Viquipèdia:Articles seleccionats/agost

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats d'agost[modifica]

El castell Himeji, a la prefectura de Hyōgo, és el castell més visitat del Japó, i patrimoni de la humanitat.

Els castells japonesos ( , shiro?) eren fortaleses compostes principalment de pedra i fusta. Aquestes evolucionaren de les construccions de fusta dels segles anteriors fins a les formes conegudes del segle xvi. De la mateixa forma que els castells europeus, els castells japonesos eren construïts per a vigilar llocs estratègics o importants com ports, rius, camins i quasi sempre tenien en compte les característiques del lloc per a la seva defensa.

A dia d'avui tan sols queden 15 castells que es mantinguin d'aquells temps, tot i que hom estima que en van arribar a existir prop de 500. Molts castells que van ser destruïts, com el d'Hiroshima (aquest per la bomba atòmica del 1958) han estat reconstruïts.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Radiografia del tòrax d'un pacient amb tuberculosi

La tuberculosi és una malaltia infecciosa comuna i sovint mortal causada per micobacteris, principalment Mycobacterium tuberculosis. Sol atacar els pulmons però també pot afectar el sistema nerviós central, el sistema limfàtic, el sistema circulatori, el sistema genitourinari, el sistema gastrointestinal, els ossos, les articulacions i fins i tot la pell.

La distribució de la tuberculosi no és uniforme arreu del món; aproximadament el 80% de la població de molts països asiàtics i africans donen positiu en les proves de la tuberculina, mentre que només 5-10% de la població dels Estats Units dóna positiu. L'any 2014 es detectaren 1.147 casos de tuberculosi a Catalunya, cosa que en aquell temps significava una incidència de 15,1 casos per cada 100.000 habitants. El mateix any, n'hi hagué 133 a les Balears, i 424 al País Valencià.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Peix buit d'or

El Tresor de l'Oxus és una col·lecció de 170 objectes de metal·lúrgia en argent i or que daten de la dinastia Aquemènida, casa reial que va governar a l'Imperi Persa des del 550 aC al 330 aC. Algunes peces es troben al Victoria and Albert Museum i la majoria al Museu Britànic. Van ser trobades entre 1876 i 1880 a la ribera nord del riu Oxus, a l'actual Tadjikistan (antiga regió històrica de Bactriana). Constitueix el tresor més ben conegut d'objectes d'or i argent de l'època aquemènida. És d'extraordinària importància, no solament per la qualitat de les seves peces, sinó perquè ha constituït la base de l'estudi de l'orfebreria aquemènida. El tresor, integrat per miniatures de carros amb els seus cavalls, segells, figures, braçalets, anells, monedes, gerres, plaques votives i objectes personals, va ser llegat al Museu Britànic per l'antiquari Augustus Wollaston Franks el 1897.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Shackleton
Shackleton

Sir Ernest Henry Shackleton CVO, OBE, Kt (15 de febrer del 18745 de gener del 1922) fou un explorador angloirlandès, principalment recordat per la seva expedició per l'oceà Antàrtic, de 1914 a 1916, amb el vaixell Endurance. Va rebre l'Orde Reial de Victòria i l'Orde de l'Imperi Britànic per les seves contribucions.

Shackleton és especialment conegut per dirigir la infructuosa Expedició Imperial Transantàrtica, sovint coneguda com a Expedició Endurance, entre 1914 i 1916. Malgrat que Shackleton va fracassar en l'objectiu de creuar a peu el continent antàrtic, va demostrar les seves qualitats de lideratge —per les quals se'l recorda millor— quan el vaixell Endurance va quedar atrapat al gel i, posteriorment, es va trencar i enfonsar.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918- Johannesburg, 5 de desembre de 2013) va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític d'apartheid i va arribar a ser el primer President de la República de Sud-àfrica (1994 – 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.

