Toracocentesi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula intervencióToracocentesi
Radiografia pulmonar on s'observa la presència de líquid a la cavitat pelural
CIM-9-MC34.91
MeSHD000069258 Modifica el valor a Wikidata
Altres codisOPCS-4.2T12.3
MedlinePlus003420
eMedicine80640 Modifica el valor a Wikidata

La toracocentesi (del grec thōrāko- "tòrax" + kentēsis "perforació") coneguda amb altres noms com toracentesi, paracentesi plelural, paracentesi toràcica o pleurocentesi, és la punció quirúrgica de la paret toràcica amb l'objectiu d'evacuar, mitjançant l'aspiració, el líquid acumulat a la cavitat pleural. L'aparició d'aquest procediment quirúrgic va ser l'any 1852.[1]

Aquesta tècnica té indicacions terapèutiques i diagnòstiques. Aquesta tècnica ens permet obtenir informació anatomopatològica, bioquímica i microbiològica.[2]

Indicacions[modifica]

Aquesta tècnica quirúrgica té diverses indicacions. Tot seguit es descriuen la més comuna.[3]

Sospita d'empiema o hemotòrax[modifica]

La presència de pus o sang a la cavitat pleural requereix emergència la col·locació d'un tub de toracocentesi per evacuar la substància present.

Anàlisi de líquid pleural[modifica]

La toracocentesi és una prova diagnòstica per detectar l'etiologia d'un vessament pleural.

Tractament simptomàtic[modifica]

Les persones diagnosticades d'un vessament pleural cal dur a terme la toracocentesi per evacuar ràpidament el líquid de la cavitat pleural. L'etiologia més comuna del vessament pleural són les infeccions(tuberculosi, empiemes…) o neoplàsies pulmonars.

Altres afeccions[modifica]

Posició per realitzar una toracocentesi

Aquesta tècnica també es pot realitzar davant de diagnòstics com: embòlia pulmonar, reaccions a fàrmacs, pancreatitis, pneumònia, alteracions a les tiroides, etc.

Contraindicacions[modifica]

Les contraindicacions d'aquesta tècnica poden ser absolutes o relatives. Pel que fa a les absolutes, aquesta tècnica està totalment contraindicada en cas d'alteració en la coagulació de la persona o bé, falta de col·laboració de la persona.

Les contraindicacions relatives són diverses i caldrà, en cada situació, valorar el risc-benefici de realitzar la tècnica o no. Algunes d'elles són: hemorràgia, insuficiència cardíaca, malaltia cutània al lloc de punció ventilació mecànica a pressions elevades, emfisema a la zona de punció, emfisema tuberculós, líquid mínim a la cavitat pleural, etc.[4]

Complicacions[modifica]

Com tota tècnica quirúrgica, la toracocentesi, té una sèrie de complicacions i riscos. Aquests són: sagnat, pneumotòrax, infecció, punció hepàtica o esplènica, hipotensió i patiment respiratori. L'hemorràgia es pot desencadenar a conseqüència de la lesió dels vasos intercostals.[5]

Material necessari[modifica]

Per realitzar aquesta tècnica cal tenir preparat un camp estèril amb tot el material imprescindible per dur a terme la toracocentesi. Hi ha els recursos material, recursos humans i recursos ambientals.

Recursos materials[modifica]

Aquest material és: camp estèril, guants estèrils, gasses estèrils, gorra, mascareta, lidocaïna 2%, agulles de 10, 20 i 50cc, agulla de punció de calibre 14 o 16, clau de tres passos, equip de venoclisi, set catèters de drenatge toràcic, vàlvula unidireccional (HeImlich) apòsit transparent, tubs estèrils de 5cc amb anticoagulant, tubs d'hemocultiu, entre altres.

Recursos humans[modifica]

Aquesta tècnica és realitzada per un metge amb la col·laboració dels professionals d'infermeria. A més a més, es pot requerir l'ajuda d'un auxiliar d'infermeria.

Recursos ambientals[modifica]

Aquesta tècnica s'ha de dur a terme en un lloc que permeti respectar la intimitat de la persona, tranquil i confortable. Prèviament, s'ha d'informar a la persona en què consisteix la tècnica, que pot sentir durant aquesta, quin objectiu es té amb aquesta prova, etc.

Referències[modifica]

  1. «Thoracentesi» (en anglès). MedlinePlus, 30-08-2014. [Consulta: 15 maig 2012].
  2. «Toracocentesi». Centre Mèdica Rambla Nova. Arxivat de l'original el 2017-12-06. [Consulta: 12 maig 2015].
  3. Porcel, José Manuel «Toracocentesis». , 2006. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2015-05-18. [Consulta: 12 maig 2015].
  4. Jiménez Rumi, Maria Trinidad. (en castellà), 2012. ISBN 1885-7124.  Arxivat 2012-08-25 a Wayback Machine.
  5. «Toracocentesi» (en castellà). [Consulta: 12 maig 2015].

Vegeu també[modifica]