Viquipèdia Discussió:Fonts fiables

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquipèdia Discussió:Fonts fiables/Arxiu 1 en data 30-06-2015.

Font legislativa, executiva o jurídica

4
Libero (discussiócontribucions)

Crec que caldria afegir de forma més explícita que, una afirmació sobre un fet que pugui ser controvertit, i que es pot citar com a contingut que vincula les administracions públiques, ha de requerir la font del butlletí oficial de l'organisme competent, quan aquest es pot enllaçar públicament per Internet. Aleshores el què diguin els demés mitjans de comunicació es pot considerar menys fiable. I si es podia enlaçar però no hi existeix, implica que tal afirmació no és verificable ni fiable ni tampoc neutral.

Llatpic (discussiócontribucions)

Per a qui s'ho pregunti, la referència és aquesta.

Docosong (discussiócontribucions)

Una font d'administració pública no desmereix una font fiable independent, ni tampoc la fa menys fiable. Simplement com diu la norma: "Com a norma general, com més gent en revisi la informació, n'analitzi les qüestions legals, i n'observi l'escriptura, més fiable és la publicació". Per altra banda, caldria valorar que no totes les normes, lleis, etc estan digitalitzades i la citació d'una llei publicada correctament també és vàlida encara que no sigui accessible.

Libero (discussiócontribucions)

Doncs cal resoldre un cas de l'estil de «El rei el 2021 ha declarat la guerra al país del costat», i mentre al butletí oficial es publica una llista de declaracions de guerra i no n'hi ha cap del 2021 ni tampoc el decret reial, tot i que la premsa militar en parli i disparin els canons. I per això he posat el condicional: «quan aquest es pot enllaçar públicament per Internet» per a excloure casos en què les normes no siguin accessibles públicament per Internet.

Resposta a «Font legislativa, executiva o jurídica»

Hansel i Gretel com a font fiable

4
Resum per Dgilso

Doncs resolt...

Dgilso (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Atès que m'has interpel·lat al Twitter sobre aquest tema (en el qual no hi he entrat mai en cap posicionament, que jo recordi) i en què pel redactat es pot interpretar que potser hi estava en contra, hi expresso la meva opinió. Tot i que no m'agrada el concepte d'etiquetar externament i explícita voluntaris perquè en certa manera els posa en la pressió d'una xarxa social a l'hora d'adoptar un vot, quan la interfície de la Viquipèdia ja permet consensos, debats, opinions i notificacions sense recórrer més enllà en entorns no wiki. Pel que sé, no s’ha debatut mai la conveniència o no d'unes fonts o altres com a fiables a la Viquipèdia en català. S’entén que depèn del context i que es deixa a criteri crític propi de cada editor d'emprar-la o no.

Dit això, i remarcant que no entro al fons de la qüestió —que crec que no pertoca pel que he comentat més amunt— el fet que el plantegis primer fora de la Viquipèdia i només 2 dies després de publicar-hi un article em fa entreveure un conflicte d'interessos força evident i una certa tendència a Wikipedia:Canvassing.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Últimament sembla que tenim força gent que es pensa que les polítiques de la Viquipèdia es voten a Twitter.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo no he rebut cap ping a Twitter, però ja que hi som, hi diré la meva: també opín que si tu col·labores amb aquesta revista, no ets la persona més indicada per defensar la fiabilitat d'aquesta font, i manco amb dos documents d'aquest mitjà.

Recorda, que la fiabilitat d'una font depèn de que aquesta tengui una reputació de revisar la informació i la precisió i això, evidentment, ha de venir d'una font externa a aquest mitjà.

Proposta de nou redactat

1
Resum per Hienafant

El canvi ha sigut fet.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bona tarda. Proposo fer els canvis següents al redactat de la secció 1.3:

"La fiabilitat d'una font depèn del context. Cada font s'ha de valorar detingudament per jutjar la seva fiabilitat per a la informació d'un article de la Viquipèdia i si és una font apropiada per aquest contingut. Les fonts han de donar suport directament a la informació tal com es presenta en l'article de la Viquipèdia. Si no es poden trobar fonts fiables sobre un tema, la Viquipèdia no hauria de tenir-ne un article."

D'altra banda, crec que convindria explicitar la convenció que, en cas de discrepància, una font especialitzada passa per davant de fonts no especialitzades, però no acabo de veure on posar-ho.

Cap més tema anterior