Burgeranch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBurgeranch
בורגראנץ
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEmpresa
Indústriamenjar ràpid Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaSocietat anònima
Història
Creació1972
Activitat
Produeixmenjar ràpid Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats1.500 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webburgeranch.co.il Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Burgeranch (en hebreu: בּורגראנץ׳) és una cadena de menjar ràpid especialitzat en hamburgueses, que va ser fundada en 1972 com la primera d'aquest tipus en l'Estat d'Israel. Competeix directament al seu país amb McDonald's, i compta amb més de 70 restaurants.

Igual que moltes cadenes que operen a Israel, els ingredients de Burgeranch són kosher i no es venen productes com a hamburgueses amb formatge o cansalada. La majoria de locals operen en règim de franquícia, i alguns tenen preceptes més estrictes que uns altres per als aliments.

Història[modifica]

La cadena de restaurants va ser iniciativa de dos empresaris sud-africans, Barry Scop i Ron Lapid, que es van basar en una cadena d'hamburgueseries del seu país anomenada Burger Ranch. El primer local es va obrir en 1972 en un cèntric carrer de Tel Aviv, i el segon local no va començar a funcionar fins a 1978. La fórmula va tenir èxit, es va iniciar un procés d'expansió per franquícia i a principis dels anys noranta era la primera cadena de menjar ràpid d'Israel, amb 49 restaurants.

Amb l'arribada a Israel de McDonald's en 1993, Burgeranch va negociar amb Burger King la seva absorció en la multinacional, encara que això no es va arribar a fer mai.

En aquest temps, el grup israelià va aguantar la competència i va mantenir una posició de lideratge fins a finals dels anys noranta. En 1997, la majoria de títols de Burgeranch es van vendre a la companyia petroliera Paz, que va prendre el control total en 2001.

Paz va vendre Burgeranch en 2006 a l'empresari Yossi Hoshinski per 20 milions de shequels, que pagaria en diversos terminis. No obstant això, Hoshinski va morir en 2008 i els seus hereus no podien assumir les obligacions, per la qual cosa l'empresa va entrar en nombres vermells.[1] A l'octubre del mateix any, va ser venuda al grup Orgaz, gestor de Burger King a Israel. Ambdues marques van conviure fins a maig de 2010, quan els propietaris van anunciar que tots els locals de Burger King a Israel es convertirien en Burgeranch. D'aquesta manera, la franquícia va recuperar la seva anterior posició i va esdevenir la segona hamburgueseria més gran del país, per darrere de McDonald's.[2]

Referències[modifica]

  1. «Bino suing to have Burger Ranch sold over NIS 15 million debt» (en anglès). Haaretz, 14-08-2008. [Consulta: 12 febrer].
  2. «Burger King abondoning Israel, branches to morph into Burger Ranch» (en anglès). Haaretz, 10-05-2010. [Consulta: 12 febrer].

Enllaços externs[modifica]