Viquipèdia:Avaluació d'articles/Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust[modifica]

Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Trasllado aquest article a votació perquè en @Cataleirxs: em va suggerir que el millorés, atès que era el més breu i mancat de referències de tot el grup d'entrades sobre dies internacionals declarats per l'ONU. Crec que després de molta consulta i recerca documental he aconseguit que dels 700 octets inicials ara sigui el més equilibrat, complet i també «autocentrat» (amb context i dades de tot el territori catalanoparlant) de tota la seva categoria. També pel que fa a la bibliografia he provat de prioritzar-hi fonts en català sempre que ha estat possible o adient. Confio que, d'assolir la distinció, pot ser un bon model d'article d'aquells que no tenen l'origen en una traducció per aquells usuaris que vulguin millorar entrades de la mateixa temàtica de dies internacionals o sobre crims contra la humanitat. Gràcies de bestreta pels vostres comentaris. Xavier Dengra (MISSATGES) 23:51, 16 jul 2022 (CEST)[respon]

Bon vespre! Gràcies, bona iniciativa. Me l'aniré mirant en el futur pròxim. Algunes observacions sobre la intro:
  • «Per bé que s'havia homenatjat amb anterioritat en diversos estats des de mitjan segle xx i també promocionat per mitjà del Consell d'Europa des de l'inici de la dècada del 2000, fou instaurat definitivament amb abast internacional el 1r de novembre de 2005 a través de la Resolució 60/7 de l'ONU i acollí els primers actes de recordança oficials l'any 2006. Als Països Catalans, ha estat incorporat institucionalment per pràcticament tots els territoris amb l'excepció d'Andorra, que no el recorda a la seva agenda d'actes oficials.» Els dos verbs marcats en negreta em grinyolen una mica. El primer perquè en realitat no és el Dia Internacional el que és homenatjat, sinó que les víctimes de l'Holocaust són homenatjades pel Dia Internacional, no? I el segon perquè se'm fa estrany l'ús del verb «recordar» en el sentit d'«incloure en una agenda».
  • «encoratjà tots els estats del món a combatre'l per preservar una informació acurada sobre aquests fets històrics.» Si es fa servir en el sentit de l'anglès accurate (= 'precís', 'fidel a la realitat'), aleshores «acurada» és un fals amic. En català vol dir «feta amb gran cura», que no vol dir ben bé el mateix, ja que algú pot haver fet una cosa amb gran cura i tot i així ficar la pota.
  • Som-hi!—Leptictidium (digui) 21:51, 17 jul 2022 (CEST)[respon]
Fet Fet! A tots els suggeriments. Gràcies! Xavier Dengra (MISSATGES) 09:52, 18 jul 2022 (CEST)[respon]
Bon dia. Propostes de millora:
1) Substituir el nom de l'article que apareix en alguns peus d'imatge per «diada» o algun sinònim que no comporti reiteració ni llarga extensió. Abreujat a la meitat de les fotos Abreujat a la meitat de les fotos
2) Crear secció «Enllaços externs» amb l'enllaç oficial de WD que és el de Nacions Unides. Fet Fet!
3) Eliminar el paràmetre «en català» de referències i bibliografia (política interna de Viquipedia?). No fet No fet! Més a Tema:Wzj6c2b3njla6fao, si acabés sent AdQ i es tradueix a altres llengües, perdem la identificació en català de la bibliografia
Bé, l'enllaç afegit és un debat obert recentment per tu per a canviar la política esmentada. En tot cas, de moment, no hi ha acord en ferm, només voluntat de canvi. Sigui com sigui, amb presència o absència, fora bo que se cenyís al Llibre d'estil per a no donar marge a interpretacions subjectives en el moment de la votació.--Jove (disc.) 23:09, 18 jul 2022 (CEST)[respon]
4) Eliminar el punt de la contracció «ed.» present al paràmetre «edició». Una qüestió de sintaxi de la plantilla fa que apareguin dos punts (ex: «3a ed..»). Fet Fet!
5) Una de les obres de la bibliografia conté l'acrònim de l'estat federat «NY». A parer meu, es podria suprimir per no generar discriminació entre estats i, sobretot, perquè ja consta de forma simple a l'article. Fet Fet!
6) Quan es parla del Programa de Divulgació sobre l'Holocaust i les Nacions Unides no tinc clar que la denominació sigui correcta. El programa té article en anglès i no sembla que faci servir la mateixa denominació que l'exposada a l'article. Denominació arreglada Denominació arreglada i especificació sobre que la traducció en català és aproximada
Bona feina!--Jove (disc.) 11:36, 18 jul 2022 (CEST)[respon]
Moltes gràcies per mirar-te'l, @Jove:! He esmenat la gran majoria dels punts proposats. Xavier Dengra (MISSATGES) 22:56, 18 jul 2022 (CEST)[respon]

