Velocitat relativista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Factor de Lorentz γ en funció de la velocitat. El seu valor inicial és 1 (quan v = 0); i a mesura que s'acosta la velocitat la velocitat de la llum (vc) γ augmenta sense límit (γ → ∞).

Es considera una velocitat relativista aquella que representa un percentatge significatiu de la velocitat de la llum i que per això obliga a tenir en compte els efectes de la relativitat especial a l'hora de l'estudi científic.

Es diuen partícules relativistes a les partícules elementals que es mouen a velocitats relativistes. Quan la velocitat d'una partícula és un percentatge significatiu de la velocitat de la llum apareixen diversos efectes relativistes importants com la dilatació temporal o la contracció de longituds. Una magnitud que mesura adequadament aquests efectes relativistes de la velocitat és el factor de Lorentz

Per a el factor de Lorentz difereix en més d'un 2% de la unitat, i per tant, té efectes clarament mesurables, però només per a velocitats l'efecte relativista s'allunya de les prediccions de la mecànica clàssica més d'un 50%.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Philip Gibbs. «How Do You Add Velocities in Special Relativity?» (en anglès). Departament de Matemàtiques de la Universitat de Califòrnia, 1996. Arxivat de l'original el 28 de maig 2013. [Consulta: 24 febrer 2014].