Housleyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHousleyita
Fórmula químicaPb₆CuTe6+₄O18(OH)₂
EpònimRobert M. Housley (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Aga i mina Bird Nest drift Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.FD.30
Dana33.1.7. Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 7,8552(5) Å; b = 10,4837(7) Å; c = 11,0426(8) Å; β = 95,547(2)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialp21/m *
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-024
Any d'aprovació2009
SímbolHou
Referències[1]

La housleyita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor del Dr. Bob Housley, de Pasadena, Califòrnia (EUA), en reconeixement a les seves contribucions a la mineralogia de la localitat tipus. Bob Housley va explorar la totalitat de la muntanya Otto prop de Baker, Califòrnia, i va redescobrir les mines oblidades, donant lloc al descobriment d'un conjunt d'espècies relacionades amb la tel·lurita.

Característiques[modifica]

La housleyita és un òxid de fórmula química Pb₆CuTe6+₄O18(OH)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la housleyita pertany a «04.FD: Hidròxids amb OH, sense H₂O; cadenes d'octaedres que comparteixen angles» juntament amb els següents minerals: spertiniïta, bracewel·lita, diàspor, goethita, groutita, guyanaïta, montroseïta, tsumgallita, manganita, yttrotungstita-(Y), yttrotungstita-(Ce), frankhawthorneïta, khinita i parakhinita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita gràcies a les mostres recollides a la mina Aga i al Bird Nest drift, tots dos indrets situats a la muntanya Otto, dins el distrcite miner de Silver Lake, al comtat de San Bernardino (Califòrnia, Estats Units). Posteriorment també ha estat descrita en altres mines properes, dins la mateixa zona, així com a la mina Emerald, a Tombstone (Arizona).

Referències[modifica]

  1. «Housleyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 novembre 2021].