Usuari:Alzinous/preguntes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Abans de començar[modifica]

  • Si encara no tens un compte de viquipedista fes clic aquí. No és necessari registrar-se per a començar a editar, però sí que és molt convenient fer-ho.
  • Si vols editar la teva pàgina d'usuària per tal de facilitar la comunicació amb altres viquipedistes pots llegir aquest article.
  • Si ets una usuària o usuari novell pots fer un cop d'ull a la pàgina de benvinguda de la Viquipèdia, on trobaràs una introducció a la Viquipèdia, recomanacions, ajuda, pautes per començar a editar i moltes més coses que et seran útils. Per aprendre encara més coses pots visitar el Portal Viquipedista.
  • Molts dels recursos i eines que la comunitat viquipedista ha preparat per a tu els pots trobar enllaçats a la columna esquerra d'aquesta mateixa pàgina, per exemple: les pàgines d'ajuda.

Aprendre a editar un bon article[modifica]

  • Ordre de les seccions finals:
    1. Notes
    2. Referències
    3. Bibliografia utilitzada (Atenció! L'ideal és contextualitzar-la i que aparegui a "Referències")
    4. Vegeu també
    5. Bibliografia no utilitzada com a font
    6. Enllaços externs

Directrius i recomanacions[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica]

  • Evitar el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
  • Titular l'article amb el nom de soltera de la biografiada i després aclarir si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
  • No definir les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
  • Començar la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
  • No fer servir el terme dona de. Usar espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
  • No atorgar-li preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.
  • No fer servir diminutius com Fineta o Carmeta o Dorita i nomenar les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
  • No fer servir paraules que posen èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
  • Fer atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.[1]
  • Criteris per a la redacció de biografies de persones vives.

Plantilles[modifica]

Es proposen un seguit de plantilles a fi i efecte d'estandarditzar els articles: Infotaula persona

Propostes generals del taller d'edició Viquidones[modifica]

Escriure articles nous sobre biografies de dones[modifica]

Els següents enllaços et facilitaran llistats de dones de l'àmbit catalanoparlant que encara no tenen entrada a la Viquipèdia catalana. Per accedir al llistat fes clic a un dels enllaços i en accedir-hi clica damunt el botó RUN que es troba al final de la pàgina per tal de generar un llistat actualitzat.

Si ho necessites pots consultar la Guia bàsica d'edició.

Traduir biografies de dones[modifica]

Els enllaços de la secció anterior et proporcionen llistats de biografies de dones de les Wikipedia anglesa i de la Wikipedia castellana que no existeixen en català. Si no vols crear-los de nou, també pots traduir-los directament.

Per a fer-ho, pots emprar les eines que fassis servir habitualment per a traduir o bé fer emprar l'eina de traducció de la Viquipèdia. Aquesta eina també et facilita la traducció d'articles a partir de pràcticament qualsevol idioma existent a la Wikipedia.

Minimitzar les mancances d'articles relacionats amb la perspectiva de gènere[modifica]

A més de biografies de dones rellevants, a la Viquipèdia catalana i a les altres Wikipedias, es troben a faltar molts articles importants des del punt de vista de la perspectiva de gènere. Alguns temes que et suggerim són els següents: bretxa de gènere, coeducació, cultura, estudis de gènere, feminismes, gènere i llenguatge, història del feminisme, igualtat de gènere, altres.

Per tal de trobar quins són els articles que hi manquen et proposem que facis servir el cercador de Viquipèdia o d'altres com ara el pato loco o startpage. Els teus interessos particulars poden ser un bon punt d'inici.

A la següent secció trobaràs propostes concretes d'articles per crear, traduir o millorar.

Altres projectes similars[modifica]

A la Viquipèdia catalana trobaràs una gran varietat de Viquiprojectes, alguns d'ells relacionats amb els objectius de Viquidones. Et facilitem alguns enllaços de Viquiprojectes relacionats amb els nostres interessos amb els quals també pots col·laborar-hi seguint les propostes de cada un d'ells.

Tria i remena[modifica]

En aquesta secció et presentem alguns articles sobre diferents temes que poden ser susceptibles de ser creats, millorats o traduïts o bé que poden servir-te d'inspiració per a iniciar la teva particular investigació sobre algun aspecte concret que sigui del teu interès.

Biografies

Bretxa de gènere

Coeducació

Cultura

Feminismes

Gènere

Igualtat de gènere

Altres tasques a realitzar[modifica]

  • Afegir imatges. Per incloure una imatge en un article de la Viquipèdia, si no existeix, cal pujar-la primer a Wikimedia Commons i enllaçar-la després a la Viquipèdia.
  • Afegir infotaules. Vegeu aquí informació al respecte.
  • Corregir l'ortografia i l'estil.
  • Desorfenar articles. Una pàgina orfena és una pàgina que no té cap enllaç des d'altres pàgines. A la Viquipèdia pots consultar el llistat actualitzat de pàgines orfes. Aquestes pàgines es poden trobar amb motors de cerca, però no s'hi pot arribar amb enllaços des de pàgines relacionades. Si cap pàgina no hi enllaça, caldria buscar articles de la Viquipèdia on es pugui crear un enllaç al nou article, per tal que no quedi orfe.
  • Eliminar enllaços vermells. Quan en un article trobes un enllaç vermell vol dir que apunta a un article inexistent. Els enllaços vermells són útils per a determinar si una pàgina existeix o no, creen enllaços a pàgines futures, i faciliten i fomenten la creació de pàgines noves.
  • Escriure esborranys dignes. En aquesta pàgina s'explica com fer-ho. Si només podeu o voleu escriure un paràgraf sobre un tema, procureu donar una petita definició i la informació més rellevant sobre el tema. Feu-vos responsables dels vostres esborranys. Si al cap d'un temps ningú més no hi ha treballat, penseu a treballar-hi vosaltres mateixes.
  • Millorar el format. Algunes entrades tenen un format pobre. Cal estructurar els articles en paràgraf i seccions, afegir negretes i cursives si cal, afegir enllaços, etc. A la guia bàsica d'edició s'explica com fer-ho.
  • Referenciar articles. Els articles sense referències es consideren articles de poca qualitat. Una manera de millorar molts articles és afegint referències. En aquest enllaç t'explica com fer-ho.
  • Revisar i completar articles relacionats amb els objectius del projecte Viquidones per tal de millorar-los. Si s'escau, des de la columna de l'esquerra pots accedir als canvis recents.

Referències[modifica]

  1. «Writing about women» (en anglès). [Consulta: 5 juny 2016].