Vés al contingut

Grup de l'acantita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'acantita
Grup de minerals

Acantita sobre quars
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.BA
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Duresaentre 2 i 2,5
Més informació
Referències[1]

El grup de l'acantita és un grup de minerals sulfurs, que contenen argent, amb una fórmula química similar a la de l'acantita. Està integrat per tres espècies minerals: l'acantita, químicament un sulfur de plata, l'aguilarita, un sulfur de plata que conté seleni, i la cervel·leïta, un sulfur de plata amb teŀluri.

Espècie Fórmula
Acantita Ag₂S
Aguilarita Ag₄SeS
Cervel·leïta Ag₄TeS

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, les tres espècies que integren el grup de l'acantita pertanyen a "02.BA: sulfurs metàl·lics amb proporció M:S > 1:1 (principalment 2:1) amb coure, plata i/o or», juntament amb els minerals següents: calcocita, djurleïta, geerita, roxbyita, anilita, digenita, bornita, bellidoïta, berzelianita, athabascaïta, umangita, rickardita, weissita, mckinstryita, stromeyerita, jalpaïta, selenojalpaïta, eucairita, naumannita, hessita, chenguodaïta, henryita, stützita, argirodita, canfieldita, putzita, fischesserita, penzhinita, petrovskaïta, petzita, uytenbogaardtita, bezsmertnovita, bilibinskita i bogdanovita.

Jaciments[modifica]

Els minerals del grup de l'acantita, tot i no tractar-se d'espècies gens comunes, han estat trobades a tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida. Als territoris de parla catalana se n'ha pogut trobar l'acantita, l'espècie que dona nom al grup, als següents indrets: a la pedrera Berta, situada entre els municipis de Sant Cugat del Vallès i El Papiol (Baix Llobregat);[2] a Prullans (Cerdanya); a la mina Atrevida, dins el municipi de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), així com als propers jaciments de Coma Fosca, Roca de Ponent i Sant Miquel; i a la mina Balcoll, a la localitat de Falset (Priorat).

Referències[modifica]

  1. «Acanthite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 abril 2021].
  2. «La Mina Berta, El Papiol, Barcelona». Mineralogistes de Catalunya, 1994, pàg. 34-77.