Viquipèdia Discussió:Nom de la Viquipèdia/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No veig que s'esmenti ni Wikicommons, ni Viquiversitat. (un projecte del que fa temps que se'n parla, però que no havia vist fins avui). Pel que fa al nom de Viquipèdia, record que hi va haver una discussió i el nom no va ser escollit de forma tan aleatòria com pareix que es podria deduir del text. Plàcid Pérez Bru 15:47, 24 ag 2006 (UTC)

Wikimedia Commons no l'he posat perquè no té relació amb el nom en català de Viquipèdia. Viquiversitat, encara que és un nom que ja s'utilitza, no té una versió en català, ni una portada en català, però s'hi podria afegir. No volia donar la impresió de que fos una decisió aleatòria. Aquest punt no l'he explicat més perquè no sé com va anar. Potser és millor que ho arreglis tu mateix, o algú que tingui bona memòria. El que he fet és recollir discussions posteriors on hi havia opinions a favor i en contra. --VRiullop (parlem-ne) 16:30, 24 ag 2006 (UTC)
Ostres, doncs has fet un article molt complet ! Felicitats ! Segurament, el que deu saber com i quan es va fer el canvi de nom deu ser en Llull, potser ell pot acabar d'arrodonir l'article. Xevi 16:55, 24 ag 2006 (UTC)
Recordo unes eleccions en les que vaig participar però em sembla que eren les de la versió en castellà on finalment es va decidir no adaptar-ho. Vaig intentar trobar-ho a versions antigues de pàgines de discussió però em sembla que la informació s'ha perdut en el limb que queda entre els canvis de programari, els trasllats de pàgina i les pàgines arxiantigues (l'anomenen l'espai sense nom o zona desconeguda). Més d'un cop vaig dir que si hi havia més d'un que no estiguès d'acord que iniciès votacions per tornar-ho a canviar, però crec que mai s'ha acabat fent res en aquest sentit. Llull · (vostè dirà) 17:15, 24 ag 2006 (UTC)
Doncs jo em morc de ganes per llegir aquella discussió. No hi ha realment cap manera de poder recuperar-la. Que li ho podríem preguntar al Brion? –Pasqual bústia 23:21, 25 ag 2006 (UTC)
Jo no el molestari per això. Ens havia de tornar a posar bé el programari del Viccionari i ha passat de nosaltres com si no hi fòssim (Mira-ho) de manera que no crec que hagi de venir a ajudar en això. A més, no t'esperis gaire, per llavors no hi havia votacions per què erem quatre gats (i dos humans) i per tant no ens calia gaire per posar-nos d'acord. Què coi! Per començar no teníem ni taverna! De manera que hi hauria hagut pou amb què algú deixès anar un missatge dient "què us sembla si...?" i els altres hi haguessin anat contestant "per mi bé". Llull · (vostè dirà) 08:03, 26 ag 2006 (UTC)
Una discussió posterior, molt posterior, que he utilitzat de referència és Viquipèdia:La taverna/Arxius/Propostes/2005/12#debat viquipèdia/wikipèdia. Sobre en Brion em pregunto si el necessitem d'administrador, però aquest és un altre tema fora de lloc.--VRiullop (parlem-ne) 09:23, 26 ag 2006 (UTC)
Bé, crec que no li direm res a aquest noi. Em quede amb la teua resposta Llull, m'és suficient. Per cert valquíria no ve de l'anglés, sinó de l'alemany i la w en alemany és clarament una fricativa labiodental sonora, si em de posar dos exemples «Brunsvic» de [[Nova Brunsvic (anglès Brunswick, Victoria, Brunswick, Victoria) estaria millor. –Pasqual bústia edita 11:45, 26 ag 2006 (UTC)
Jo crec que si es fera una votació sobre el nom de la Viquipèdia, canviaríem de nom perquè no té cap sentit l'adaptació que es va fer i, a més, perquè a algú se li va ocórrer. Si al menys s'hagués transcrit fonèticament... Trobe més lògic la forma occitana (Wikipèdia) per a la nostra o, si de cas, Wiquipèdia, ja que al nostre alfabet la ve doble exsteix. Només s'han adaptat les w a v quan venen de l'alemany o de llengües eslaves per la pronunciació. Segons els exemples que estan posats d'adaptació de l'anglés, només hi ha Brunsvic (perquè hi ha una consonant abans de suport) i vàter (pronunciació de sempre), la resta es mantenen (web, whisky, etc.). --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 13:12, 26 ag 2006 (UTC)
güisqui :D
N'hi ha que no tenen sentit de l'humor. :( no siguis dolent i comenta en voltes d'esborrar. No m'esborris, per favor :'(