Nelson Mandela es va afiliar al Congrés Nacional Africà des del 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsaven. Es va fer advocat i participà en la lluita no-violenta contra les lleis de l'apartheid. Detingut per ordre del govern sud-africà amb el suport de la CIA, fou condemnat a cadena perpètua de presó i a treballs forçats. Esdevingué una celebritat beneficiant-se d'un fort suport internacional, i fou convertit en un símbol de la lluita per a la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto. Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l'11 de febrer de 1990.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Andy Warhol el 1977

Andy Warhol (6 d'agost de 1928, Pittsburgh, PA22 de febrer de 1987, Nova York) va ser un pintor estatunidenc, figura central del moviment conegut com pop art. Després d'una reeixida carrera com a il·lustrador comercial, Warhol es va fer famós en tot el món pel seus treballs com a pintor, cineasta, productor musical, escriptor i escultor.

El treball de Warhol, malgrat les múltiples crítiques oposades, ha estat objecte després de la seva mort de nombroses exposicions, llibres i pel·lícules. En general, Warhol és reconegut com un dels artistes més famosos del segle xx, de manera que va aconseguir molt més que el seu gran somni: «ésser famós durant 15 minuts».

vista en solitari - discussió - edició - historial


Got de cervesa

La cervesa (del gaèlic cerevĭsĭa del mateix significat) és una beguda alcohòlica, no destil·lada, de sabor més o menys amarg. Es fabrica amb grans d'ordi o altres cereals el midó dels quals, una vegada modificat, és fermentat en aigua i aromatitzat principalment amb llúpol.

Per extensió, la cervesa és qualsevol beguda alcohòlica produïda per fermentació de cereals. És probablement la beguda alcohòlica més consumida i la més antiga, i és la tercera beguda més popular en general després de l'aigua i el te.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Las Meninas

Las Meninas és una sèrie de 58 quadres que Pablo Picasso va pintar el 1957 realitzant una anàlisi exhaustiva, reinterpretant i recreant diverses vegades Las Meninas de Diego Velázquez. La suite es conserva íntegrament al Museu Picasso de Barcelona; és l'única sèrie completa de l'artista que perdura junta. Es tracta d'un estudi d'obra molt extens, que consta de 45 interpretacions de l'obra, 9 escenes d'un colomer, 3 paisatges i 1 Retrat de Jacqueline.

El mateix Picasso entenia tota aquesta sèrie com un conjunt, i com a tal la va donar al museu barceloní el maig de 1968, en memòria de Jaume Sabartés, mort el mateix any.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La immunoglobulina G, un tipus d'anticòs.

La immunologia és l'estudi de les bases biològiques i bioquímiques dels mecanismes de defensa del cos contra patògens, com ara bacteris, virus i fongs, o altres substàncies alienes, com ara toxines i verins. És una subdisciplina de les ciències de la salut. La immunologia també estudia els desajustaments i les disfuncions d'aquests mecanismes de defensa. L'objecte d'estudi de la immunologia és el sistema immunitari, un sistema de processos cel·lulars i moleculars que s'encarreguen de reconèixer i eliminar els patògens i les substàncies alienes. En conjunt, aquests processos formen la resposta immunitària. A causa del paper central que juga el sistema immunitari humà en una gran varietat de malalties, la immunologia té una gran importància en medicina a l'hora de comprendre, prevenir, diagnosticar i tractar les malalties.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Memfis i la seva necròpolis, la zona de les piràmides des de Gizeh fins Dahshur

La Necròpolis de Gizeh es troba a l'altiplà de Gizeh, a les rodalies del Caire, a Egipte. Formen part d'aquesta important necròpolis de l'antic Egipte la piràmide de Kheops –també coneguda com la Gran Piràmide–, la piràmide de Kefren, la piràmide de Micerí –relativament més petita– i la famosa Gran Esfinx. La Necròpolis de Gizeh és la més gran de l'antic Egipte, amb enterraments datats des de les primeres dinasties. A finals de l'Imperi Antic, durant la dinastia VI, a Gizeh hi havia centenars de tombes. Va assolir la seva esplendor durant la dinastia IV.

