Viquipèdia:Llibre d'estil/Majúscules/proposta2024

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Esdeveniments històrics[modifica]

Fets històrics destacats[modifica]

S'utilitza la majúscula pels fets històrics destacats (fets històrics que tenen una singularitat que en justifica la majúscula), inclosos els adjectius, atès que el nom ha adquirit per tradició categoria de nom propi: la «Revolució Francesa» (però: «la revolta mallorquina de 1391», ja que és un nom genèric i porta la data que especifica quina és), «la Reconquesta» (però: «la reconquesta d'Espanya»), «el Cisma d'Occident», «la Transició» (però: «la transició democràtica espanyola»), «l'Holocaust», «els Fets de Maig».

Guerres, batalles, etc.[modifica]

Hi ha consens a posar majúscula en les guerres mundials: «la Segona Guerra Mundial». La resta de guerres i batalles van en minúscula al principi i en majúscula el substantiu, si n'hi ha: «la guerra civil espanyola», «la guerra civil catalana», «la guerra del Francès», «la guerra dels Dos Peres», la «batalla naval de les Formigues», «la primera croada». En cas que es parli d'una guerra sense el seu qualificador, s'escriu en majúscula: «la Guerra de Successió» (però: «la guerra de successió espanyola», «la Guerra de Secessió» (però: «la guerra de secessió dels Estats Units»).

Tractats, declaracions, acords, etc.[modifica]

S'utilitza la majúscula, ja que funcionen com a noms propis: el «Tractat d'Utrecht», «la Capitulació de Vilafranca», «la Pau d'Anagni». En cas que s'utilitzi un nom genèric, va en minúscula: «tractat romanocartaginès del 348 aC».