenen simbologia pròpia i anirien a parar a Representació esquemàtica (P5555) també i no cal explicació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El que hi ha a sextant:

  • L'esquema: Com a il·lustració és decorativa i ja és a l'article i al lloc que toca. S'hauria de treure.
  • Tipus: "instrument astronòmic". No és un detall a destacar sinó una obvietat, a més de ser dubtós que sigui la millor definició. S'hauria de treure.
  • Utilitzat per: "navegant". Veritat a mitges, sobre tot si es deixa sense context. S'hauria de treure.
  • Mesura: "angle". Entre obvietat i molt poc informatiu sense context. És veritat que un sextant mesura angles però uns angles molt particulars. Al text té sentit, però a la infotaula no. S'hauria de treure.
  • Descobert per : "John Bird i Abu Mahmud Hamid ibn al-Khidr al-Khudjandi". Clarament contradiu el text. A més, posar com a dada l'inventor d'un instrument sovint es presta a interpretacions. Potser en d'altres casos i ha un inventor clar, però aquí si n'hi ha no són aquests. S'hauria de treure.
  • Data creació: 1757. El mateix que per l'inventor, amb l'agreujant que hi posem una data del segle XVIII i un inventor del segle X. S'hauria de treure.
  • Reemplaça a: "octant". Segur? D'acord que millora el que feia l'octant, però d'aquí a resumir la història de l'utilització del sextant dient que reemplaça l'octant n'hi ha un bon tros. S'hauria de treure.

Crec que no m'he deixat cap camp.

I acabo dient que la proposta d'en Pau de deixar infotaula a tots els articles que quedin com sextant em sembla un despropòsit. Les infotaules buides que tenim ara a molts instruments són un nyap, però un nyap que només fa nosa. Si les hem d'omplir amb coses així que no aporten res no hi guanyarem res respecte la situació actual.

Paucabot (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Ja he reformulat la proposta (a proposta teva) per tal de només incloure els articles que tenguin el mateix número de camps però que la informació sigui significativa o com a mínim, correcta. No fa falta que li dediquis més qualificatius despectius.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Demano disculpes si m'he emocionat massa amb els adjectius. I sí, en el fons no estem dient res gaire diferent. De tota manera crec que el problema no és el nombre de camps, sinó que hi hagi un contingut que aporti alguna cosa. Potser algun component electrònic, com els que esmentava en Manlleus, sigui un exemple millor que el sextant, encara que la infotaula tingui el símbol estàndard i poc més.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per això xerrava jo del contingut significatiu i correcte.

En tot cas, jo era dels que no estava a favor de posar infotaules als articles genèrics, Només feia aquest esforç per mirar d'ajudar a arribar a un acord.

Manlleus (discussiócontribucions)

@Pere prlpz Entenc la teva preocupació i n'estic d'acord, el cas del sextant i d'aquesta infotaula serà flagrant si per extensió s'aplica en altres articles del mateix tipus amb deficiències semblants, ja sigui per falta d'informació útil i correcte com també la seva absència per poder-la utilitzar en la infotaula. És possible que només els productes comercials tinguin més sentit, vegeu els exemples donats en la pàgina de la mateixa infotaula eina, el Canterbury Astrolabe Quadrant i el Black and Decker DS321 tindran més camps i més sentit en el seu context que el d'Astrolabi i el de Motoserra. Si ho desitgeu, tanquem el tema no utilitzant la plantilla eina pels genèrics tot i que amb excepció d'alguns articles si hi ha contingut significatiu i correcte, i no hi ha queixes significatives que demanin la retirada, possiblement per alguns articles concrets, alguns components electrònics o genèrics prou desenvolupats a WD i en local. Retiro les inclusions i deixo les que cregui que hi hagi espai per millora per complir amb el que diem, en cas contrari ho concretem a la seva corresponent discussió o per discussió d'usuari com en altres temes. @Paucabot Permetre el dubte i així deixar fluir la conversació és positiu. Has actuat correctament, com Pere prplz.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb en @Manlleus. La infotaula als articles on sigui útil, que normalment seran els articles de models o exemplars concrets, tot i que hi pot haver excepcions.

Medol (discussiócontribucions)

Jo opino que els articles genèrics no haurien de tenir infotaula. Si prenem una decisió penso que estria bé recollir-la a Ajuda:Infotaules.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

qui vulgui posar-la, alguna cosa en traurà, però estic d'acord que aportarà poca cosa. Merci

FranSisPac (discussiócontribucions)

Em temo que no hi som a temps, però em permeto recomanar que es digui "infotaula estri", que és un terme més genèric i diria que més ajustat al que es pretén ("Arreu, eina, objecte, [...] que serveix per a fer un treball o prestar un servei determinat") que no pas el d'eina ("Instrument [...] usat per a facilitar operacions mecàniques"). He mirat de proposar algun altre terme encara més genèric i apropiat als exemples que s'hi donen, però estri que, com es veu, ja inclou eina, és el "millor" que he trobat.

En qualsevol cas, crec que hauríem d'evitar denominacions massa discordants, com el que ens passa ara amb {{Infotaula edifici}} quan s'aplica a l'"Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica", a la "Fageda verge dels Carpats i d'altres regions d'Europa", al "Parc Nacional de Kerinci Seblat" o a similars Patrimonis de la Humanitat / Bens d'interès cultural!

Cordialment... i agraint particularment tots els esforços empresos en aquest i altres terrenys de la VP.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@FranSisPac era una de les opcions i hi vaig dubtar. Finalment vaig descartar estri, perquè em semblava bonic però massa localista (com ja em va passar amb indret, qu en certs entorns costa que ho entenguin). Ara bé, com que encara està poc difosa, no seria cap problema canviar-li el nom si em prometeu que no generarem una guerra d'edicions per part dels amants de les eines (s'accepten adhesions a l'opció estri, en aquest mateix fil, si us plau).

La teva preocupació sobre infotaula edifici per temes naturals, obeeix a una patologia superada, de quan Indret no contemplava les proteccions patrimonials. M'arrisco a dir que si ho canvies i l'hi poses {{indret}} obtindràs un resultat similar o potser millor.

Medol (discussiócontribucions)

I si li posem objecte? Entenc que pot servir per tots els pbjectes,no?

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Medol, "objecte" és força més polisèmic (veure objecte al DIEC) i donaria lloc a més confusió, crec.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I si creem les redireccions raonables que se'ns ocorrin i avall va?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Com diu el @Pere prlpz no és un problema tècnic insalvable.

Triar nom té més a veure amb que ho entengui qui l'ha de fer servir i no sap res ni d'infotaules ni del catàleg que hi ha. Amb Infotaula edifici ja ens passa ara que a la gent se li fa estrany fer-la servir en un pont, o en una tomba.

El risc que hom li posi aquesta infotaula a un instrument musical, una escultura o una arma (que tenen infotaula pròpia) és més alt quan més genèric sigui el seu nom. El repte és trobar un nom que ni es passa ni es queda curt.


Flamenc (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'única informació que hi ha a la infotaula és "tipus: joguina". No crec que aquesta infotaula aporti res a l'article que no li aporti la foto sense infotaula.

Manlleus (discussiócontribucions)

Vaig revisar tots els articles potencials amb infotaula eina, la llista s'ha reduït considerablement, he afegit info de enwiki a algunes que passen pels pèls. Si creeu o voleu afegir articles amb infotaula eina, assegureu-vos que tenen prou camps, útils i amb valors perquè es mereixin infotaula. Salutacions

Resposta a «Infotaula eina»