Les piràmides ja van ser populars a l'edat antiga. A la Grècia hel·lenística la Gran Piràmide va ser esmentada per Antípater de Sidó com una de les set meravelles del món antic; avui dia és l'única de les set que resta dempeus.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Balena grisa

Els cetacis (Cetacea) són un ordre de mamífers euteris completament adaptats a la vida aquàtica. El nom «cetaci» deriva del grec κῆτος kētos, que significa «balena» o «monstre marí», i fou encunyat per Aristòtil per referir-se als animals aquàtics dotats de respiració pulmonar.

Tenen un cos fusiforme, semblant al dels peixos, que els fa més hidrodinàmics. Les potes anteriors s'han transformat en aletes, mentre que les potes posteriors estan absents com a tals, però encara en romanen alguns ossos vestigials, no units a la pelvis i ocults dins del cos. L'aleta caudal és horitzontal i es divideix en dos lòbuls. Generalment manquen de pèl i estan protegits tèrmicament per una capa espessa de greix.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Pantà de Rialb

La Baronia de Rialb és un extens municipi prepirinenc al nord-est de la comarca de la Noguera, vertebrat al voltant del riu Rialb en el seu curs mitjà (Rialb Sobirà) i baix (Rialb Jussà) i que s'inicia al sud a la riba esquerra del Segre fins a la Serra de Grau de Moles, a les altures del Cogulló de Sant Quiri (1.355 m d'altitud). El cap municipal actual és Gualter; anteriorment era la Torre de Rialb.

El terme municipal se situa a la comarca natural del Segre Mitjà, en el pas de transició entre la plana de Lleida cap a les muntanyes i les valls del Pirineu català occidental. Limita amb les comarques de l'Alt Urgell, a l'est (Peramola i Coll de Nargó); el Pallars Jussà, al nord-oest (Benavent de la Conca); i amb els municipis de Tiurana, Ponts i Artesa de Segre (la Noguera) pel sud i sud-oest. De poblament dispers i relleu accidentat, té l'estatus de municipi d'alta muntanya.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització d'Espanya a la Unió Europea

Espanya o el Regne d'Espanya (en castellà i gallec: Reino de España, en basc: Espainiako Erresuma, en occità: Reialme d'Espanha) és un estat del sud-oest d'Europa, que ocupa la major part de la Península Ibèrica, la qual comparteix amb Portugal, Gibraltar i Andorra. Amb una superfície de 504.030 km², Espanya és el segon estat més extens de l'Europa occidental i el sisè més poblat del continent europeu. Limita al nord-est amb França i el principat d'Andorra, a l'oest amb Portugal i amb l'oceà Atlàntic i l'est i al sud amb la mar Mediterrània. Pertanyen a Espanya també els territoris extra-peninsulars de les Illes Balears, a la mar Mediterrània, les Illes Canàries a l'oceà Atlàntic i les ciutats de Ceuta i Melilla que limiten amb el Marroc al sud.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Antic ICBM del tipus Tità II, en servei amb la Força Aèria dels Estats Units entre 1962 i 1986.

La guerra nuclear és un tipus de guerra que es duu a terme mitjançant l'ús d'armes nuclears, una classe d'arma de destrucció massiva. Pot tractar-se d'una "guerra nuclear limitada" o una "guerra nuclear total". Aquest tipus de conflagració té les seves pròpies teories, estratègies, tàctiques i conceptes, diferents de les de la guerra convencional, que han anat variant al llarg de les dècades. Pot lliurar-se en terra, mar, aire, l'espai i fins i tot en el subsòl, a distintes escales, amb mitjans molt diferents.

S'ha postulat que, en una guerra nuclear total, la radiació i el canvi climàtic producte de la mateixa deixarien l'atmosfera de la Terra molt afectada i possiblement l'espècie humana i la resta d'éssers vius del món sofririen els efectes d'un hivern nuclear. Els supervivents haurien de realitzar la reconstrucció de les infraestructures del planeta en unes condicions molt difícils. La flora i la fauna es veurien afectades per centenars de mutacions.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vista del conjunt monumental format pel el Grand Palais, el Petit Palais i el Pont Alexandre III, des de la torre Eiffel.

