Inaglyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralInaglyita
Fórmula químicaPbCu₃Ir₈S16
EpònimInagli massif (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAldansky District (en) Tradueix i Aleksandrov Log platinum deposit, Solov'eva mountain (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.DA.20
Nickel-Strunz 9a ed.2.DA.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.03 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.10.4.2
Heys3.12.61
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 7,03Å; c = 16,44Å;
Duresa5,5
Impureses comunesRh, Ni
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1983-054
Any d'aprovació1984
SímbolIna Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La inaglyita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom pel massís ultrabàsic d'Inagli, el primer lloc on va ser trobat el mineral.

Característiques[modifica]

La inaglyita és un sulfur de fórmula química PbCu₃Ir₈S16. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la inaglyita pertany a «02.D - Sulfurs metàl·lics, amb proporció M:S = 3:4» juntament amb els següents minerals: bornhardtita, carrol·lita, cuproiridsita, cuprorhodsita, daubreelita, fletcherita, florensovita, greigita, indita, kalininita, linneïta, malanita, polidimita, siegenita, trüstedtita, tyrrel·lita, violarita, xingzhongita, ferrorhodsita, cadmoindita, cuprokalininita, rodostannita, toyohaïta, brezinaïta, heideïta, konderita i kingstonita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita gràcies als exemplars trobats a dos indrets de Rússia: el massís d'Inagli, a la República de Sakhà, i al dipòsit de platí d'Aleksandrov a l'óblast de Sverdlovsk. També molt a prop ha estat trobada al mont Filipp, situat al krai de Kamtxatka, i al massís de Konder, al krai de Khabàrovsk. Fora de Rússia només ha estat descrita al dipòsit de crom i elements del grup del platí de Gaositai, al comtat de Chengde (Hebei, Xina).

Referències[modifica]

  1. «Inaglyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 novembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 29 novembre 2017].