Viquiprojecte:Anestèsia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts i benvingudes al Viquiprojecte Enciclopèdia d'Anestèsia, un espai de col·laboració dedicat a millorar els continguts de la Viquipèdia pel que fa a l'anestèsia.

Objectius
  • Coordinar la creació i revisió d'articles relacionats amb la temàtica del projecte. Aquest projecte compta amb el recolzament de la Societat Catalana d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARTD) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMCB).
  • Aquesta pàgina pot resultar útil com una llista de seguiment centralitzada.
Temàtica
  • Informació enciclopèdica sobre aquesta especialitat en les seves tres branques: anestèsia, reanimació i terapèutica del dolor. Podeu consultar la llista d'articles sobre anestèsia (en vermell els que encara no tenen cap mena d'informació).


Informació general[modifica]

Per fer-se una idea de com són els articles a la Viquipèdia val la pena donar una ullada a articles similars en altres llengües com per exemple:

Per una xuleta senzilla d'ajuda ràpida de l'estil que han de tenir els articles a la Viquipèdia, podeu veure Viquipèdia:Apunts d'ajuda.

L'estructura i la profunditat dels articles les decideix cada autor donada la diversitat de temes a tractar. També val la pena seguir les indicacions del llibre d'estil per tal de donar uniformitat a tot el contingut del projecte.

Sigueu gramaticalment i sintàcticament correctes. En cas que ho cregueu necessari, podeu fer revisar el text per correctors professionals (vegeu Consorci per la normalització lingüística CPNL) i verifiqueu posteriorment que no s'ha canviat el sentit del text.

La bibliografia, que permet contrastar la informació, aporta fiabilitat al contingut de la Viquipèdia. Cal, doncs, afegir-la al final de cada article.

Des del viquiprojecte anestèsia, es vigilà que ningú aliè a aquest projecte introdueixi informació sense fonament en els articles.

Tipus de col·laboració[modifica]

Establim tres tipus de col·laboradors en el viquiprojecte anestèsia:

  1. Col·laborador: Aporta informació al projecte però sense introduir-la personalment a la Viquipèdia.
  2. Intermediari: s'ofereix a donar format als textos subministrats pels col·laboradors per tal d'adaptar-los a la Viquipèdia.
  3. Viquipedista: coneix o vol conèixer el funcionament de la Viquipèdia i hi aporta informació que la introdueix personalment.


Col·laborador[modifica]

Realitzarà la comunicació amb el projecte mitjançant el correu electrònic del coordinador (isa@comt.es) o de l'intermediari si en té un d'assignat.

Seleccioneu de la llista d'articles, preferentment dels bàsics, el que desitgeu tractar o ampliar.

Informeu al coordinador del projecte (isa@comt.es) del vostre nom o pseudònim, de la vostra adreça de correu electrònic i del tema escollit perquè l'intermediari o el coordinador del projecte es puguin comunicar amb vosaltres.

Seguiu les indicacions de l'apartat [[#Informació general|Informació general** d'aquest viquiprojecte.

Podeu consultar qualsevol dubte al vostre intermediari, si en teniu un d'assignat, o si no al coordinador del projecte.

Un cop elaborat l'article envieu-lo en format "txt", "doc" (Microsoft Office) o "odt" (Open Office) a l'intermediari o al coordinador del projecte.

Intermediari[modifica]

Si sou nou a la Viquipèdia familiaritzeu-vos-hi seguint la informació general.

Aneu a la llista d'articles per seleccionar quin o quins articles voleu formatar o a quin o a quins col·laboradors voleu ajudar.

És necessari crear un compte d'usuari (vegeu Crear un compte nou usuari).

Activeu a la vostra pàgina d'usuari l'opció de rebre correus per a que el coordinador del projecte o el col·laborador es pugui posar amb contacte amb vosaltres.

Editeu el viquiprojecte anestèsia afegint el vostre nom d'usuari a la casella corresponent.

Quan tingueu el text del col·laborador, creeu o modifiqueu l'article seguint les instruccions de l'apartat viquipedista.

Si l'autor del text vol que se li reconegui l'autoria, afegiu a la pàgina de DISCUSSIÓ una referència a l'autor real del text per a que se li reconeguin els seus drets.

Si és un text que l'autor ha publicat en un altre lloc abans, cal seguir les instruccions de viquipèdia:autoritzacions perquè quedi constància que l'autor original autoritza la publicació d'aquest text amb una llicència lliure.

Si el col·laborador aporta fotografies pròpies carregueu-les a Commons reconeixent l'autor de la fotografia.

Un cop considereu que el text és definitiu, editeu aquest projecte posant-hi un "Sí" a la cel·la corresponent de la columna "Definitiu?" de la llista d'articles. Guardeu el canvi.