El Grand Palais des Beaux-Arts, també anomenat a Grand Palais des Champs-Elysées i popularment conegut com a Grand Palais, és un edifici singular de la ciutat de París, situat als Camps Elisis, en el arrondissement, que conforma un entorn monumental de forma conjunta amb el Petit Palais i el pont Alexandre III.

El Grand Palais va començar a construir-se el 1897 per allotjar l'Exposició Universal de 1900. Destaca per l'estil eclèctic de la seva arquitectura, denominat estil Beaux-Arts, que fou característic de l'Escola de Belles Arts de París. L'edifici reflecteix el gust per la rica decoració i ornamentació a les seves façanes en pedra, el formalisme de la seva planta i realitzacions fins aleshores noves com el gran envidriament de la seva coberta, la seva estructura de ferro i acer, i l'ús del formigó armat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estàtues dels germans Van Eyck a Gant

Jan van Eyck (Maaseik, principat de Lieja, ca. 1390Bruges, comtat de Flandes, 9 de juliol del 1441) fou un pintor flamenc del gòtic tardà que va treballar a Bruges. Està considerat com un dels millors artistes del grup dels primitius flamencs per les seves innovacions en l'art del retrat i del paisatge. Juntament amb Robert Campin, que operava a Tournai, se'l considera la figura clau de l'aparició de l'escola flamenca amb èmfasi en l'observació del món natural.

És l'autor de nombrosos retrats i peces de tipus religiós entre les quals destaca L'adoració de l'Anyell Místic, un compendi enciclopèdic de la teologia cristiana desplegat en dotze panells que combinen el concepte de "la salvació" que s'inicia amb l'Anunciació, fins a la fi del món amb l'Apocalipsi.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Reproducció actual de l'escultura gòtica d'Ermessenda de Carcassona obra de Guillem Morell (1385), (Seu de Girona)

Ermessenda de Carcassona (Carcassona?, ~ 972 / 975-977Sant Quirze de Besora, 1 de març del 1058) va ser comtessa consort de Barcelona, Girona i Osona.

Ermessenda va realitzar importants donacions a les diòcesis i esglésies dels seus dominis i fou una de les dones amb més autoritat dins la política del segle xi. Governà durant uns seixanta-cinc anys i morí prop dels vuitanta-cinc; va esdevenir una de les dones amb més poder polític en la història de Catalunya. La seva vida exemplifica l'evolució de la condició de la dona aristocràtica a l'antiga Gòtia: passà de gaudir d'una posició privilegiada a perdre poder en el moment que les Leges Gothorum (Lleis dels gots) es veieren relegades per les convenientiae feudals que els magnats feien entre ells al marge de les lleis, i com aquests -per mitjà de la violència i la guerra- posaren en entredit la Potestas comtal com a garant de l'ordre públic. Aquest fet conduí al nou ordre feudal, que imperà durant els següents dos segles.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Pink Floyd l'any 1973

Wish You Were Here (Tant de bo fossis aquí) és el novè àlbum d'estudi de la banda britànica de rock Pink Floyd. També és el títol d'un dels temes musicals que inclou l'àlbum, llançat el setembre de 1975 i inspirat en el material que van compondre durant la seva gira europea de 1974. El van gravar a l'Abbey Road Studios de Londres, per on ja havien passat artistes com ara The Beatles o The Rolling Stones. La seva temàtica explora l'absència, la indústria musical i els problemes mentals de l'anterior membre de la banda Syd Barrett. Les sessions d'enregistrament van ser àrdues i complicades, en part per la idea de Roger Waters de dividir la cançó "Shine On You Crazy Diamond" en dues, per a després unir cada meitat amb tres noves composicions. "Shine On" és un tribut a Barrett que, irònicament, es va presentar als estudis el 5 de juny mentre es gravava. A la banda li va costar reconèixer-lo pel pes guanyat i el canvi d'aspecte.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Beluga a l'Oceanogràfic de València

La beluga (Delphinapterus leucas) és una espècie de cetaci odontocet que habita a la regió àrtica i subàrtica. Se la sol anomenar equivocadament "balena blanca" (el terme "balena" en el seu sentit més estricte no és aplicable als cetacis dentats i es reserva per als integrants del parvordre dels misticets). És l'única espècie del gènere Delphinapterus i conforma la família dels monodòntids, juntament amb el narval.

