Usuari:Mcapdevila/Adhesiu termofusible

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una pistola de goma carregada amb una barra de silicona

La cola calenta o cola de pistola de silicona és un tipus d'adhesiu termoplàstic que normalment se subministra en barres sòlides i cilíndriques de diàmetres diversos, dissenyats per a fondre's amb la pistola calenta. La pistola utilitza una resistència escalfadora per fondre la barreta d'adhesiu plàstic, que pot ser empesa a través de la pistola per un gallet o directament per l'usuari amb la mà. La cola que s'esprem del filtre tèrmic és prou calenta com cremar i fer butllofes a la pell. Aquesta cola, quan és calenta, és viscosa, i s'endureix sobre qualsevol superfície a temperatura ambient des d'uns quants segons fins a un minut.

Barres d'adhesiu[cal citació][modifica]

Les barres d'adhesiu són manufacturades en diversos calibres per a pistoles de silicona de diferents diàmetres. La mida més usada té un diàmetre de 11 mm (0,43 polzades). Les barres estan disponibles en diverses longituds, des de gairebé 10 centímetres (3.9 polzades) en amunt, però les pistoles funcionen amb barres de qualsevol longitud. També s'utilitzen varetes més primes de 7 mm (0,28 polzades). N'hi ha per als diversos tipus de pistola, a alta o baixa temperatura. Hi ha també unes barres de doble ús que es fonen a baixa i alta temperatura, sense degradació qua s'utilitzes a altes temperatures.

Per a l'ús domèstic hi ha menys tipus de barres i són més o menys intercanviables. Per a ús industrial hi ha moltes classes de silicones per a usos especials. Els diàmetres més comuns són 12 mm (0,17 polzades), 15 mm (0,59 polzades) i 45 mm (1,8 polzades). Les barretes tenen diferents temps de refredament, des d'un segon o dos fins a diversos minuts. També hi ha un diferents rangs de valors de viscositat i de resistència tèrmica de la unió.

Un material comú per a les barres de cola (Ex. El Thermogrip acolorit ambre clar GS51, GS52 i GS53) és un copolímer de l'acetat de l'etilè vinil. El contingut del monòmer de l'acetat del vinil representa entre el 18 i el 29 per cent del pes del polímer. Normalment contenen diversos additius com ara resina i cera. Altres matèries primeres poden basar-se en el polietilè, el polipropilè, la poliamida, o el polièster, o en els diversos copolímers.[1]

Especificacions i ús de la pistola de silicona [cal citació][modifica]

Les pistoles de silicona vénen en versions de baixa i alta temperatura (prou calenta per fondre). Les pistoles de baixa temperatura escalfen fins a 250º F (120º C), i són apropiades per a col·locar puntes a la roba, fer manualitats infantils, etc. Les pistoles d'alta temperatura, arriben al voltant de 380° F (195º C) i produeixen una adherència més forta.[cal citació] Les pistoles duals tenen un Commutador elèctric per a tots dos usos, altes i baixes temperatures.

La cola calenta també pot ser utilitzada per omplir forats, però la propietat que permet l'emplenat de forats (alta viscositat i duresa i així successivament) evita que formi una partícula adhesiva tan prima i lleugera com amb altres adhesius. (Per exemple, una junta de fusta feta correctament amb cola de cuir pot ser invisible, marcada només per una diferència d'un gra en la línia de costura.) Els enllaços s'han de fer ràpidament abans que la cola es refredi i s'endureixi. Generalment ha de ser aplicada de forma adequada amb la pistola, ja que no es pot separar fàcilment, Però sempre és possible fondre i separar la cola amb una pistola de calor o una planxa per a roba, la qual cosa ajuda a enganxar àrees grans.

Aquesta cola pot ser usada per armar i reparar models de foam com a alternativa de l'assegurador del foam o de la cola UHU. A causa de les propietats d'aïllament del foam, la cola fosa es manté enganxosa molt més temps que quan s'usa en fustes, metall o plàstic.

Usos[cal citació][modifica]

La cola calenta s'usa per:

  • Fabricació dels bolquers d'un sol ús, on s'utilitza per adherir el material no teixit amb la fulla del darrere i els elàstics.
  • Per tancar caixes de cartró i cartró corrugat.
  • Manualitats fetes a casa.
  • Acoblament de parts en el procés de manufactura.
  • Les puntes de les fletxes. Així podem retirar-la (Ex. La recuperació de la punta d'un eix trencat) amb la calor d'una petita flama.
  • Acoblament i reparació de models d'avions fets amb foam.
  • Coixinets de cola per tapar les claus d'instruments musicals de vent com el saxofon, el clarinet i la flauta travessera.

Referències[modifica]