John Craxton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Craxton

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 octubre 1922 Modifica el valor a Wikidata
St. John's Wood (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 novembre 2009 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióGoldsmiths
Académie Julian
Académie de la Grande Chaumière
Clayesmore School (en) Tradueix
Chelsea College of Art and Design
Central School of Art and Design
Westminster School of Art (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura, escenografia i teatre Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Creta Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, litògraf, escenògraf Modifica el valor a Wikidata
Activitat1932 Modifica el valor a Wikidata –  2009 Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Discogs: 3760033 Modifica el valor a Wikidata

John Leith Craxton (St John's Wood, 3 d'octubre de 1922 - Londres, 17 de novembre de 2009) va ser un pintor anglès. De vegades va ser descrit com un artista neoromàntic, encara que preferia ser conegut com un "tipus d'arcadi".[1]

Biografia[modifica]

Etiqueta de darrere del quadre Tall Goat (1947)

John Craxton va ser el fill del músic Harold Craxton i de la seva dona Essie. El seu germà gran Harold Antony Craxton (1918-1999) es va convertir en un productor i presentador de televisió.[2] La seva germana Janet va ser oboista.

Va estudiar a l'escola Clayesmore. Va sol·licitar entrar a l'escola d'art de Chelsea, però van considerar que era massa jove per assistir a les classes de nus. En lloc d'això, va estudiar a l'Académie Julian i a l'Académie de la Grande Chaumière de París el 1939, fins que l'esclat de la guerra va fer que hagués de completar els seus estudis a Londres, a la Westminster School of Art i la Central School of Art and Design. Entre 1941 i 1942, després d'haver estat rebutjat el servei militar, va assistir al Goldsmiths College, i després va recórrer els paratges de Sir Benfro amb Graham Sutherland el 1943. La seva primera exposició individual va ser a Londres el 1942 al Swiss Cottage Café, i la seva primera gran exposició individual va ser a les galeries Leicester el 1944. El seu treball va ser vist com a part del renaixement neoromàntic, i la seva obra primerenca anterior a 1945 mostra la influència de Sutherland i de Samuel Palmer. També va ser fortament influenciat per l'amic i mecenes Peter Watson.

Després de la guerra, va viatjar a les illes Scilly, Suïssa, Istanbul, Espanya, Itàlia i Grècia, però sobretot a Creta, de 1946 a 1966. Es va traslladar permanentment a Creta cap a 1970, i vivia entre Creta i Londres. L'escriptor Richard Olney va recordar Craxton a París, de camí cap a Grècia durant l'estiu de 1951:

"Gairebé totes les nits, John Craxton, un jove pintor anglès, venia a compartir el meu llit; ens manteníem calents un a l'altre. Es movia en un món de somnis bucòlics, poblat de bells pastors de cabres gregues. Aviat se'n va anar a Grècia ..."

El 1951 Craxton va ser dissenyador de ballet per a la producció de Daphnis et Chloé del Sadler's Wells Ballet al Covent Garden, en una època on l'escenografia del ballet oferia un espai per a les arts neoromàntiques.[3] Ell va ser capaç d'utilitzar la seva experiència de primera mà a Grècia per conformar els seus dissenys de ballet.

Va tenir nombroses exposicions de les seves pintures, tant a Anglaterra com a Grècia. Una gran exposició retrospectiva va tenir lloc a la Galeria Whitechapel el 1967. El seu treball més tardà va ser més formal, estructurat i decoratiu, tot i que encara expressava temes romàntics pastorals.

Va produir l'escenografia i el vestuari per a la producció del Royal Opera House d'Apollo (1968) d'Ígor Stravinski.

El seu treball també es va reproduir en revistes com New Writing o Horizon, i va il·lustrar els llibres de Patrick Leigh Fermor. Va produir litografies de diverses antologies editades per Geoffrey Grigson, incloent-hi Visionary Poems (1944).

Va ser escollit Reial Acadèmic el 1993. Craxton va viure i treballar tant a Khanià com a Londres. El seu amor per Creta va estendre en ser un dels cònsols honoraris britànics a l'illa. Mai es va casar; va morir als 87 anys.

Una biografia d'Ian Collins, John Craxton, va ser publicada per Lund Humphries el 2011. El Museu Fitzwilliam de Cambridge va dur a terme una exposició de la seva obra entre el desembre de 2013 i el 21 d'abril de 2014.[4]

Referències[modifica]

  1. Obituary of John Craxton in The Times (19 November 2009).
  2. «Miall, Leonard.». Arxivat de l'original el 2016-08-20. [Consulta: 24 juliol 2016].
  3. Arnold Haskell (ed.
  4. Fitzwilliam Museum Arxivat 2014-01-06 a Wayback Machine.; Exhibitions; A world of private mystery: John Craxton, RA (1922-2009)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Craxton