Vassili Maté

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVassili Maté

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 febrer 1856 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Virbalis Modifica el valor a Wikidata
Mort9 abril 1917 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióAcadèmia Imperial de les Arts Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura, gràfics i educació artística Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciógravador, il·lustrador, artista gràfic, pintor, professor d'art Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEscola Superior d'Art de l'Acadèmia Imperial de les Arts Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsLavrentiy Seryakov (en) Tradueix i Adolphe François Pannemaker Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAnna Ostroumova-Lebedeva, Pavel Aleksandrovich Shillingovski, Mitrofan Semjonovitsj Fjodorov (en) Tradueix, Ivan Silych Goryushkin-Sorokopudov i I. N. Pavlov Modifica el valor a Wikidata

Vassili Vassílievitx Maté, rus: Васи́лий Васи́льевич Матэ́ nascut el 23 de febrer [C.J. 6 de març] de 1856 a Virbalis, actualment Lituània (llavors part de l'Imperi Rus) ; † 9 d'abril [C.J. 22 d'abril] de 1917 a Petrograd, Imperi Rus, fou un pintor, dibuixant i gravador rus.

Vida[modifica]

Maté va assistir, entre 1870 i 1875, a l'escola de dibuix de la Societat per a la Promoció de les Arts a Sant Petersburg, on va rebre classes, a partir de 1872, de Lavrenti Avkséntievitx Seriakov. A continuació, va estudiar (1875-1880) a l'Acadèmia Imperial de les Arts amb Fiódor Iordan. Després d'haver rebut una medalla de plata pel gravat en politipatge amb esbossos del cap de Joan Baptista, fets per al quadre d'Aleksandr Ivànov L'aparició de Crist davant el poble, va estudiar amb una beca de l'Acadèmia de Sant Petersburg, de 1880 a 1883, a París amb François Pannemaker i Claude Ferdinand Gaillard i a Alemanya, Anglaterra i als Països Baixos.

Maté no fou autor de grans obres originals; però fou un dels principals gravadors a Rússia a finals del segle xix. En 1889 passà a fer gravats en fusta (xilografies). Va fer retrats de personalitats de la història i la cultura de Rússia, així com reproduccions de pintures i dibuixos d'importants pintors russos, especialment de Víktor Vasnetsov, Ilià Repin, Vassili Súrikov, Ivan Trútnev i molts altres, per la qual va contribuir a la popularització de l'art rus. També reproduí obres de Murillo, Rembrandt i altres pintors occidentals. També va publicar una sèrie de gravats a Rússkaia Starinà i altres revistes, en antologies populars i altres publicacions.

A més del seu treball creatiu Maté, ensenyà a Sant Petersburg a l'Escola Central de Dibuix Tècnic Stieglitz (1884 - 1909), a l'Escola de Dibuix de la Societat per al Foment de les Arts (des de 1911), i a l'Acadèmia de les Arts (1894 - 1917). Entre els seus alumnes figuraren Anna Ostroumova-Lebedeva, Ivan Nikolàievitx Pàvlov, Adrian Vladímirovitx Kaplún i Pàvel Aleksàndrovitx Xil·lingovski. De Maté van aprendre els pintors Ilià Repin, Valentín Serov i l'arquitecte Ivan Fomín.

Des del 1913 fou Conseller d'Estat (noble de quart rang).

Galeria[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Detall de gravat, 1894
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vassili Maté