Usuari:Ainhoa1129/Laura Pollán Toledo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLaura Inés Pollán Toledo

Laura Inés Pollán Toledo (Manzanillo, 13 de febrer de 1948l'Havana, 14 d'octubre de 2011) va ser una destacada dirigent de l'oposició cubana.

Trajectòria[modifica]

Pollán va fundar el grup dissident Dames de Blanco, que convoca marxes pacífiques de protesta amb les dones i cònjuges de presos polítics a Cuba per reclamar el seu alliberament. Va treballar com a professora de literatura fins a la seva jubilació el 2004.

En 2003, el seu marit Héctor Maseda Gutiérrez al costat d'altres setanta-quatre cubans, conegut com el Grup de 75, va ser arrestat durant la Primavera Negra en una ofensiva contra figures de l'oposició. El grup, que incloïa periodistes, activistes, i comentaristes, va ser acusat pel govern cubà de prendre diners de governs estrangers, incloent els Estats Units.

Pollán aviat va començar a aparèixer en l'exterior de les instal·lacions del govern on el seu marit podria potencialment estar empresonat. Aviat va coincidir amb dones d'altres presos polítics, la qual cosa va portar a la fundació de les Dames de Blanco. Pollán sempre vestia de blanc, un símbol de l'organització, i es va convertir en una figura clau de l'oposició a Cuba. La seva casa en el 963 del carrer Neptú a l'Havana esdevenia un centre d'oposició on ella organitzava un te literari per a dones de presoners polítics.[1]

Pollán va morir de parada cardiorespiratòria el 14 d'octubre de 2011, amb 63 anys. Va estar hospitalitzada des del 7 d'octubre. Segons el govern cubà, patia febre per dengue.[2]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]