Proposar un canvi ara ens portaria més malts de cap que avantatges i afegiria més confusió que clarificació. Com diuen al Termcat, es pot considerar una alternativa consolidada. Fossin els motius prou justificats o no, eren legítims i ara és massa tard per fer replantejar-s'ho. --VRiullop (parlem-ne) 13:49, 26 ag 2006 (UTC)

Completament d'acord--Xtv (que dius que què?) 13:55, 26 ag 2006 (UTC)
Supose que tot l'assumpte depén més que res dels gustos i de la familiaritat o de l'importància que se li atorgue a l'anglès. Jo sóc un defensor de la forma Viquipèdia perquè té un aspecte més català, independentment de si ens ve de l'anglès.
Sobre les afirmacions «no té cap sentit», o és «més lògica la forma occitana» entenc que és un punt de vista personal.
L'única llengua eslava que utilitza la w és el polonès, i per influència de l'ortografia alemanya. Els mots d'origen germànics que conservem donen v o g (treva, vàndal, guerra...) però són molt posteriors als anglicismes actuals. La k i la w estan en l'alfabet català, no sols la w, però aixó no vols dir que les utilitzem per a paraules ben nostres.
Si en tot moment sóc defensor de no utilitzar neologismes, o clarament, de no d'inventar-nos paraules i em semblen inadequats termes com desambigüació o redirecció o fòrmules com Usuari Discussió, no veig que siga cap procediment il·lògic anostrar Wikipedia sota Viquipèdia ja que és el notre dret (el de la comunitat viquipedista) i tant el terme anglès com el català són inventats.
En fi ara si que no se m'oblida com en les meues intervencions anteriors de felicitar a Vriullop per la seua recopilació. I tampoc em sembla viable, ni lògic ni sensat, fer a hores d'ara un canvi de nom. –Pasqual · bústia 18:49, 26 ag 2006 (UTC)

Més d'un cop ha sortir gent dient que "si hi hagués noves votacions...". Si algú vol realitzar votacions ja sap quins mecanismes hi ha. Si es vol es pot canviar el nom a cada any mitjantçant aquests mecanismes. Jo per la meva banda votaria en contra del canvi per què considero que és el que duria menys maldecaps, però si només hi ha laments entenc que el nom que té ara és el que desitja o almenys accepta la comunitat. Llull · (vostè dirà) 21:16, 27 ag 2006 (UTC)

No, si a mi em fa igual el nom que tinga la Viquipèdia i entenc perfectament el que suposaria un canvi de nom a hores d'ara, el que diu llull, maldecaps. Però el que volia dir amb el meu comentari que es posaren arguments més sòlids a banda dels que hi ha ara. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho)Ja he complit un any a la Viquipèdia!!! 12:24, 28 ag 2006 (UTC)

tal com ja vaig dir (no sé si amb més o menys fortuna en els meus arguments) en el seu moment em sembla que en el fons ens agradaria (per reconeixement de la nostra WP, publicitat, satisfacció personal dels que hi treballem...) veure com una creació "nostra" (el mot/prefix viqui) acaba formant part de la llengua catalana i que l'iec (o l'entitat que sigui que "oficialitza" els mots) l'hi dóna "autoritat"... peròtambé em sembla que això ens arrossega cap el "pecat" de paraules com kilooctet, que per molt acadèmiques (?) que hagin acabat sent, no han fet sinó allunyar la llengua dels parlants, que van a la seva -com ha de ser- i continuen dient kilobyte. --ArinArin 12:54, 28 ag 2006 (UTC)

Marca registrada

Algú em pot confirmar si la Viquipèdia és una marca registrada? L'únic que he trobat és un etcétera de la Fundació Wikimedia que dóna a entendre que sí, però no és molt explícit. A més, a peu de cada pàgina tenim un "Quant a la Viquipèdia" que a pesar que no està en vermell està per crear. --VRiullop (parlem-ne) 11:31, 28 ag 2006 (UTC)

