Vés al contingut

Pluteus 29.1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibrePluteus 29.1

Foli 150 vers de Pluteus 29.1, que mostra la clàusula Nusmido, l'exemple més antic conegut de retrogradació en música Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit il·luminat Modifica el valor a Wikidata
Creació1245
1255
Dades i xifres
GènereEscola de Notre-Dame Modifica el valor a Wikidata

Pluteus 29.1, també conegut com a Manuscrit de Florència, és un manuscrit il·luminat conservat a la Biblioteca Laurenziana de Florència. Sembla que el manuscrit fou elaborat pel taller de Johannes Grusch a París durant la segona meitat del segle xiii, entre 1245 i 1255.[1]

Descripció[modifica]

Exterior de la Biblioteca Laurenciana de Florència

És un manuscrit de grans dimensions, de 232 × 157, escrit per una sola mà i dividit en 11 fascicles, tots organitzats seguint l'any litúrgic. Conté dotze pentagrames. El manuscrit presenta una llacuna que s'ha identificat a causa d'una doble paginació.

És la col·lecció més gran existent de música escrita en l'estil de l'escola de Notre-Dame,[2] sobretot d'organa, conducti i motets. Inclou 1.023 composicions, totes religioses, escrites per al Nadal, Pasqua, Pentecosta i l'Assumpció, així com per a altres cultes de París: Sainte-Madeleine, Saint-André o Saint Denis. Constitueix en essència una còpia del Magnus Liber Organi de Léonin (amb un centenar de peces atribuïdes), juntament amb els afegits de Pérotin i de la seua escola descrita per l'Anònim IV en el capítol VI.

La notació musical emprada és modal. La il·luminació del manuscrit la formen tretze inicials i una miniatura que ocupa una pàgina completa que fa de portada o frontispici al llibre. El manuscrit es publicà en facsímil per l'Institut de la Música Medieval al 1967.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Asensio, Juan Carlos: «La Escuela de Notre-Dame». Goldberg, 24:52-59, 2003.
  2. Catalano, George: «Scholastic Imagery in The Florence Manuscript». Essays in Medieval Studies 7, p. 41-50.

Bibliografia[modifica]