Vés al contingut

Grup de la baddeleyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la baddeleyita
Grup de minerals

Baddeleyita, espècie que dona nom al grup Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.04.DE
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Més informació
Referències[1]

El grup de la baddeleyita és un grup de minerals de la classe dels òxids. El grup està format per dues espècies: la baddeleyita, un òxid de zircó que dona nom al grup, i l'akaogiïta, un polimorf de TiO₂ resultant de l'impacte d'alta pressió en un cràter de meteorits. Les dues espècies cristal·litzen en el sistema monoclínic.

Espècie Fórmula
Akaogiïta TiO₂
Baddeleyita ZrO₂

Segons la classificació de Nickel-Strunz, les dues espècies que integren el grup de la baddeleyita pertanyen a "04.DE: Òxids i hidròxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; amb diversos poliedres» juntament amb els següents minerals: koragoïta, koechlinita, russel·lita, tungstibita, tel·lurita, paratel·lurita, bismutotantalita, bismutocolumbita, cervantita, estibiotantalita, estibiocolumbita i clinocervantita.

Als territoris de parla catalana ha estat descrita la baddeleyita únicament a les mines de Costabona, a la localitat de Prats de Molló i la Presta (Vallespir).[2]

Referències[modifica]

  1. «Baddeleyite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 abril 2021].
  2. Dubru, Michel «Pétrologie et géochimie du marbre à brucite et des borates associés au gisement de tungstène de Costabonne (Pyrénées Orientales, France)». Sciences de la Terre. Université Catholique de Louvain, 1986.