Usuari:Mcapdevila/Frisbee

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un frisbee professional, fabricat per Wham-O.
Llançament de frisbee

Frisbee, marca registrada de la companyia de joguines Wham-O,[cal citació] és el terme utilitzat de forma genèrica per referir-se als discs voladors que es llancen amb la mà, ja sigui recreativa com esportivament. Són generalment plàstics, aspres, de 20 a 25 centímetres de diàmetre i tenen la vora arrodonida. Es dissenyen aerodinàmicament perquè volin amb un moviment circular i puguin ser recollits fàcilment a mà.

El disc volador funciona com una ala asimètrica tradicional, és a dir, accelerant la circulació d'aire superior de manera que una diferència de pressió dóna lloc a la sustentació. Els anells de prop de la vora del cantó del disc serveixen com turbuladors reduint el flux separatori i forcen al corrent d'aire a convertir-se en un flux turbulent i irregular després de passar per ells.

Una àmplia gamma de marques i varietats de frisbees està disponible comercialment:

  • Els usats en golf de disc són petits però més densos i s'adapten a diferents perfils de vol per incrementar o disminuir l'estabilitat o distància.
  • Quan es va descobrir que els gossos es divertien amb el seguiment i recuperació de discs voladors de moviment lent, es van dissenyar models especials amb un material més flexible per evitar danyar la boca dels gossos i resistir millor les seves mossegades. Ara, fins i tot se celebren competicions al respecte, on es jutgen les habilitats de l'animal per seguir i atrapar el disc.
  • Els discs voladors estilitzats amb forma d'anells de Saturn són coneguts com aerobis, i volen en general significativament més lluny que els frisbees tradicionals.
  • Els discs il·luminats (flashlight) permeten prolongar la diversió fins després de la posta de sol gràcies al material fosforescent de què es compon el disc.
  • També hi ha discos que xiulen en assolir certa velocitat.

Història[modifica]

Els frisbees moderns es van desenvolupar a partir de l'original Plat Volador Pipco, inventat per Walter Frederick Morrison i co-desenvolupat i finançat per Warren Franscioni a 1948.[cal citació] No obstant això, aquest disc inicial no va tenir molt d'èxit. Un model millorat va ser fet per Morrison a 1955 i venuts els seus drets com el Disc de Plutó (Pluto Platter) a la companyia Wham-O el 13 de gener de 1957.[cal citació] L'any següent, aquesta empresa va reanomenar la joguina com Frisbee, modificant deliberadament l'ortografia de la Frisbie Pie Company de Bridgeport (Connecticut).

Evolució i història[modifica]

El primer Frisbee apareix a Califòrnia, EUA, al voltant de 1903,[cal citació] quan grups de joves de Bridgeport, es divertien llançant-se els uns als altres la base dels motlles de llauna de les pastissos, fabricades per l'empresa Frisbie Pie Company (empresa de Joseph P. Frisbee). Tanmateix, la seva introducció i popularització es deu a la pràctica d'aquesta activitat per part dels soldats a les bases militars després de la II Guerra Mundial. El 1946 Walter Frederick Morrison patenta el primer disc volador anomenat Pluto Platter, que no va adquirir molt d'èxit en estar construït de baquelita i trencar-se després de cada caiguda.

El 1950 l'empresa de joguines Wham-O va comprar la patent a Morrison i el va començar a fabricar en material plàstic. Aquest canvi va resultar en una enorme popularitat de la joguina. Finalment, es comencen a crear jocs i esports que utilitzen un disc volador. Destaca l'Ultimate. El 1967 es crea l'Associació Internacional de Frisbee i amb el primer reglament oficial. El 1974 se celebra el primer campionat del món de Frisbee, al Rose Bowl de Pasadena (Califòrnia).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Frisbee