Viquipedista[modifica]

Crear un compte nou usuari[modifica]

És del tot recomanable ser usuari registrat per tal de poder fer el seguiment de les pàgines que s'editen. Per crear el compte consulteu Ajuda:Registrar-se o bé feu clic directament a l'enllaç «Registre/Entrada» ubicat a la cantonada superior dreta de la pàgina. No sol ser habitual utilitzar el vostre nom real i sovint s'utilitzen pseudònims. Tingueu en compte que el sistema no permet la creació d'un compte amb un nom d'usuari que actualment estigui en ús; si és el cas, trieu-ne un altre.

En la vostra pàgina d'usuari feu clic a la pestanya modifica i escriviu el que desitgeu del vostre perfil o afegiu alguna de les etiquetes que millor us defineixin d'aquesta llista. Només cal copiar i enganxar a la vostra pàgina tot allò que va entre {{ }}.

Poseu en qualsevol cas les etiquetes {{metge}} (sexe masculí) o {{metge|a}} (si sou del sexe femení). No poseu fotos vostres i, si teniu dubtes, consulteu Què es pot i que no es pot posar en una pàgina d'usuari.

Recomanacions de "com iniciar un article"[modifica]

Abans de començar

1.- Cerqueu i decidiu el nom correcte de l’article. En cas de dubte, podeu consultar:

En cas de no trobar-lo en cap d'aquests diccionaris, poseu la referència de l'obra d'on l'heu tret.

2.- Assegureu-vos bé que l'article no existeixi encara, buscant-lo pels diferents noms que pugi tenir. Si existeix, treballeu ampliant-lo mirant de respectar la feina dels que hi han col·laborat abans. Si heu de fer canvis radicals que suposin eliminar contingut (per exemple, perquè el que s'hi diu és incorrecte) expliqueu-ho a la pàgina de discussió de l'article.

Començant

  1. Escriviu el nom (en singular) en aquesta pàgina i veureu que us sortirà una pàgina amb una caixa de text buida.
  2. NO DEIXEU l’ARTICLE BUIT i escriviu unes quantes ratlles (o copieu alguna cosa del que ja tingueu) per centrar l’article.
  3. Durant tot el procés, podeu revisar quan vulgueu com queda, fent clic al botó de previsualització.
  4. Podeu tornar a entrar a l’article a la zona d'edició (al final de tot de la previsualització) i anar afegint tota la resta d’apartats que tingueu disponibles. Aneu amb compte de no esborrar els interviquis ni les categories que hi hagi al final de l'article.
  5. Truc: Es pot traduir o copiar text d'altres viquipèdies (no d'un llibre o una web, que tenen drets d'autor que ho impedeixen).
  6. Les paraules significatives d'un article han d'estar enllaçades als articles corresponents. Podeu fer això posant dues claus abans i després del concepte, així: [[Concepte]]. També ho podeu fer seleccionant el concepte a enllaçar i prement el botó .
  7. Si l'article és sobre un fàrmac cal afegir la plantilla {{drugbox}} . El més pràctic és anar al Lèxic de fàrmacs de la Gran Enciclopèdia Catalana i confirmar el nom del fàrmac en algun altre idioma (preferentment l'anglès perquè és molt complert). Aneu a la pàgina de la Viquidèdia en anglès per aquell fàrmac i copieu tot el que va entre "{{drugbox" i "}}". Només cal traduir la informació del medicament. El text de la plantilla es tradueix automàticament al català.

Recordeu: per guardar-ho tot caldrà fer clic al botó “desa la pàgina” per tal de no perdre la informació afegida.

En construcció[modifica]

Si no voleu que d'altres usuaris editin gaire l'article mentre hi treballeu podeu fer servir la plantilla {{inacabat}}. Traieu l'etiqueta tant aviat com pugueu perquè l'article entri al procés normal de manteniment, i en qualsevol cas no la tingueu a l'article més d'una setmana.

Si l'article està en fase esborrany, useu {{Esborrany de medicina}} al final de l'article.

Si l'article té mancances formals o de contingut pot ser que us hi apareguin etiquetes de {{millorar}}, que us poden servir de guia per polir-lo.

Categories i interwikis[modifica]

  1. Si l'article existeix en altres llengües (gairebé segur!), afegiu-hi els interwikis. Una bona estratègia és copiar-los de la wiki en anglès (són força complerts) però no us descuideu d’afegir-hi altre cop l’interwiki corresponent a l’anglès. Poseu també en una altra viquipèdia l'interwiki corresponent al vostre article, escrivint-hi [[ca:nom de l'article en català]]. Amb això els bots tindran prou informació per anar actualitzant els interwikis a totes les viquipèdies.
    1. Truc: Per trobar els articles en les altres llengües, busqueu al Google afegint-hi el paràmetre site:wikipedia.org
  2. Per facil·litar el trobar-los, els articles s'han d'incloure les categories que els correspongui, triant sempre les més concretes possibles entre les existents. Podeu buscar dins de la categoria:medicina o la categoria:ciències de la salut quina o quines poden anar millor al vostre article. Quan hi hagi cinc articles per posar-hi, es podrà obrir la categoria:Anestesiologia i reanimació, però mentrestant la majoria d'articles hauran d'anar probablement a la categoria:medicina. D'altres categories útils poden ser la categoria:fàrmacs i la categoria:material mèdic.
    1. Per posar la categoria només cal posar-ne el nom al final de l'article amb el següent codi: [[Categoria:Anestesiologia i reanimació]].
    2. Recordeu de no posar categories redundants. Per exemple, la categoria:material mèdic està dins de la categoria:medicina, de manera que els articles que portin la categoria:material mèdic ja són indirectament dins de la categoria:medicina i no els l'hem de posar.
    3. Si ho necessiteu podeu trobar ajuda sobre les categories a categoria.
  3. Cal afegir també l'{{Avís mèdic}}. Feu clic al requadre de l'avís per veure el missatge.