Bona tarda, molt bona feina i tal com està ara el veig mereixedor d'un Article Bo sense cap mena de dubte. A continuació, algunes coses que crec que podrien millorar l'article:

  • Un subapartat en les Commemoracions que sigui fora dels Països Catalans (no dic que s'hi detalli per cada país, però sí un resum general).
  • Citacions literals de la resolució (o de les declaracions d'alguna autoritat).
  • Valorar si fer un apartat que faci referència a les diades commemoratives de l'Holocaust (però fora de les Nacions Unides). Més o menys ja existeix Més o menys ja existeix explicant la Iom ha-Xoà jueva i què feien la majoria d'estats abans de l'adopció consensuada de l'ONU.
  • No m'acaba de convèncer la següent frase "amb el suport bèl·lic i ideològic del franquisme", em grinyola bastant. El terme bèl·lic és relatiu o pertanyent a la guerra, cosa que no lliga massa amb el context de la frase. A més a més, una de les fonts que s'hi enllaça ("memoria.gencat.cat") la trauria perquè no valida cap informació de la frase. Reescrit, però Reescrit, però sense eliminar la font de la Generalitat, que valida el rang de xifres de morts pel nazisme.
@KajenCAT: Tota la raó, no sé per què em devia equivocar i copiar-hi l'enllaç de la pàgina general i no del cens. Esmenat. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:38, 19 jul 2022 (CEST)[respon]
  • Potser estaria bé fer més explícita la menció a algunes resolucions relacionades com la 61/255 o la 76/L.30. Aquesta última s'hi fa referencia en l'última frase de l'apartat "Commemoracions als Països Catalans", però l'enllaç està trencat. Fet a mitges Fet a mitges pel que fa a l'enllaç trencat ja arreglat, més explicitades ambdues 61/255 i 76/250 (codis correctes, ara sí) arreu de l'article.

Molt bona feina! KajenCAT (disc.) 17:58, 18 jul 2022 (CEST)[respon]


Bones! Quina pinta l'article, molt interessant! Faig alguns comentaris que aniré ampliant a mesura que vagi llegint amb calma:

  • La frase de l'últim paràgraf d'història "En el cas dels republicans i independentistes d'arreu dels Països Catalans," no l'acabo de veure. És ben sabut que als Països Catalans i a l'Aragó l'antifeixisme no es dividia entre republicans i nacionalistes catalans, si no que també, i sobretot, entre anarquistes (els que més) i comunistes/socialistes. Per tant, i com a suggerència, o es posen els 4 "grans grups" o simplement "antifeixistes".

De nou, molt bona feina! Lks (disc.) 09:12, 22 jul 2022 (CEST)[respon]

Ampliat! Ampliat! Tota la raó, arreglat mencionant els quatre grups. Xavier Dengra (MISSATGES) 20:23, 17 ago 2022 (CEST)[respon]
Seguim:
«D'inici, comportà la legalització i l'intent d'estigmatització social d'aquests col·lectius a Alemanya, acompanyada de persecució policial i exilis forçats.» En aquesta frase no em queda del tot clar què és el que es legalitza. Si és l'estigmatització, aleshores ja no diríem que és un simple «intent», no? I si és una altra cosa, millor aclarir-ho. Tampoc no tinc del tot clar amb quin substantiu va «acompanyada». Reformulat Reformulat perquè s'entengui millor. Reformulat! Reformulat!
«Prenent aquestes estimacions del total de morts en el ventall més ampli, s'estima que se n'executaren uns 3 milions pertanyents a ciutadans i presoners de guerra soviètics,» No veig clar a què es refereix «pertanyents». Reformulat! Reformulat!
«Se sap que el primer fou Miquel Maydeu i Pallerola, un jove d'Albiol de 27 anys,». Segons l'article del municipi, el topònim porta article definit al davant, però en aquest article no l'hi poses. És deliberat o un simple descuit? Era un descuit Era un descuit, reescrit amb l'article.
«El 27 de gener és l'aniversari de l'alliberament del camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz-Birkenau per part de l'Exèrcit Roig soviètic (pertanyent al bàndol dels Aliats) el 27 de gener del 1945, com a part de la derrota dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.» Dues cosetes sobre aquesta frase. Per una banda, «Exèrcit Roig soviètic» em sembla un pleonasme, jo ho deixaria o bé en «Exèrcit Roig» o bé en «exèrcit soviètic». Per altra banda, si al principi de la frase ja dius que el 27 de gener és l'aniversari, no cal tornar a especificar-ho després quan dius l'any, ja que és autoevident que el 27 de gener és l'aniversari d'un fet ocorregut el 27 de gener. Jo escurçaria aquest segon passatge a «el 1945».—Leptictidium (digui) 23:04, 7 ago 2022 (CEST) Fet Fet! tal i com proposes.[respon]
Gràcies per les esmenes, les hi he aplicades totes! Xavier Dengra (MISSATGES) 20:23, 17 ago 2022 (CEST)[respon]