Són animals gregaris que conformen grups d'uns deu individus de mitjana, però durant l'estiu se'n reuneixen centenars i fins i tot milers als estuaris i les aigües costaneres somes. Són nedadors lents, però adaptats per al busseig; poden realitzar immersions a més de 700 metres sota la superfície. La seva dieta és oportunista i varia segons la ubicació i l'estació de l'any; s'alimenta sobretot de peixos, crustacis i altres invertebrats del fons marí.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Església de Santa María del Naranco

L'art asturià o preromànic asturià és un estil artístic englobat dins el preromànic, localitzat a la Península Ibèrica a la zona adjacent a la mar Cantàbrica que va quedar lliure de l'ocupació musulmana a finals del segle viii. Va ser vigent fins el començament del segle x, quan es va adoptar l'art romànic provinent de França.

Va ser un tipus d'art on va destacar l'arquitectura per damunt de tot. D'escultura només en queden mostres a les decoracions de capitells i algunes plaques adossades en la construcció dels edificis; les pintures són les realitzades al fresc als murs dels temples. L'orfebreria va ser important tenint present la quantitat de peces que han arribat fins els nostres dies.

L'any 1985, la UNESCO va declarar el conjunt de les esglésies del Regne d'Astúries com a Patrimoni cultural.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La platja de Southerndown, a Gal·les, fou utilitzada com a escena del comiat de Rose Tyler i el Doctor a la Badia del Llop Ferotge.

La fi del món (Doomsday en l'original anglès) és el tretzè i últim episodi de la denominada "Sèrie 2" de la segona etapa de la sèrie de televisió de ciència-ficció britànica Doctor Who. Va ser emès originalment el 8 de juliol del 2006 i és el desenllaç d'una duologia; la primera part, Exèrcit de fantasmes, va ser emesa l'1 de juliol del mateix any. La duologia presenta els dàleks, considerats extints després dels esdeveniments de l'episodi final de la sèrie del 2005; i els ciberhumans, que havien aparegut a El ressorgiment dels ciberhumans i L'edat de l'acer. Ambdues espècies havien arribat inesperadament a la Terra al final d'Exèrcit de fantasmes.

El concepte de l'aparició conjunta dels ciberhumans i els dàleks va ser proposat per primer cop el 1967, però va ser vetat per Terry Nation, el creador dels dàleks.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escherichia coli. La imatge mesura 8 micròmetres d'ample.

Els eubacteris (Bacteria o Eubacteria) són un gran grup de microorganismes unicel·lulars. Solen mesurar uns quants micròmetres de llargada i presenten una gran varietat de formes. El seu nom prové de l'ètim grec baktērion ("petit bastó"). Els eubacteris són omnipresents a tots els hàbitats de la Terra, on viuen al sòl, en aigües termals àcides, residus radioactius, l'aigua i les profunditats de l'escorça terrestre, a més de la matèria orgànica i els cossos vivents de plantes i animals. Generalment hi ha 40 milions de cèl·lules eubacterianes en un gram de sòl i un milió en un mil·lilitre d'aigua dolça; en total, hi ha aproximadament cinc nonilions (5×1030) d'eubacteris a la Terra, que representen gran part de la biomassa del planeta. Els eubacteris tenen un paper vital en el reciclatge de nutrients, i molts passos importants dels seus cicles en depenen, com ara la fixació del nitrogen de l'atmosfera i la putrefacció. Tanmateix, la majoria d'eubacteris no han estat descrits, i només aproximadament la meitat dels fílums d'eubacteris inclou espècies que es poden cultivar al laboratori. L'estudi dels bacteris és conegut com a 'bacteriologia'.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Panda vermell

El panda vermell de l'Himàlaia (Ailurus fulgens), també conegut com a panda petit, és un petit mamífer arborícola del gènere Ailurus. Pertany a la família dels ailúrids, però antigament fou classificat dins les famílies dels prociònids (ossos rentadors) i dels úrsids (ossos).

