Yafsoanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralYafsoanita
Fórmula químicaCa₃Zn₃(TeO₆)₂
Epònimacrònim i YAFSOAN (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit d'or de Kuranakh, Aldan, Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.25
Nickel-Strunz 9a ed.4.CC.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/K.15 Modifica el valor a Wikidata
Dana7.2.14.1
Heys28.4.3
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,6350(7) Å;
Grup puntualm3 (2/m 3) - diploide
Grup espacialgrup d'espai Ia-3d Modifica el valor a Wikidata
Colormarró clar a marró fosc
Duresa5,5
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1981-022
Any d'aprovació1981
SímbolYaf Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La yafsoanita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup estructural del granat. Rep el seu nom del rus YAFSOAN, un acrònim per la Yakut Filial, Siberian Branch, Academy of Science de Sakhà, Rússia.

Característiques[modifica]

La yafsoanita és un òxid de fórmula química Ca₃Zn₃(TeO₆)₂ que va ser aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1981. Cristal·litza en el sistema isomètric formant cristalls cubooctaedrals o dodecaedrals, de 0,5 mil·límetres aproximadament. També se'n troba formant agregats esfèrics o radials.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la yafsoanita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, megawita, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauita, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaita, dessauita-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoita, hawthorneita, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeita, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral molt rar en dipòsits d'or i quars que contenen tel·luri en dolomita-calcita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: or, tiemannita, naumannita, clausthalita, altaïta, cinabri, orpiment, kuranakhita, dugganita rica en silici, cheremnykhita, kuksita, descloizita, calcita, quars i òxids de ferro.[2] Va ser descoberta l'any 1981 al dipòsit d'or de Kuranakh, a Aldan (Sakhà, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia). També se n'ha trobat a Moctezuma (Sonora, Mèxic), i a dues localitats dels Estats Units: Tombstone (Arizona) i Baker (Califòrnia).

Referències[modifica]

  1. «Yafsoanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 gener 2016].
  2. 2,0 2,1 «Yafsoanite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 3 gener 2016].