Després de fer-li algun petit retoc, caldria:

  1. Eliminar els enllaços vermells. No fet No fet! crec que els enllaços vermells pendents són de caràcter molt menor i no condicionen la navegabilitat entre articles, però miraré d'afegir-ne algun altre.
  2. A la primer línia del subapartat «Crims de l'Holocaust», hi diu "legalització" però entenc que hauria de ser "il·legalització", oi? Esmenat Esmenat, efectivament!
  3. En la taula de «Lemes i temàtiques anuals», no acabo d'entendre la utilitat dels enllaços als anys i, en tot cas, n'hi ha dos que remeten a articles concrets. No fet No fet! No els he enllaçat jo, havia estat la revisió d'en Kajen. Crec que no destorben, però sí que n'he arreglat els dos erronis.
  4. Crec que es podria fer referència als stolpersteine, però no et sabria dir exactament en quina part de l'article ni quina extensió hauria de tenir. No fet No fet! Ja sé com fer-ho i tinc les fonts, demà ho afegeixo, bona idea!

Salut i bona feina! AlbertRA (disc.) 17:32, 4 ago 2022 (CEST)[respon]

Moltes gràcies a tu pels apunts i les esmenes, @AlbertRA:! Xavier Dengra (MISSATGES) 20:23, 17 ago 2022 (CEST)[respon]

He començat a crear una secció sobre el seguiment de la jornada arreu del món però s'està convertint en una bogeria. Mireu la secció de l'Àsia: és un tema complicadíssim. Creieu que vaig pel bon camí? Ho dic perquè si no quadra, no vull que ara l'article perdi més que guanyar. Encara queden els Balcans, l'Orient Mitjà, Àfrica, Austràlia i tot Amèrica... Digueu-me @KajenCAT, Jove, AlbertRA: @Lks.poch, Leptictidium: si això que he fet amb l'Àsia va en la línia del que heu proposat. Hi ha feinada infinita. Gràcies! Xavier Dengra (MISSATGES) 22:45, 20 ago 2022 (CEST)[respon]

Crec que aquesta secció va per la bona via.—Leptictidium (digui) 12:31, 21 ago 2022 (CEST)[respon]
Certament està quedant un bon article però caldria acabar d'expressar l'impacte i manifestació de la diada a les regions del món que manquen. És feina però paga la pena.--Jove (disc.) 09:21, 26 set 2022 (CEST)[respon]
@AlbertRA, @Jove, @KajenCAT, @Leptictidium, @Lks.poch: He deixat l'article en una fase d'espera durant un temps perquè trobar fonts que acabin de representar els posicionaments d'estats de l'Amèrica del Sud, l'Àfrica i el Pacífic en aquest assumpte és titànic, esgotador i gens fàcil. No tinc clar que estigui disponible per algunes regions mundials i especialment dubto que pugui estar fet pel proper dia 27 (efemèride), però és un dels objectius de l'any per poder-lo moure a votació final i que sigui un article de referència de la seva temàtica. Xavier Dengra (MISSATGES) 00:30, 8 gen 2023 (CET)[respon]

@Xavier Dengra: què fem amb aquesta avaluació? Porta gairebé un any inactiva. Gràcies!--Arnaugir (discussió) 18:14, 18 des 2023 (CET)[respon]

@Arnaugir: Ara per Nadal l'acabaré d'enllestir (tot i que podria entrar ja a votació) i la passaré a la ronda final. Em sap greu copar (i és desencoratjador) si també la passo a votació i hi roman inactiva sense participació allà. Xavier Dengra (MISSATGES) 18:22, 18 des 2023 (CET)[respon]