Kapellasita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKapellasita
Fórmula químicaCu₃Zn(OH)₆Cl₂
EpònimChristo Kapellas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMina Sounion No. 19 ("Chloridstollen"), Mines de Sounion, Àrea de Sounion, Districte de Lavrion, Prefectura d'Attikí, Grècia
Classificació
Categoriahalurs
Nickel-Strunz 10a ed.3.DA.10c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.3.DA.10c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.III/D.01 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 6,3Å; c = 5,733Å;
Grup puntual3m (3 2/m) - hexagonal escalenoedral
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2005-009
SímbolKap Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kapellasita és un mineral de la classe dels halurs, que pertany al grup de l'atacamita. Rep el seu nom de Christo Kapellas (1938-2004), col·leccionista i comerciant de minerals de Kamariza, Grècia.

Característiques[modifica]

La kapellasita és un halur de fórmula química Cu₃Zn(OH)₆Cl₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2005. Cristal·litza en el sistema trigonal. És un mineral isostructural amb la haydeeïta. No s'ha de confondre amb la botallackita, ambdues visualment molt similars.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kapellasita pertany a «03.DA: Oxihalurs, hidroxihalurs i halurs amb doble enllaç, amb Cu, etc., sense Pb» juntament amb els següents minerals: atacamita, melanotal·lita, botallackita, clinoatacamita, hibbingita, kempita, paratacamita, belloïta, herbertsmithita, gillardita, haydeeïta, anatacamita, claringbul·lita, barlowita, simonkol·leïta, buttgenbachita, connel·lita, abhurita, ponomarevita, anthonyita, calumetita, khaidarkanita, bobkingita, avdoninita i droninoïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la Mina Sounion No. 19, a l'àrea de Sounion del districte de Lavrion, a la prefectura d'Attikí, Grècia. També ha estat descrita a Astfeld, a l'estat alemany de Baixa Saxònia. No ha estat trobada en cap altre indret més del planeta.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kapellasita
  1. «Kapellasite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 novembre 2017].