Vés al contingut

Viquiprojecte:UAB/Formació docent/Model de criteris avaluatius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta pauta de criteris d'avaluació per a viquiprojectes docents és només un model d'exemple. Ha estat desenvolupada per Xavier Dengra i aplicada amb èxit d'ençà l'any 2017 en els següents viquiprojectes: Viquiprojecte:Biotecnologia alimentària UAB i Viquiprojecte:Microbiologia dels aliments UAB.


Avaluació numèrica[modifica]

Avaluació wiki[modifica]

El resultat dels articles millorats o creats en grup es segueixen segons cinc paràmetres en l'article en català:

  • Cada paràmetre es puntua amb en un rang de 0 a 2 amb valors de 0.5, 1, 1.5 o 2.
  • La suma màxima de tots els paràmetres és de 10 punts.
  • Les explicacions dels paràmetres per justificar la puntuació estan explicades més avall.
  • Qualsevol avís de millores afegit per la comunitat i que romangui en l'article després de la data d'entrega restarà 1 punt a la puntuació final. Vegeu quines són a Viquipèdia:Caixes d'avís per a articles.
  • Aquesta part de l'avaluació pot rebre el suport d'un voluntari extern d'Amical Wikimedia, si fos el cas i s'especifica correctament en la guia docent.

Avaluació del contingut[modifica]

La precisió i la qualitat estrictament acadèmiques s'avaluen sobre un total de 10 punts amb una precisió de fins a 0.5. En aquest cas, és estrictament depenent del context de cada assignatura.

Avaluació total[modifica]

La nota final és el resultat de la mitjana aritmètica de les avaluacions wiki i de contingut:

  • El pes recomanat és 50% wiki i 50% contingut.
  • És important evitar variacions en el pes d'ambdues parts: pot conduir a descompensacions en la qualitat del text o errors greus en el caràcter divulgatiu i el respecte al llibre d'estil wiki durant el viquiprojecte.
  • Dins del total de l'assignatura, es recomana que el pes total del viquiprojecte sigui d'entre el 20% i el 60% per assignatures de 6 ECTS —atès el pes d'hores estimat per alumne a l'hora de fer recerca bibliogràfica i desenvolupar l'article. Dependrà de l'exigència en la llargada, exhaustivitat i material complementari de l'article.

Paràmetres avaluatius[modifica]

  1. La participació comprén la capacitat de treballar en equip i al llarg del temps, amb una participació proporcional de tots els membres del grup (amb compte d'usuari) i la relació amb la comunitat a través de discussions (vegeu Viquipèdia:Viquietiqueta i Viquipèdia:Consens), a partir del que reflecteixen els historials de canvis de les pàgines wiki.
  2. Les referències fan menció a la quantitat i a la qualitat de les fonts bibliogràfiques utilitzades per a l'article, i la seva contextualització al llarg del text -segregades per frases i paràgrafs, reforçant passatges clau, etc. (vegeu Viquipèdia:Citau les fonts, Viquipèdia:Verificabilitat i sobretot Viquipèdia:Fonts fiables).
  3. La qualitat enciclopèdia puntua fins a quin nivell el llenguatge s'adapta a una enciclopèdia generalista i com la complexitat de contingut es desenvolupa al llarg del text, tot cobrint els aspectes més rellevants, l'ortografia, l'estructura de la informació i l'evitament de detalls excessivament tècnics o més propis de manuals (vegeu Viquipèdia:No feu treballs inèdits).
  4. El format wiki valora com s'han utilitzat els recursos interactius de la Viquipèdia: infotaules laterals (vegeu Viquipèdia:Infotaules), ús d'imatges i gràfics (Viquipèdia:Imatges), format de les referències (Viquipèdia:Referències i Obres citades), enllaços interns a altres articles (Viquipèdia:Pàgines òrfenes) o combinació amb la base de dades de Wikidata (Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies).
  5. La integració de contingut fa referència a com l'article creat o ampliat s'ha adaptat al contingut que ja existeix en altres articles. És a dir, que s'han de pensar les modificacions necessàries per a no deixar-lo aïllat: no duplicar informació innecessària que ja apareix en articles del mateix tipus, no barrejar conceptes que serien adients en altres entrades i sobretot enllaçar articles de la mateixa temàtica al que s'està editant (vegeu Viquipèdia:Fusió, Viquipèdia:Mida dels articles i Viquipèdia:Pàgines òrfenes). Això vol dir que per tenir punts en aquest apartat, s'ham de modificar breument altres articles i lligar-los amb el que s'està editant (per exemple, enllaçar des d'oli, intoxicació i/o 1981 si s'està treballant l'article Síndrome de l'oli tòxic de 1981 perquè els lectors puguin arribar al vostre a través de conceptes relacionats).