Completar l'article[modifica]

1.- Abans de completar l'article assegureu-vos que partiu d'un article acceptable fent les següents comprovacions:

  1. El nom de l'article està en un dels següents casos:
    1. És el nom correcte segons algun dels diccionaris citats a l'apartat "Abans de començar".
    2. L'heu tret d'una font rigorosa i heu citat la font a l'article (vegeu Ajuda:cites i notes sobre com posar la cita).
  2. Els conceptes importants estan enllaçats cap als seus articles corresponents el primer cop que surten.
  3. Heu corregit les faltes d'ortografia. Truc: Si feu servir el navegador Mozilla Firefox, hi podeu instal·lar el corrector ortogràfic en català.
  4. Si d'altres usuaris us han posat etiquetes de {{millorar}} o semblants a l'article o us han deixat recordatoris a la vostra pàgina de discussió o us han assenyalat d'una altra manera mancances greus de l'article, aquestes mancances han estat resoltes, o bé, si no esteu d'acord amb el que us han assenyalat, ho heu comentat a la pàgina de discussió de l'article o a la de l'usuari que us ha fet l'avís. Si el problema està resolt, podeu treure vosaltres mateixos l'etiqueta.

2.- Afegiu les imatges que cregueu faciliten la lectura seguint aquestes instruccions. Podeu navegar per d'altres viquipèdies i copiar-ne les imatges que us semblin més adients, o bé anar a commons i buscar quines imatges hi ha. Recordeu que podeu fer servir el peu de foto per complementar-la.

Truc: Per agafar una imatge d'una altra viquipèdia, normalment només cal prémer la pestanya "modifica" a l'article corresponent (encara que no entengueu la llengua, sempre és la tercera pestanya) i copiar el codi que introdueix la imatge, substituint la paraula "imatge" en la llengua original (Imagen, Bild, Imachen, Irudi, etc.) per Imatge o Image. Recordeu de no guardar l'edició en l'altra viquipèdia.

3.- També cal que us ajusteu als consells i recomanacions del Llibre d'estil.

4.- Si heu traduït text d'altres viquipèdies recordeu de posar a la pàgina de discussió del vostre article la plantilla {{traduït de}} per reconèixer-ne l'autoria (seguiu l'enllaç per veure'n les instruccions).

Llista d'articles[modifica]

Bàsics

Nota: (Sec)= Secció de l'article Anestèsia.
Article Col·laborador Intermediari Viquipedista Definitiu?
Anestesiologia i reanimació (especialitat)
Anestesiòleg
SCARTD
Anestèsia
Història de l'anestèsia (sec)
Anestèsia general inhalatòria, endovenosa, mixta (sec)
Anestèsia regional espinal, plexual... (sec)
Anestèsia local (sec)
Anestèsia tòpica (sec)
Sedació (sec)
Analgèsia per al part
Reanimació
URPA
RCP
Equips i monitors
Farmacologia clínica
Anestèsics inhalatoris Tabalot
Anestèsics no volàtils Tabalot
Anestèsic local
Blocador neuromuscular Tabalot
Analgèsics opiacis
Analgèsics no opiacis
Terapèutica del dolor
Dolor agut
Dolor crònic
Principals patologies)(secció de Terapèutica del dolor)
Fentanil
Remifentanil
Morfina
Sevoflurà
Halotà
Òxid nitrós
Efedrina
Rocuroni Tabalot
Cisatracuri
Succinilcolina

Avançats

Article Col·laborador Intermediari Viquipedista Definitiu
El respirador
Monitor de Tensió Arterial no invasiva
Monitor de Tensió Arterial invasiva
Electrocardiografia
Catèter venós central
Cabal cardíac
Pulsioximetria
Anàlisi de gasos anestèsics
Capnografia
BIS
Potencials evocats
Temperatura
Neuroestimulador
Mivacuri
Vecuroni
Atracuri
Neostignmina
Sugammadex Tabalot
Fenilefrina
Clonidina
Adrenalina
Noradrenalina
Dopamina
Isoprenalina
Dobutamina
Labetalol
Esmolol
Propranolol
Cloroform
Xenó
Isoflurà
Desflurà
Barbitúrics
Benzodiazepines
Opioides
Meperidina
Sufentanil
Alfentanil

Categories[modifica]