Primera batalla de Garoua

Infotaula de conflicte militarPrimera batalla de Garoua
Primera Guerra Mundial
Teatre d'Àfrica
Campanya d'Àfrica Occidental
Campanya de Kamerun
Garoua (Camerun)
Garoua
Garoua
Mapa de Camerun

Oficials alemanys disparant en Garoua
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
DataDel 29 d'agost de 1914
al 31 d'agost de 1914
Coordenades9° 18′ N, 13° 24′ E / 9.3°N,13.4°E / 9.3; 13.4
LlocGaroua, Kamerun
ResultatVictòria dels alemanys
Bàndols
Aliats:

Imperi Britànic

Potències Centrals:

Imperi Alemany

Comandants
C.H.P. Carter
Puckle
MacLear
von Crailsheim
Forces
600 3 companyies[1]
Baixes
La major part dels oficials europeus i 250 nigerians[2] Desconegut

La Primera batalla de Garoua (Garua en alemany) es va dur a terme a Garoua, al nord de Kamerun, entre el 29 i 31 d'agost de 1914, durant la campanya de Kamerun de la Primera Guerra Mundial, entre Alemanya i les forces britàniques. Va ser la primera acció significativa d'aquesta campanya i els alemanys van aconseguir expulsar els britànics.

Antecedents[modifica]

El 25 d'agost de 1914 (tres setmanes després que la guerra esclatés a Europa), la cavalleria britànica de la West African Frontier Force va travessar la frontera de Nigèria i es va apoderar de Tepe, un lloc fronterer alemany al nord de Garoua. L'ocupació del lloc va donar a les forces britàniques un punt de suport al nord de Kamerun des d'on podien atacar les moltes fortaleses alemanyes que protegien la regió, incloent les de Garoua.

La defensa alemanya en Garoua[modifica]

Els alemanys havien construït cinc fortaleses modernes en Garoua, properes entre elles per a donar-se foc de suport si calia.[1] Els moviments de terra incloïen trinxeres i refugis subterranis profunds amb la protecció de sobrecàrrega, envoltats de filferro d'arç i una dotació de tres companyies d'askaris africans sota el comandament d'oficials i suboficials alemanys. Calia l'artilleria per a causar un dany significatiu a les fortificacions.[3]

Batalla[modifica]

Des de Tepe, les forces britàniques sota el comandament del coronel MacLear es van dirigir cap al sud, cap a les fortificacions de Garoua.

Trinxeres alemanyes en Garoua, durant la Campanya de Kamerun

Van arribar el 29 d'agost i van cavar trinxeres al voltant de les fortaleses alemanyes.[4]

Aquella nit, els britànics van atacar les fortificacions amb una càrrega en un terreny obert de més de 400 metres. Després de patir fortes baixes van capturar amb èxit una de les cinc fortaleses.

L'endemà, les forces alemanyes van contraatacar i van empènyer als britànics.[5] Les tropes nigerianes van fugir, deixant sols als oficials britànics en les trinxeres. A mesura que la força britànica fugia, els alemanys van continuar el seu contraatac, empenyent-los completament fora de Kamerun i els van perseguir per Nigèria durant uns dies.

La majoria dels oficials de les unitats britàniques van morir, incloent l'oficial al comandament, el coronel MacLear.[3] Es van perdre el 40% de les tropes nigerianes natives.[4] Els alemanys van patir pèrdues relativament menors.

Conseqüències[modifica]

La batalla de Garoua, així com les batalles en altres àrees al llarg de la frontera nord-occidental de Kamerun amb Nigèria, va resultar ser un èxit relatiu per als alemanys. Van ser capaços de repel·lir cada envestida britànica que es va produir durant els primers dies del conflicte, i fins i tot es van posar en posició d'amenaçar Calabar, el principal port a l'est de Nigèria.[6]

La victòria en Garoua va millorar la moral dels askaris alemanys de manera significativa i es va aturar l'avanç dels Aliats cap al nord de Kamerun fins a mitjans de 1915, quan els britànics van guanyar la Segona batalla de Garoua.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Strachan, 2001, p. 522.
  2. Hilditch, 1915, p. 15.
  3. 3,0 3,1 War Illustrated Deluxe, p. 1178
  4. 4,0 4,1 Reynolds, 1916.
  5. Buchan, 1922.
  6. Farwell, 1986, p. 39.

Bibliografia[modifica]

  • Buchan, John. A History of the Great War (en anglès). Vol. I. Boston i New York: Houghton Mifflin, 1922. 
  • Farwell, Byron. The Great War in Africa (1914-1918) (en anglès). Nova York: W.W. Norton & Company, Inc, 1986. ISBN 0-393-30564-3. 
  • Hilditch, A. N.. Battle Sketches 1914 - 1915 (en anglès). Oxford UP, 1915. 
  • Reynolds, Francis J.; Churchill, Allen L.; Miller, Francis T. The Story of the Great War. "Chapter 77 - The Cameroons." (en anglès). Vol. III, 1916. 
  • Strachan, Hew. The First World War (en anglès). Vol. I. To Arms. Oxford. Oxford University Press, 2001. 
  • War Illustrated Deluxe. Britain's Conquest of the German Cameroons.