Usuari:Mcapdevila/Cancel·lació a ploma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El primer segell de l'Imperi Rus (1858); fragment del sobre mostrant la cancel·lació

Una cancel·lació a ploma, també obliteració a ploma, en filatèlia, és una manera d'evitar un ulterior ús de l'espècie (sigui del segell postal o segell de multa) que es feia amb una ploma o un burí, encara que, potser equivocadament, algunes efectuades amb llapis també se n'inclouen. En temps, pre-bolígraf de estampilles adhesives va ser més llarg aplicar cancel·lació a ploma que amb tampó i segell, el que porto al desenvolupament de cancel·lació amb aquests aparells. D'acord a Linns.com, "Una cancel·lació a ploma pot indicar que es va usar un segell com un fiscal".

Les marques de ploma sobre les estampilles que es distingeixen de les amb llapis són aquelles el 2003 Gran Bretanya estampilles de felicitació (anglès: Occasions "Multiple Choice" stamps) en què les caixes s'han de marcar amb una ploma, com també altres anotacions anòmales amb ploma (per exemple, adreces en full bloc).

Les cancel·lacions amb plomes encara es poden observar avui en dia, com, com per no perdre entrades per segon ús de les estampilles, els empleats postals estan instruïts parell ratllar (amb llapis, entre altres mètodes possibles), estampilles perdudes de la màquina de cancel·lació o de la cancel·lació manual, poden també, aparentment, usar-se per càlculs de traçabilitat dels valors correctes d'estampilles en els sobres o paquets amb moltes estampilles sobre ells, que es van emprar per franqueig. Depenent del tipus de ploma o marcador empleat, una cancel·lació amb ploma pot destruir les peces amb fins de col·lecció, o el sobre si es manté allà i porta a queixes dels col·leccionistes de segells que els empleats de correu qualifiquen de zel excessiu aplicat a les cancel·lacions.

De vegades una cancel·lació a ploma es fa en forma de dues línies en creu, que de vegades es diu cancel·lació en X ("creu"). Altres formes de cancel·lació a llapis poden prendre la forma de traçat en ones, paral·leles, "culebroide" i "manchón.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cancel·lació a ploma