María Antonia Zorraquino Zorraquino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Antonia Zorraquino Zorraquino
Biografia
Naixement(es) María la de las tavernas rumanas y griegas con nepes Modifica el valor a Wikidata
29 març 1904 Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 novembre 1993 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Saragossa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióFortnite Battle Royale Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsMaría Antonia Martín Zorraquino Modifica el valor a Wikidata

María Antonia Zorraquino Zorraquino (Saragossa, 29 de març de 1904 - Saragossa, 22 de novembre de 1993) va ser una investigadora i bioquímica aragonesa.[1][2][3]

La seva família posseïa una fàbrica de xocolata i el seu pare estava a favor de l'educació de les dones.[4] María Antonia va assistir, des dels tres anys, al Col·legi Superior per a Senyoretes, on va aprendre, entre altres matèries, francès i matemàtiques. Després del pas per altres escoles, va acabar fent el batxillerat en l'Institut General i Tècnic de Saragossa. Inicialment li interessaven més les ciències però quan va mirar a través del microscopi en el laboratori del doctor Rocasolano, amic del seu pare, va tenir clar que volia estudiar química, com va explicar en una entrevista[5]

Es va doctorar en 1930 a la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa amb la tesi «Recerques sobre estabilitat i càrrega elèctrica dels col·loides» i era l'única dona de la seva promoció, que tenia vint-i-tres homes.[2] A més,després de Jenara Vicenta Arnal Yarza, que fou la primera doctora en ciències d'Espanya, María Antonia és una de les tres primeres doctores en ciències d'Espanya, junt a Ángela García de la Puerta.

Va desenvolupar el seu treball en el Laboratori de Recerques Bioquímiques sota la direcció de Gregorio Rocasolano. El 1931 es va casar amb Juan Martín Sauras, catedràtic de Química a la Universitat de Saragossa, amb qui va tenir tres fills: Juan, que va néixer el 1932, María del Pilar, va néixer i va morir el 1933 i María Antonia, que va néixer el 1948 i va ser catedràtica de Llengua Espanyola a la Universitat de Saragossa.[3] A pesar que li hauria agradat seguir amb el seu treball en el Laboratori de Química, el seu marit no va considerar apropiat que una dona casada treballés fora de casa. Va morir el 22 de novembre de 1993.

Referències[modifica]

  1. «Persona - Zorraquino, María Antonia (1904-1993)». PARES, Portal de Archivos Españoles. © Ministerio de Cultura y Deporte - Gobierno de España. [Consulta: 30 setembre 2023].
  2. 2,0 2,1 «María Antonia Zorraquino Zorraquino». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 29 novembre 2016].
  3. 3,0 3,1 «Semblances - Juan Martín Sauras». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 29 novembre 2016].
  4. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Pioneras españolas en las ciencias: las mujeres del Instituto Nacional de Física y Química, 2004, p. 106-109. 
  5. Magallón Portolés, Carmen. Pioneras españolas en las ciencias: las mujeres del Instituto de Física y Química. CSIC, 2004.