Estronciowhitlockita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEstronciowhitlockita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaSr₉Mg(PO₄)₆(HPO₄)
Localitat tipusmina Kovdor Zheleznyi, Massís de Kovdor, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.AC.45
Nickel-Strunz 9a ed.8.AC.45 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana38.3.4.2
Heys19.5.1
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 10,644(9) Å; c = 39,54(6) Å;
Grup puntual3m - ditrigonal piramidal
Colorblanc
Duresa5
Lluïssormat
Diafanitattranslúcida
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,601 nε = 1,598
Birefringènciaδ = 0,003
Impureses comunesCa
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1989-040
Any d'aprovació1989
SímbolSwht Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'estronciowhitlockita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la merrillita. Rep el seu nom pel seu contingut en estronci i la seva relació amb la whitlockita.

Característiques[modifica]

L'estronciowhitlockita és un fosfat de fórmula química Sr₉Mg(PO₄)₆(HPO₄). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1989. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'estronciowhitlockita pertany a «08.AC: Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: howardevansita, al·luaudita, arseniopleïta, caryinita, ferroal·luaudita, hagendorfita, johil·lerita, maghagendorfita, nickenichita, varulita, ferrohagendorfita, bradaczekita, yazganita, groatita, bobfergusonita, ferrowyl·lieïta, qingheiïta, rosemaryita, wyl·lieïta, ferrorosemaryita, qingheiïta-(Fe2+), manitobaïta, marićita, berzeliïta, manganberzeliïta, palenzonaïta, schäferita, brianita, vitusita-(Ce), olgita, barioolgita, whitlockita, merrillita, tuïta, ferromerrillita, bobdownsita, chladniïta, fil·lowita, johnsomervilleïta, galileiïta, stornesita-(Y), xenofil·lita, harrisonita, kosnarita, panethita, stanfieldita, ronneburgita, tillmannsita i filatovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Kovdor Zheleznyi, una mina de ferro situada al massís de Kovdor, a la península de Kola (Districte Federal del Nord-oest, Rússia). Es tracta de l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estronciowhitlockita
  1. «Strontiowhitlockite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 setembre 2017].