Usuari:Pezbaloo/proves/Sobirania tecnològica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La soberania tecnològica (o Tecnologia Autogestionada) és un corrent social (tant ideològic, com pragmàtic) que beu d'altres moviments alternatius com són el 15M, el decreixement, l'economia social, la sobirania alimentària, la sobirania energètica; per postular també la necessitat d'empoderament col·lectiu en l'àmbit de les noves tecnologies, resultant claus:

  • Una ciutadania conscient i responsable en el seu ús i consum.
  • La creació i ús d'alternatives autogestionades en, per exemple: les telecomunicacions, la informàtica d'usuari, el programari per pimes, Internet, plataformes mòbils i xarxes socials.
« La sobirania tecnològica tracta de tecnologies desenvolupades des de i per a la societat civil, i les iniciatives que la conformen intenten crear alternatives a les tecnologies comercials i/o militars. Les seves accions proven cenyir-se a imperatius de responsabilitat social, transparència i interactivitat, de manera que es reforcen els graus de confiança que es pot dipositar en elles. Es basen en programari, maquinari o llicències lliures perquè els fan servir o desenvolupen (sovint coincidint ambdues dinàmiques ), però les seves característiques van més enllà d'aquesta contribució.
El desenvolupament mateix de les seves iniciatives fomenta la transformació social a través de l'apoderament dels seus participants. Ja sigui gràcies a metodologies de desenvolupament participatiu que uneixen el «fes-ho tu mateix» amb el «feu-m'ho juntes», o models que aposten pel cooperativisme, la barata, l'intercanvi entre iguals i altres expressions d'economia social.
»
— Alex Haché[1]