55a Divisió (Exèrcit Popular de la República)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar55a Divisió
Tipusdivisió militar Modifica el valor a Wikidata
Data de llevajuliol de 1938
Dissoluciómarç de 1939
País Segona República Espanyola
Branca Exèrcit Popular de la República
Comandants
Oficials destacatsLeopoldo Ramírez Jiménez
Guerres i batalles
Guerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

La 55a Divisió va ser una de les divisions de l'Exèrcit Popular de la República que es van organitzar durant la Guerra Civil espanyola sobre la base de les Brigades Mixtes. Va estar desplegada en el front del Segre.

Historial[modifica]

Anteriorment una divisió en el front del Nord ja havia emprat aquesta numeració.[a]

La divisió va ser creada al juliol de 1938, a partir del desdoblament de la recentment reforçada 43a Divisió; la nova unitat va quedar sota el comandament de l'antic comandant de la 130a Brigada Mixta, el tinent coronel Leopoldo Ramírez Jiménez.[2] Va quedar composta per les brigades mixtes 176a, 177a i 178a. Inicialment, va quedar adscrita al XXIV Cos d'Exèrcit,[3] en la reserva general del GERO. A la fi de 1938 la divisió estava assignada a l'XI Cos d'Exèrcit, desplegada en el front del Segre.[4] Al començament de 1939 va arribar a intervenir en la batalla de Catalunya,[5] sense aconseguir frenar l'ofensiva franquista.

Notes[modifica]

  1. Durant la seva etapa en el nord els comandaments de la divisió, que va prendre part en la batalla de Santander, van ser el major de milícies Pablo Beldarrain Olalde, el major de milícies Juan de Pablo Janssen i el tinent coronel Antonio San Juan Cañete.[1] Va ser dissolta després dels combats de Santander, després de sofrir greus pèrdues.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Engel, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid, Almena, 1999. 84-922644-7-0. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La Batalla del Ebro. Madrid: San Martín, 1978. 
  • Martínez Bande, José Manuel. La Campaña de Cataluña. Madrid: San Martín, 1979. 
  • VV.AA.. Historia general de España y América XVII. La segunda república y la guerra civil. Madrid: Ediciones Rialp, 1990.