Viquipèdia:Presa de decisions/2005/Sobre la política a seguir per al bloqueig de pàgines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A la Viquipèdia en català encara no hi ha una política, acordada per consens, sobre els criteris a seguir per a la protecció d'una pàgina d'edicions. El tema es troba en fase de debat. Podeu participar a la pàgina de discussió d'aquest article.

Política provisional[modifica]

Com que sembla que això va per llarg, proposo que seguim el sistema següent, que és el que més o menys està funcionant de totes maneres:

  1. Proposo que els administradors decideixen ells mateixos quines pàgines cal blocar seguint els criteris següents. Òbviament, cal no fer això mai en benefici personal en una discussió legítima amb algun altre usuari sobre el contingut d'un article. En cas de polèmica o conflicte sobre el blocat d'una pàgina, cal que es discuteixi per a tota la comunitat (no nomes administradors)
  2. Només cal blocar pàgines que siguin vandalitzades sistemàticament, al llarg d'un periode de temps llarg. És a dir, no s'ha de blocar una pàgina perquè ha rebut un parell d'atacs en un dia, però si si rep atacs regularment al llarg d'unes quantes setmanes. Tampoc es admissible blocar pàgines "preventivament" només perque creiem que són susceptibles de vandalisme. Cal estar segurs que són actes de vandalisme: no es admissible blocar pàgines perquè es discuteix el seu contingut, a no ser que hi hagi una "guerra d'edicions".
  3. La majoria d'actes de vandalisme es fan des d'adreces anònimes. Per tant, per defecte, cal blocar les pagines NOMÉS per usuaris anonims: d'aquesta manera els usuaris enregistrats poden continuar treballant-hi. Només si es demostra que hi ha vandalisme reiterat per diversos usuaris, o una guerra d'edicions, cal blocar-la per tothom.
  4. Les pàgines blocades per tothom són un inconvenient greu. Sempre que sigui possible, cal parlar amb els usuaris implicats, resoldre el conflicte (això pot voler dir blocar usuaris que es demostri que només fan contribucions vandàliques) i entretirar la protecció (al menys per usuaris enregistrats) tan aviat com es pugui.

Xevi