El panda vermell de l'Himàlaia és nadiu de les regions muntanyoses de l'Himàlaia i està associat als boscos temperats d'altitud i de bambú. Té una coloració castanya vermellosa característica, una cua llarga i peluda i una anadura culejant, a causa de l'escurçament de les potes anteriors. És un animal solitari, territorial i de costums crepusculars o nocturns. La seva alimentació es compon principalment de brots de bambú; tanmateix, és omnívor i pot menjar ous, ocells, insectes i petits mamífers.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens (Siegen, Westfàlia, 28 de juny del 1577Anvers, 30 de maig del 1640), va ser un diplomàtic, i el pintor barroc més popular de l'escola flamenca. El seu estil exuberant emfasitzava moviment, color, i sensualitat. Va tractar tota classe de temes pictòrics, de religió, d'història, de mitologia clàssica, escenes de caça, retrats, així com il·lustracions per a llibres i dissenys per a tapisseries. Va ser molt prolífic en la producció d'obres; es calcula que va arribar a pintar uns 3.000 quadres gràcies, en part, als membres del seu taller que, pel que sembla, treballaven en cadena. Van ser deixebles seus Jacob Jordaens i van Dyck. Dominava diverses llengües i va ser un gran humanista i un bon diplomàtic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Smilodon és un gènere extint de fèlids de la subfamília dels maquerodontins. Es tracta d'un dels mamífers prehistòrics més famosos i el dents de sabre més conegut. Encara que de vegades és anomenat tigre de dents de sabre, ni era un tigre ni tenia una relació propera amb cap altre fèlid modern. Visqué a les Amèriques entre el Pliocè superior i el Plistocè superior. El gènere fou descrit el 1842 a partir de restes fòssils trobades al Brasil. El nom genèric Smilodon es pot traduir com a 'dent d'escalpel' o 'dent de ganivet de doble tall'. Se'n reconeixen tres espècies: S. gracilis, S. fatalis i S. populator. Les dues últimes probablement descendien de S. gracilis, que al seu torn probablement evolucionà de Megantereon. Se n'han trobat centenars d'espècimens al Ranxo La Brea (Los Angeles), que constitueixen la col·lecció de fòssils de Smilodon més gran del món.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Ramon Berenguer I, amb la seva esposa va impulsar l'hospital de Santa Eulàlia el 1041

L'escultura del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona és un extens conjunt d'obres que juga un paper fonamental en el desplegament iconogràfic desitjat per Pau Gil, mecenes de l'hospital, interpretat i dissenyat per Domènech i Montaner. Els dos artistes clau en aquesta interpretació varen ser Eusebi Arnau i el seu alumne Pau Gargallo, a més de la participació de Francesc Modolell.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un conjunt modernista situat a Barcelona, projectat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i construït entre 1902 i 1930 en una primera fase pel mateix Domènech i Montaner i en una segona, a partir de 1920, pel seu fill Pere Domènech i Roura.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Imatge del resultat òptic de GRB 970508 presa un mes després que es detectés l'esclat.

El GRB 970508 va ser un esclat de raigs gamma detectat el 8 de maig de 1997 a les 21:42 (UTC). Un esclat de raigs gamma (GRB en l'acrònim anglès, de Gamma Ray Burst) és un centelleig de gran lluminositat associat a una explosió en una galàxia llunyana que produeix raigs gamma, la forma més energètica de radiació electromagnètica que normalment va seguida d'una duradora luminescència residual de radiació de longituds d'ona majors.

