Titular d'Universitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un Titular d'Universitat (TU), dins el sistema universitari espanyol, és un professor que pertany al cos de funcionaris de l'estat que té plena autonomia docent i investigadora. A la pràctica, és un requisit per sol·licitar a l'administració el finançament de projectes d'investigació, i certa llibertat a l'establiment de les matèries que imparteix.

Segons la LOU, per accedir a la plaça de Titular d'Universitat cal passar prèviament per un procés d'habilitació, un examen a nivell estatal que habilita el candidat a presentar-se a places de titular a qualsevol universitat espanyola. Un requisit imprescindible per accedir al procés d'habilitació és ser doctor, és a dir, haver realitzat la tesi doctoral en la disciplina corresponent.

Ser Titular d'Universitat és també un requisit previ per accedir al procés d'habilitació per a Catedràtic d'Universitat. En algunes universitats, a més, s'estableixen proporcions obligatòries entre un i un altre en la plantilla del professorat; per exemple, no hi pot haver menys de 4 titulars d'universitat per cada catedràtic.

La diferència entre un Titular d'Universitat i un Catedràtic d'Escola Universitària és pràcticament onomàstica, ja que tenen la mateixa capacitat investigadora, similar capacitat docent i un sou equivalent.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • LOU al BOE (castellà)