Ho he estat mirant a les bases de dades d'internet. Les marques es registren a nivell estatal i pagant. També hi ha mecanismes internacionals que acaben desembocant amb registres estatals. No hi ha cap marca amb el nom "Wikipedia" ni "Viquipèdia" registrada a Espanya. Tampoc hi ha cap marca internacional amb efecte a Espanya amb aquest nom. Sí que hi ha a nivell europeu una petició de registre com a Wikipedia per part de la Wikimedia Foundation, Inc.. No sé què ha passat per que es veu que està en fase d'oposició per part de Sogecable que creu que hi pot haver no sé quin risc de confusió. O sigui que tècnicament ara mateix no té garantit el seu registre. Pots veure la informació aquí. Cal dir que com que la llei de registres impedeix registrar noms semblants que puguin confondre una marca, el registre de "Wikipedia" també cobreix el de "Viquipèdia". Llull · (vostè dirà) 14:01, 28 ag 2006 (UTC)

Versió de la pàgina

Crec que la reversió de la pàgina s'ha dut a terme de forma precipitada i sense llegir-ne el contingut ja que no és normal esborrar tota una contribució partint de què tota ella era incorrecta. Em sembla que llegint bé les pàgines de discussió antigues he sabut explicar millor com es va dur el canvi per llavors. Crec que el més lògic seria canviar algun fragment si algú creu que el que he escrit no era del tot correcte però no tot de cop, per què crec que la pàgina estava molt millot que abans i explica assumptes que es deixaven a l'aire i com a soposicions. Com he dit, sospito que ni tan sols s'ha llegit. 81.36.160.230 19:07, 13 set 2006 (UTC)

Ho he revertit perquè s'havien esborrat paràgrafs i referències sense cap justificació, justament el que tu mateix consideres que no és normal. Hi he afegit més referències per no deixar a l'aire suposicions. Et sembla bé?VRiullop (parlem-ne) 19:38, 13 set 2006 (UTC)
Crec que s'hauria d'eliminar aquest text Posteriorment, alguns usuaris han comentat que el nom Viquipèdia va sorgir per influència de la eo:Vikipedio en Esperanto. Altres diuen que es van descartar possibles transcripcions fonètiques (Uiquipèdia, Huiquipèdia, Güiquipèdia) per una qüestió estètica per què és una suposició que no es correspon amb el que ha demostrat l'arqueologia. També crec que s'hauria de tornar a afegir de manera clara en quin moment hi va haver la proposta de canvi de nom i quan es va aplicar i en quines condicions i finalment que com he llegit aquí mateix mai ha tornat a haver-hi votacions per tornar al nom anglès. 81.36.160.230 19:56, 13 set 2006 (UTC)
A mi em sembla que el canvi era tendenciós buscant crear opinió per tal de canviar el nom de la viquipèdia. Tal com estava abans s'explicaven els fets (des del meu punt de vista) d'una forma imparcial i es proporcionen les referències perquè tothom que vulgui ho llegeixi i ho interpreti a la seva manera (em pots explicar per què cal treure que ja hi havia una primera referència de la paraula abans de la proposta d'en Llull? a més a més, si llegeixes les referències també trobaràs que, suposo que era en plan conya, però la opció Güiquipèdia també apareix.--Xtv (que dius que què?) 21:49, 13 set 2006 (UTC)

Nom oficial/local

En la Wikimania 2007 hi ha una presentació interessant del comitè de Màrqueting de la Fundació: Strengthening and unifying the visual identity of Wikimedia projects: a step towards maturity, pdf pàg. 8 "Translation or not". Diuen que estan pensant en canviar l'aparença de tots els projectes de Wikimedia, per a que siguin més diferenciats d'altres wikis que utilitzin també el MediaWiki, i alhora tinguin una uniformitat interna. Diuen que el nom oficial és Wikipedia, però entenen que és molt anglocèntric. Estan pensant en la utilització del nom oficial en el logo, al costat del nom local, per a que quedi clara la identificació de tota la família com un sol producte. A més, "the official name of the project must imperatively be used from outside the local project. When talking about the local project from another wiki, even a project of its language family, the project must be called with its official name". A banda, "this unclear situation poses a copyright problem too. The English official names of projects are the only ones trademarked by the Wikimedia Foundation". --V.Riullop (parlem-ne) 09:59, 27 març 2009 (CET)