El GRB 970508 va ser detectat pel monitor d'esclats de raigs gamma del satèl·lit d'astronomia de rajos X BeppoSAX. L'astrònom Mark Metzger va determinar que el GRB 970508 va ocórrer almenys a sis mil milions d'anys llum de la Terra; va ser el primer GRB del qual se'n va poder determinar la distància.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Renée Zellweger

Bridget Jones's Diary és una comèdia romàntica de 2001 dirigida per Sharon Maguire i basada en la novel·la del mateix nom de Helen Fielding. La història, inspirada en l'obra de Jane Austen Orgull i prejudici i la popular sèrie de televisió que se'n va fer el 1995, narra la vida, explicada en clau humorística, d'una britànica en la trentena (Bridget Jones) que busca el seu lloc en el món malgrat tots els obstacles que es troba pel camí.

L'actriu escollida per interpretar aquesta dona sense pèls a la llengua va ser Renée Zellweger. Hugh Grant va ser l'elegit per acompanyar-la en el paper del seu ben plantat cap, Daniel Cleaver. Fent de contrabalanç a Grant, el paper del "vertader amor" de Brigdet, Mark Darcy, va ser atorgat a Colin Firth.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Voltaire

François Marie Arouet (París, 21 de novembre de 169430 de maig de 1778), anomenat Voltaire, fou un escriptor i filòsof francès del Segle de les Llums. Va marcar el segle xviii i va ocupar un lloc particular a la memòria col·lectiva dels francesos. Amb ell s'inicia la figura de l'intel·lectual compromès amb el servei de la veritat, de la justícia i de la llibertat de pensament. Fou escollit membre de l'Acadèmia francesa el 1746.

Símbol de la Il·lustració, cap de files del partit filosòfic, el seu nom resta associat al seu combat pel progrés i la tolerància i contra «la infàmia», nom que va donar al fanatisme religiós. Era tanmateix deista i el seu ideal era el d'una monarquia moderada i liberal, il·lustrada pels «filòsofs». Va actuar d'altra banda amb les elits avançades de l'Europa de la Il·lustració servint-se de la seva immensa notorietat..

vista en solitari - discussió - edició - historial


La Nativitat (Robert Campin)

La Nativitat és una de les obres més destacades de Robert Campin, conegut com el Mestre de Flémalle, que es troba al Museu de Belles Arts de Dijon des de 1928. Guarda algunes diferències amb altres obres d'aquesta temàtica: l'escena és captada de dia i hi apareixen les llevadores, Zelemi i Salomé, uns personatges que estaven descrits als Evangelis apòcrifs. A més de la Nativitat, l'obra representa l'adoració dels pastors que apareixen per la finestra, amb menys protagonisme del que és habitual; una altra cosa no habitual és la disposició del bou, d'esquena al Nen Jesús, en comptes d'escalfar-lo amb el seu alè. Josep no és aquí un personatge secundari, sinó que té un paper actiu, subjectant una espelma, un dels molts simbolismes que conté la imatge. L'obra va ser probablement un encàrrec del duc de Borgonya per a la cartoixa de Champmol.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Litoria aurea

Litoria aurea és una granota arborícola terrestre originària de l'est d'Austràlia. Pot mesurar fins a onze centímetres de longitud, cosa que en fa una de les granotes més grans d'Austràlia.

Moltes poblacions, especialment a la regió de Sydney, viuen en zones que sovint són pertorbades per l'acció humana. Tot i que antigament fou una de les granotes més comunes del sud-est d'Austràlia, L. aurea ha sofert un important declivi de la població, que és la causa per la qual actualment ha estat classificada com a globalment vulnerable. La xifra d'individus ha continuat davallant i aquesta granota està amenaçada per la pèrdua i degradació del seu hàbitat, la contaminació, la pressió d'altres espècies introduïdes, i l'acció de paràsits i patògens, entre els que cal incloure el quitridiomicet Batrachochytrium dendrobatidis.

vista en solitari - discussió - edició - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs