Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Kippelboy (discussiócontribucions)

Hola, igual que a les infotaules fem servir P2521 (forma femenina de l'etiqueta) per adaptar la informació al gènere de la persona, creieu que això seria aplicable a categories? Ho dic pq es podria aplicar des de Wikidata i llavors adaptar depenent del gènere de la persona. Potser és una idea boja, però em semblaria una proposta per adaptar etiquetes fent servir tecnologia ja existent.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Entenc que la idea consisteix en que a l'article l'etiqueta es mostri amb gènere, i em sembla una idea interessant. Com que la idea em sembla bona, miro les pegues a veure si tenen solució.

La primera pega és el conflicte amb les futures categories per gènere si mai decidim categoritzar per gènere (que espero que acabi passant). O sigui, si a la categoria "pintors catalans" li diem també "pintores catalanes", com li diríem a la categoria de dones pintores? De tota manera cal reconèixer que aquest potencial problema no ens deixa pitjor que ara perquè ja el tenim amb el nom de la potencial categoria d'homes pintors de manera que senzillament ens porta cap a adoptar una nomenclatura simètrica (homes pintors catalans/dones pintores catalanes), cosa que no és dolenta.

Per altra banda, em temo que aquesta doble etiqueta fa menys probable que arribem a tenir categories per gènere (cosa que em sembla una llàstima) perquè una part del suport per tenir categories per gènere no sembla tenir cap interès en categoritzar articles per trobar-los sinó en queixar-se de l'etiqueta que apareix els articles, i m'agradaria equivocar-me però amb les etiquetes canviades ja tindran l'agenda complerta per aquesta banda encara que realment no hagi canviat res en com categoritzem els articles.

La segona pega és com construïm una funció que trobi la forma femenina de la categoria. Actualment els items que tenen Forma femenina de l'etiqueta (P2521) són càrrecs i professions, bàsicament. No em sembla fàcil trobar el nom de la categoria a partir d'aixó, perquè no veig com dir-li a un algorisme quines formes femenines de les etiquetes ha de buscar per passar de "pintors anglesos del romanticisme" a "pintores angleses del romanticisme". Potser la solució seria construir primer els noms femenins de les categories i guardar-los en algun lloc, i aquí una possibilitat és proposar a Wikidata que Forma femenina de l'etiqueta (P2521) es pugui fer servir amb categories.

La tercera pega és fer que aparegui la forma femenina del nom de la categoria. Estic segur que es pot fer un giny que ho faci, però ni idea de qui el pot saber i voler construir. En qualsevol cas, em temo que això (i la pega anterior) no es resolen amb la tecnologia existent sinó que en cal de nova.

I una quarta pega, si les categories es mostren d'una manera però s'han d'entrar d'un altra en posar-les als articles, pot resultar una confusió important, i estem complicant el posar les categories. Em costa imaginar una manera de resoldre-ho.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord amb els dubtes del @Pere prlpz.

En tot aquest tema, per mi, no està en qüestió el dret a tenir versions femenines, sinó la dificultat i esforç que suposa el manteniment. Com que ja assumim -sense manifestar-ho- que ningú el voldrà fer, cerquem solucions tecnològiques enginyoses com la proposta d'en @Kippelboy.

Algunes dades més per entendre allò que explica en Pere:

  • Les categories no són un llista plena de text, sinó un contenidor on apunten els articles i que el sistema presenta en forma de llista quan la consultem, recuperant tots els apuntadors.
  • per tant, el text ha d'estar canviat tant a la categoria, com als articles.
  • L'actual ús de "la forma femenina" dins les infotaules es una il·lusió òptica, suficient per a ser llegit però no per operar, ja que el valor original a WD està en masculí.
  • per fer un símil amb aquest comportament, les categories en valor original i la seva versió femenina haurien d'estar -hipotèticament- a WD, ja que si estan als articles es produiria la paradoxa que explica en Pere on "l'article diu una cosa i es categoritza en un altra de diferent"
  • No cal dir que tenir a WD les categories de cada article per cada WP, avui per avui, és una quimera, ja que "categoria" és un concepte i un instrument de les WPs.
  • Per tal que la formula que presenta el Kippel permeti ajudar a l'automatisme caldria que actués dins els articles.
  • Caldria aconseguir que les versions femenines constessin com a "categories reals", no només visuals.

Una possible idea seria:

  • Canviar els textos que ara posem als articles d'aquelles categories que s'han de feminitzar, i fer que passessin a ser un paràmetre que se li passes a un giny (plantilla o mòdul).
  • Aquest giny seria qui generaria l'enllaç "categoria:abcabcabc.." amb el mateix text que li han passat (genèric) o feminitzat segon tingui o no versió femenina a WD per aquella categoria. Podria aplicar-se:
  • només als articles que sabem que cal feminitzar (tanta feina com canviar directament la categoria a mà)
  • a tots els articles d'una categoria. En aquest cas, el giny hauria de mirar a WD el gènere de l'item per saber si és o no de gènere femení.
  • Per tant, la visió per als lectors seria visualment correcta i tot el funcionament com a categoria, tant els enllaços com les eines basades en categories funcionarien al 100%.
  • Inconvenients:
  • Cal fer la substitució de "[[categoria:abcabc..]]" per {{genera_categ | abcabc..}}. Ho pot fer un bot a partir d'una llista.
  • Funcionaria per articles de persones, perquè tenen gènere. Per articles tipus "obres de pintores clàssiques franceses", caldria indicar-li on trobar el gènere, ja que l'item no és d'una persona. Per exemple, Autor (P50), Compositor (P86), Creador (P170), Direcció (P57), etc.
  • Suposo que pot representar un consum important de recursos perquè la generació (amb accés a WD) es produiria a cada ús.
Caldria fer una simulació. Ja direu si us sembla assumible
Vriullop (discussiócontribucions)

Aclariments. A les infotaules el que es fa és un enllaç conduït, tipus [[pintor anglès|pintora anglesa]]. Això no és possible amb categories, és a dir amb [[Categoria:Pintors anglesos|Categoria:Pintores angleses]] la segona part és la clau d'ordenació, no el text a mostrar. No hi ha plantilla ni Lua que pugui enganyar al Mediawiki dient que categoritzi en un lloc però que sembli un altre. L'única possibilitat, com deia en Pere, és un giny javascript que ho modifiqui a posteriori una vegada el Mediawiki hagi acabat de processar la pàgina. Actualment, no tenim manteniment de javascript com per pensar a desenvolupar filigranes.

Kippelboy (discussiócontribucions)

Hola, primer de tot, gràcies a tothom pels comentaris i per la valoració tècnica. Entenc tots els comentaris i comparteixo bona part de l'anàlisi. Encara que sigui per descartar l'opció, m'agrada que analitzem la seva viabilitat. Intento fer un retorn:

  • La idea seria que l'article guardés de fet la Qlabel amb una plantilla, (la descripció per defecte que surti a WD),i que declini per gènere si està disponible a Wikdiata. La informació que es guarda a la Viquipèdia hauria de ser la Q. Exemple: a l'article Palma al peu hi hauria {{Q|Q8711945}} i {{Q|Q109951475}}. A l'Article Margalida Llobera, hi hauria la categoria {{Q|Q9219412}} Mortes a Palma, on ja he creat una female form of label a Wikidata.
  • Òbviament hi ha una feina de declinar per gènere milers de categories a Wikidata però això es pot fer en una campanya o amb un bot.
  • Si es dugués a terme amb èxit, el debat podria solucionar el problema a totes les wikis que tenen el mateix repte.
  • Molt d'acord que fer un giny per a que apareixi pot consumir recursos i ara mateix no tenim els coneixement tècnics, però tot és demanar-ho en obert a veure si algú s'hi anima, en cas que la cosa estigués prou madura (que no ho està, ara per ara).

Gràcies de nou a tots per la reflexió. No arribo a més però penso que per aquest camí podria haver-hi una solució. Encantat de veure si algú té ganes de continuar donant-li voltes a la ides i troba una solució més efectiva. Salut!

Resposta a «Female form of label a Categories»